Çaykara'lı Profesörün İsmi KTÜ'de Yaşatılacak.

Çaykara

Fizik alanında dünyada yapılan bilimsel araştırmalara imzasını atan Çaykara’lı Bilim insanı Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu’nun ismi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nde yaşatılacak.

Çaykara’lı Profesör Behram Kurşunoğlu’nun ismi KTÜ’de bir anfiye verilerek bir ömür boyu yaşatılacak.

KTÜ Rekötörlüğünün almış olduğu karara göre Çaykara’lı Fizik Profesörü Behram Kurşunuoğlu’nun İsmi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nde bir anfiye verilerek yaşatılacak.

Uluslar arası Bilim Dünyasında Ülkemizi büyük bir gurur ile temsil eden Çaykara’lı Profesör Kurşunoğlu’nun isminin KTÜ’de yaşatılması Çaykara Halkı tarafından memnuniyetle karşılandı.

BAŞKAN TOK-ÇAYKARA TARİH BOYUNCA BİLİM VE EĞİTİM YUVASIDIR

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nde bir anfiye verilerek yaşatılacak olmasının Çaykara insanı için mutluluk ve gurur kaynağı olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu’nun Çaykara v e Çaykara Eğitimi için bir model olduğunu ve Çaykara’da öğrenim gören her öğrencinin en büyük hayalinin Kurşunoğlu gibi Bilim Dünyasına uzun seneler hizmet verdiğini ifade etti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) senatosunun Prof.Dr Behram Kurşunoğlu ile ilgili olarak Bilim Adamımızın isminin KTÜ’de bir anfiye verilecek olmasından dolayı Çaykara’lı hemşerileri olarak duydukları memnuniyeti ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Profesör Behram Kurşunoğlu’nun Bilim Dünyasına çok uzun seneler çok büyük ve önemli hizmetler verdiğini ve her türlü övgüyü fazlası ile hak ettiğini sözlerine ekledi.

PROFESÖR KURŞUNUOĞLU’NU TANIYALIM

1922 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinde dünyaya gelen ve 25 Ekim 2003 tarihinde, Miami/Florida’da hayata veda eden Teorik Fizikçi Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, ilk, orta ve lise eğitimini Trabzon’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde (İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu) Matematik-Astronomi Bölümü’ne girdi ve 1945 yılında İngiltere’ye Edinburgh Üniversitesi’nde Fizik Bölümü’ne MEB bursu ile gönderildi. Nobel Ödülü alan Paul Dirac’ın danışmanlığında 1952 yılında Cambridge Üniversitesi’nde fizik doktorasını yaptı.

1956-1958 yıllarında ODTÜ’de Öğretim Üyeliği yapan Kurşunoğlu, 1958 yılında ABD’nin Miami Üniversitesi’nde profesör oldu. 1962 yılında yazdığı Modern Kuantum Teorisi (Modern Quantum Theory) kitabıyla bu alandaki en değerli eserlerden birine imza attı. 1965 yılında Miami Üniversitesi’nde Teorik Fizik Araştırma Merkezi’ni ve Global Foundation adlı enstitüyü kurdu ve her yıl onlarca doktora sonrası çalışan bilim adamına o kurumlarda yetiştirdi.

Prof. Dr. Behram Kunşunoğlu, Kuantum Mekaniği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi'ni ortaya atan kişi olarak bütün dünyaca tanınıyor. 1964-1972 yılları arasında Genel Kurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı danışmanlığı da yapan Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, 1972'de, Fizik alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü ile onurlandırıldı. 21 kitabı ve en üst düzey fizik dergilerinde 50 civarında makalesi bulunan Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu 1968 yılında Rusya Bilimler Akademisi’nde de çalıştı. Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, Albert Einstein Ve Erwin Schrodinger ile beraber ‘Birleşik Alan Teorisi’nin geliştirilmesinde aktif bir rol oynarken, bu teori literatüre, ‘Einstein-Schrodinger-Kursunoglu Teorisi’ olarak geçti. 81 yaşında Miami'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Kurşunoğlu’nun, Trabzon'dan başlayıp Miami'de son bulan yaşamı, bilime ve buluşa adanmış değerli bir öykü olarak kayıtlara geçti.

Trabzonlu bilim insanı Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu’nun ismi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nde bir anfiye verilerek yaşatılacak.

 



Anahtar Kelimeler: Çaykara' Profesörün ' Yaşatılacak.
Ayfer Veziroglu
15.08.2022 17:32:36
Cok sevindik. Kendisi yakin aile dostumuzdu. Sevda hanim ile ve Nejat Bey ile olan fotograflari ben cekmistim. Behram beyin dogum gunuydu ve Biltmore Hotelde kutlamistik. Ikisini de cok severdim. Allah rahmet eylesin. Karadeniz Teknik Universitesine onlarin adina tesekkur ederim. En iyi dileklerimle Ayfer Veziroglu, Ph.D President, HEPLLC Executive Vice President and CFO, IAHE www.iahe.org

İlginizi Çekebilir