Çaykara´nın Çiğ Haritaları hazırlandı

Çaykara´nın Çiğ Haritaları hazırlandı

Çaykara ilçesinin tehlike arz eden çığ tehlikesi alanların haritaları hazırlandı.

Çaykara Uzungöl Kanlıyatak, Kalestel ve Balastal çiğ bölgelerinde uygulanan projeler tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca çığ zararlarının önüne geçilmesi amacıyla başlatılan "çığ kontrol projeleri" kapsamında, 5 yılda 7 çığ projesi tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, projelerle çığ olaylarında yaşanan can ve mal kaybının önüne geçmenin hedeflendiği, öncelikli olarak belirlenen 14 yerden 7´sinde çalışmaların tamamlandığı bildirildi. 

Eroğlu, 5 yılda 14 çığ kontrol projesinden Trabzon-Karaçam, Erzurum-Tortum Peynirli Köyü, Erzurum-İspir Başyurt Köyü, Bolu Yedigöller Ayıkaya Mevki, Trabzon-Uzungöl Kanlıyatak, Kalestel ve Balastal projelerinin tamamlandığını belirterek, diğer projelerin uygulamasının da en kısa sürede yapılacağını kaydetti.

Rize- Ayder-Huser Yaylası, Trabzon-Uzungöl-Yaylaönü, Rize-Yukarı Kavron, Trabzon-Yukarı Dursoğlu, Trabzon-Araklı Yetimoğlu ve Erzurum Çığ Kontrol Projesi´nin diğer uygulama yerleri olduğunu bildiren Eroğlu, projelerin genellikle karayolları ve yerleşim yerlerinde hayata geçirildiğine dikkati çekti.

Trabzon´un Çaykara ilçesi ve Rize Elevit Yaylası "çığ tehlike haritaları"nın geçen yıl hazırlandığına değinen Eroğlu, oluşturulacak haritalarla çığ tehlikesi olan bölgelerin belirlendiğini ve söz konusu bölgenin yerleşime açılması durumunda bu haritaların göz önünde bulundurularak gerekli tedbirlerin alınmasının sağlandığını bildirdi.

Türkiye için de "çığ tehlike ve risk haritalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, akabinde "çığ tehlike ve risk değerlendirme" çalışmalarının yapılması gerektiğini, bu çalışmaların çığlardan etkilenen bölgelerde yapılacak her türlü alt-üst yapı yatırımları için kullanılarak ileride çığ kaynaklı zararların önüne geçilebileceğini belirtti.

kaynak:haberler.com



İlginizi Çekebilir