Çaykara`lı Milletvekilleri

Çaykara`lı Milletvekilleri

1919-2002 Yılları arasında Trabzon Milletvekilliği yapmış Çaykara ve Dernekpazar`lılar

          

                                                Prof.Dr.Osman TURAN

1914 yılında, Trabzon`un Çaykara kazasının soğanlı köyünde doğdu. Kuranoğlulları adı ile anılar bir aileden gelmektedir. Babası, Birinci Cihan Savaşında Kafkas Cephesinde şehit olan Hasan Ağadır. Osman Turan, ilk okulu Çaykara`da, Liseyi Trabzon ve Ankara`da bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesinden 1940`ta mezun oldu. "On iki Hayvanlı Türk Takvimi" adlı eseriyle doktor oldu. Doktora jürisinin başkanı Prof. Dr. Fuat Köprülü idi. 1944 `de doçentliğe, 1951`de de profesörlüğe yükseldi. 1948`de Paris`te toplanan Şakiyatçılar Kongresine "Selçuklu Türkiye`sinde Toprak Hukuku" adlı tebliği ile katıldı. 1948-1950 yılları arasında Londra ve Paris`te incelemeler yaptı. 1954 yılında Trabzon`dan milletvekili seçildi. Milletvekilliği 27 Mayıs 1960`a kadar sürdü. Yassıada`da 17 ay tutuklu kaldı. Beraat etti. 1964`te Adalet Partisi Genel başkan Yardımcısı seçildi. 19657e tekrar Trabzon`dan milletvekili oldu, 1969`da siyasetten çekildi. 1972`de emekli oldu. 17 Ocak 1978`de öldü. Prof. Dr. Osman Turan, meslektaşları "Ciddi ilim adamı formasyonu, sağlam karakteri, yüksek medeni cesareti, doğruluğu ve tok sözlülüğü, çok geniş fikri ihata kabiliyeti, Türklükle ilgili geniş ve sağlam bilgisi, muktedir kalemi ile tanınmış bir ilim adamı" olarak tarif ediyorlar.                                             

                                            Cevdet (Ahmet) SUNAY

Türkiye Cumhuriyeti beşinci Cumhurbaşkanı olan Sunay 1899 yılında Trabzon Çaykara`da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum, Kerkük, Edirne ve Kuleli Askerî Lisesi`nde yaptı. Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1917 yılında, subay adayı olarak eğitim kampına katıldı. Aynı yıl Filistin cephesinde görev aldı. 1918 yılında Mısır`da İngilizlere esir düştü. Esaretten döndükten sonra, Kurtuluş Savaşı`na katılarak, Güney cephesinde görev aldı. Sonradan Batı cephesinde görevini sürdürdü. 1927 yılında Harp Okulu öğrenimini tamamladı. 1930 yılında Harp Akademisi`ni bitirdi. Silahlı Kuvvetlerde çeşitli görevler alarak 1949`dan itibaren Generallik rütbelerinde hizmet verdi. 1960 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. 1966 yılında, bu görevinden ayrılarak Cumhurbaşkanlığı kontenjan senatörlüğüne seçildi. Cemal Gürsel`in rahatsızlığı sebebiyle görevden ayrılması üzerine, 28 Mart 1966`da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye`nin beşinci Cumhurbaşkanı seçildi. Yedi yıllık görev süresini tamamladıktan sonra 1973 yılında Cumhurbaşkanlığı`ndan ayrıldı. 22 Mayıs 1982 tarihinde vefat etti.                      

                                             Süleyman sırrı GEDİK

1862 Yılında Çaykara Ataköyde doğdu.İsmail medrese ve Mektebi Nüvvap-Arapça,Farsça,Rumca-Hukuk-Ankara Vilayeti Kadisi-II, III, IV, V nci Dönem Trabzon Milletvekili 2 Çocuk Babası. 20.05.1939 tarihinde vefat ett.                                    

                                          Ahmet Cemil KARA

1924 Yılında Çaykara Soğanlı Köyünde doğdu.Ankara Tıp Fakültesinden mezun oldu.Fransızca biliyor.Serbest doktorluk,Fabrikatör. 1 nci Dönem Trabzon Milletvekili (İstifa 6.6.1963). CS Trabzon üyesi (20.10.1975-12.09.1980) Evli, 7. Çocuklu.

                                

                                                  Abdulmuttalip GÜL

1926 Yılında Çaykara Uzuntarla Köyünde doğdu. Arapça-Din işler, Çankırı Müftülüğü, 5 nci Dönem Zonguldak Milletvekili. Evli. 5. Çocuk Babası.                                      

                                           Ali Riza UZUNER

                                       Eski Çalışma BAKANI

8.02.1926 tarihinde Çaykara İlçesi Soğanlı Köyünde doğdu. İlkokulun ilk 4 yılını Çaykara-Merkez İlkokulunda son yılı (5) Trabzon Yeni Okulu'nda tamamladı. Ortaokulu Trabzon Zanosta, Lise birinci sınıfı Trabzon'da, lise 2 ve 3'ncü sınıfı imtihana girdiği Erzurum Lisesi'nde parasız yatılı olarak 1942-43 yılında tamamladı. 1947 yılında, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesini bitirdi. İlk memuriyetinde Trabzon Orman İşletmesinde; Merkez Orman Bölge Şefliği Geçici görevli olarak da Artvin Orman İşletmesinde çalıştı. 1950 yılında askerliğini Yedek Subay olarak Çubuk'ta tamamlayıp, Artvin Orman İşletmesi Merkez-Hatıla Orman Bölge Şefliği görevine atandı. 4489 Sayılı Kanun gereği, görgü ve bilgiyi artırmak amacı ile açılan Devlet imtihanını kazanarak üç yıl için 1953 yılında İsveç'e gönderildi. İsveç'te Kraliyet Ormancılık Araştırma Enstitüsü'nde Eğitim ve Araştırma görevlerinde, eğitimde ağırlıklı olarak kullanılan Matematik-İstatistik Metotlar, İşçi-İşveren-Devlet İlişkileri konularında Mastırını yaparak 1957 yılı sonunda ülkeye dönerek Ormancılık Araştırma Enstitüsü'nde kendi kurduğu Matematik-İstatistik Bölüm Başkanlığı'na atandı. Ormancılığımızın gelişmesi ve kalkınması konularında bilimsel çalışma ve değerlendirmelerde bulundu. İşçi-İşveren-Devlet sacayağında, Demokratik gelişmeler, iyileştirmelerle Emeğin üstünlüğünü sağlamanın kaçınılmazlığını yeni anayasa düzenindeki ilkelerin ele alınmasında, görüş ve düşüncelerini gerçekleştirmek amacı ile girdiği politikada, 1961 yılında Trabzon Milletvekili seçildi.                                         

                                            İsmail MÜFTÜOĞLU

                                           Eski Adalet BAKANI

1939 yılında Trabzon Çaykara'da doğdu. Çapa Yüksek Öğretmenlik ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim görmüş olan Müftüoğlu, Vakit Gazetesi ve Milli Gazete'de köşe yazarlığı yaptı. 1973 yılında Sakarya Milletvekili olan, 1975-1977 yılları arasında Adalet Bakanlığı yaptı. Kıbrıs Barış Harekatından sonra, Cenevre Uluslararası Toplantıları'nda TBMM adına Siyasi Müşaid olarak katılan Müftüoğlu, Aydınlar Konuşuyor”, ”Makedonya Hatırası”, Sistemler” adlı eserlerin de yazarıdır                                    


                                                         Eyüp AŞIK
                                                 Eski Devlet BAKANI

Eyüp Aşık 1953`te Çaykara`da doğdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi`nden mezun oldu.17, 18, 19, 20` nci dönem ANAP Trabzon Milletvekilliği yaptı. 27.10.1998`de Devlet Bakanlığı ve milletvekilliğinden istifa etti, 21. dönemde tekrar seçildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu eski Başkanı olan ve Devlet Bakanlığı yapan Aşık, evli, beş çocuk babası.                      

                                                  Mehmet KARA

1939 Yılında Çaykara Eğridere Köyünde doğdu. Kara Harp okulu askerlik P.Kd.Binbaşı. Trabzon Belediye Başkan Yardımcılığı yaptı. XVII nci Dönem Trabzon milletvekili oldu. Evli 4 Çocuk Babası                               

                                                  İsmail İNAN

1918 Çaykara Uzungölde doğdu.Sendikacılık Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel sekreteri, XI nci dönem Ankara Milletvekilliği yaptı. Evli 3 Çocuk Babası                                     

                                                  Nail ÇELEBİ

Türkiye büyük millet meclisi 21. dönem milletvekili Nail ÇELEBİ, Trabzon Çaykara - 1954, İbrahim Cüdi, Elmas - ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat fakültesi, todaie, devlet lisan okulu, master - ingilizce - ziraat yüksek Mühendisi - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Başmüfettişi, Teftiş kurulu Başkan yardımcısı, bakan danışmanı, türk ziraat yüksek mühendisleri birliği yönetim, denetim kurulu üyesi ve genel başkanı, Türk kooperatifçilik kurumu denetleme kurulu üyesi ve Başkanı, Kamu Sen,Türk Tarım Orman sendikası Genel Başkan yardımcısı - evli, 2 çocuk Babası.                                 

                                                 Ali Nacı TUNCER

Türkiye büyük millet meclisi 21. dönem milletvekili Ali Nacı TUNCER. 1939 yılında Çaykara Taşören Köyünde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi.Aynı Fakültede Medeni Hukuk dalında Master-Hakim-Cumhuriyet Savcısı,Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü,Adli sicil ve istatislik Genel Müdürü,Yargıtay 2. ve 6.Hukuk dairesi üyesi,Başbakanlık Müşteşari,B angue de posphore Paris denetim kurulu üyesi,Vakıfbank ve Petrol ofisi yönetim kurulu Başkanı,İş Bankası Yönetim kurulu üyesi,İstanbul üniversitesi iktisat Fakültesi öğretim üyesi-Evli. 2 çocuk Babası

 



Anahtar Kelimeler: Çaykara`lı Milletvekilleri

İlginizi Çekebilir