Çaykara'lı Gazeteci Yazar Cuman'ın Kitabı Okuyucular İle Buluşuyor

Çaykara

Çaykara’lı Araştırmacı Yazar Kemal Cuman tarafından kaleme alınan Trabzon'un sözlü tarihi "Haykırışlar" kitabı okurlarıyla buluşuyor

Çaykara’lı Araştırmacı Yazar Kemal Cuman tarafından kaleme alınan Trabzon'un sözlü tarihi "Haykırışlar" kitabı okurlarıyla buluşuyor 

Trabzon’un yüzyılını yaşayan yaşlı çınarların anlatımıyla kayıt altına alındığı “Haykarışlar” kitabı okurlarıyla buluşuyor. 

Çaykara’lı Gazeteci Yazar Kemal Cuman tarafından kaleme alınan Trabzon'un sözlü tarihi "Haykırışlar" kitabı okurlarıyla buluşuyor 

Trabzon’un yüzyılını yaşayan yaşlı çınarların anlatımıyla kayıt altına alındığı “Haykarışlar” kitabı okurlarıyla buluşuyor. 

Gazeteci-Yazar Kemal Çuman tarafından hazırlanan, Trabzon’un değişik ilçelerinden 80 yaşın üstündeki 46 çınarımızla yaklaşık yüzyıl geriye giderek anlattıkları anılar ve yaşanmışlıklar geçmişten bu güne ışık tutuyor. 

Çok uzun Senelerdir Trabzon basın Dünyasında Çaykara İlçesinin gözü kulağı olmayı başaran ve Çaykvara Haberlerini Ulusal Basın Dünyasına taşıyarak Çaykara İlçesinin gözü kulağı olmayı başaran,beyefendiliği ve alçakgönüllülüğü ile Trabzon Basın dünyası tarafından çok sevilen ve takdir edilen,aynı zamanda yaklaşık 15 sene boyunca Çaykara Gündem Gazetesi imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni olarak Çaykara haberlerini dünyaya taşıyan ve Çaykara İlçesinin dünyaya açılan penceresi olmayı başaran Gazeteci Yazar Kemal Cuman şimdi ise “Haykırışlar” adlı kitabı ile okuyucular ile buluşuyor. 

Kemal Cuman’ın çok büyük emekler vererek hazırlamış olduğu kitap bölge kültürünün son 200 senesinin canlı tanığı olma özelliği taşıyor. 

Yayınlanan kitap için imza günü 24 Haziran 2023 Cumartesi günü Saat 13:00 ile 17:00 arasında Yavuz Selim Bulvarı Cumhuriyet Mahallesi Özgür Caddesi No:16 adresinde bulunan Sanatevi bahçesi Ortahisar /Trabzon’da yapılacak. 

Yayınlanan kitapla ilgili açıklamada bulunan Gazeteci-Yazar Kemal Çuman şöyle konuştu; 

“Bu kitapta, insanlık tarihine ev sahipliği yapan Trabzon’un değişik yerlerinde yaşayan çınarlarımızın farklı hikâyelerini bulacak ve şimdiye kadar ortaya çıkmamış tarihi geçmişimize bir yolculuk yapacağız. Tarihin tozlu yaprakları karıştırıldığında dünyada olduğu gibi ül­kemizde ve Trabzon’da da topluma mal olmuş acı tatlı pek çok olay yaşandığını görürüz. Üzerinden uzun yıllar geçtiğinden kimi unutulan ve kayıt altına alınmayan nice yaşanmışlıklar, 80 yaşın üzerinde 46 çı­narımızla yaptığım söyleşilerle gün yüzüne çıktı. Bu eseri yazmam­daki en büyük amaçlarımdan biri de, özellikle gençlerimize yönelik, geçmişteki zorlukları görüp geleceklerini inşa ederken, daha büyük işler başarabilmeleri, hayatın zorluklarına karşı daha dayanıklı olabilmeleri için gerçek bir hayat dersi olmasıdır. 

“Bizim zamanımızda” diye başlayan cümleler var ya! 

Söyleşi yaptığım yaşlılarımızın saatlerce usan­madan bıkmadan konuştuklarına şahit oldum. Siz, sohbet ettiğiniz bir yaşlının günümüzden bahsettiğini hiç gördünüz mü? Onun gözü daima eskidedir. Sürekli geçmişten bahsederek, üzüntülü olduğu zamanları hatırladıkça yaşadığı anıları etrafındaki insanlarla paylaşmaya başlaya­rak geçmişten güç aldıklarını görürüz. Hele yaşlıların “Bizim zamanımızda” diye başlayan, “Günümüzde yalnız kaldık” şeklinde biten cümleleri var ya! Ardından anlatılan zor­lukla mücadelenin yaşandığı tecrübenin getirdiği cümleler gibidir. Yaşlılık, sonbaharda dökülen yapraklar gibidir; bir daha baharı gelmez. 

Son pişmanlık fayda vermez! 

Bir yandan toplumun tümüne, yaşlılara nasıl davranmamız gerektiğini ve onlardan geçmişle ilgili her türlü bilgiyi nasıl alabileceği­mizi düşünürken, kendim dâhil olmak üzere hepimiz belli bir yaşa gel­diğimizde, “Ah keşke büyüklerimin anlattıklarını kayıt altına alsaydım” pişmanlığı ile karşı karşıya kaldık. Ama şu bir gerçek ki, gençliğimizde bize kimse yol göstermediği gibi, kendimiz de bu konuları hiç düşün­memişiz. İnşallah bu yazdığımız kitap, gelecek kuşaklara bizim düştüğümüz durumla ilgili bir mesaj vermiş olur. Yak­laşık 5 yıl süren zor ve meşakkatli bir çalışmamın sonucu olarak yaşlı çınarlarımızla yaptığım söyleşilere tanıklık etmek, hayatımın en önemli anları olarak hafızamda kalacaktır. Hayatını kaybeden çınarlarımıza Allah’tan rahmet, hayatta kalanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum. 



İlginizi Çekebilir