Çaykara´yı Baypas Edecek Tünellerle Geçişe Hayır!

Çaykara´yı Baypas Edecek Tünellerle Geçişe Hayır!

21. Dönem Trabzon Milletvekili Çaykaralı hemşerimiz Nail Çelebi,? Tünellerle ilçenin baypas edilerek geçilmesi halinde turizm potansiyelden de yararlanılması tamamen yok olacaktır,? dedi.

21. Dönem Trabzon Milletvekili Çaykaralı hemşerimiz Nail Çelebi,?Tünellerle ilçenin baypas edilerek geçilmesi halinde ilçemize teknik olarak ta hiçbir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca gün geçtikçe gelişmekte olan Uzungöl ve Yaylalarımızın turizm potansiyelinden tünelle ilçeden geçiş halinde bu potansiyelden de yararlanılması tamamen yok olacaktır,?dedi. 

Çelebi yaptığı yazılı açıklamada, ?İlçemiz 1925 yılına kadar Of İlçesine bağlı bir köy iken, 1925 yılında Bucak, 01.06.1947 yılında 5071 sayılı kanunla İlçe statüsüne kavuşmuş, 01.01.1948 tarihinde fiilen teşkilatlandırılmış bir yerleşim yeridir. İlçenin 420 km2.lik bir yerleşim alanı olmasına rağmen İlçemiz; Karadeniz´i Kafkasya´ya dolayısıyla İran´a ve anayurdumuz Orta Asya´ya bağlayan tarihi ve stratejik önemi haiz olan Of -Dernekpazarı-Çaykara-Bayburt Devlet Karayolunu takip eden Solaklı çayının kenarında kurulduğundan Solaklı dere yatağının darlığı nedeniyle İlçemizin yerleşim alanı da dardır. Turizm Bölgesi olarak ilan edilen Solaklı vadisini takip eden Karayolunun genişletme çalışmaları nedeniyle ilçemizden de alan darlığı nedeniyle baypas edilerek tünellerle geçileceği konuşulmaktadır. İlçede yaşayan nüfus azalmıştır. Yol tünellerle geçildiğinde ilçede son kalan vatandaşlarımızın da ilçeyi terk etmeye mecbur bırakılacağı izahtan varestedir. Böyle bir yolu hiçbir Çaykaralı hele biz esnaflar kabul edemez. Etmemelidir. Bu tür kamu hizmetleri yapılırken hizmetin yapılacağı yerlerde yaşayan insanların huzuru, ekonomik yapısı, ticari faaliyetlerine etkileri de dikkate alınmalıdır. Kısaca yapılacak çalışmalar İlçede yaşayan insanların da her alanda refaha kavuşmasına paralel olmalıdır. Mevcut sistemin dışında her alternatif ilçemizin sonu olur,? dedi. 

En iyi referans Sürmene ve Araklı olduğunu söyleyen Nail Çelebi,? bu ilçelerde de yeni yol ilçeleri pay pas yaparak geçti. Ulaşım olarak mükemmel oldu denilebilir. Ancak o ilçelerin esnafıyla konuşulduğunda işlerin o kadar iç açıcı olmadığı görülecektir. Bu nedenle; Tünellerle ilçeden geçişe Belediye olur vermemelidir. Yeni bir proje oluşumu üzerinde çalışılmalıdır. Bu projede en kötü ihtimalle dönüş güzergâhı ilçe sınırlarında tünel şeklinde olmamalıdır. Bu projede olması gereken yan yollar Belediye tarafından planlanmalıdır. Kolaycılığa kaçılmamalıdır. Kentsel dönüşüm için yapılacak çalışmalarda bu görüş dikkate alınarak planlama yapılmalıdır. Tünellerle ilçenin baypas edilerek geçilmesi halinde ilçemize teknik olarak ta hiçbir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca gün geçtikçe gelişmekte olan Uzungöl ve Yaylalarımızın turizm potansiyelinden tünelle ilçeden geçiş halinde bu potansiyelden de yararlanılması tamamen yok olacaktır. Bu nedenle de ilçeye yan yollarla girilerek değil, kısa mesafede ilçeye girilecek şekilde planlama yapılmalıdır. İlçenin doğa yapısı mimari güzellikleri korunmalıdır. İlçe merkezinin dükkân ve mağazaları, çarşı ve pazarı turizm merkezi yerleşim yeri kabul edilerek bu esasa göre yeniden planlanmalıdır. İlçenin otopark sorunu mutlaka halledilmelidir. İlçe Turizm merkezi hüviyeti alacak şekilde yeniden yapılandırıl-malıdır. Solaklı vadisi ıslah edilerek düzenlenerek turizme uygun hale getirilmelidir. Yapısal çalışmalar sırasında bu konulara da gerekli özen gösterilmelidir. En önemlisi de her şeyin devletten beklenilmemesidir. Vatandaşa düşen görevler de vatandaşça yapılmalıdır,? ifadesini kullandı. 

Çelebi, ?Özetleyecek olursak; hiçbir aklıselim kişi Çaykara´nın baypas edilerek tünellerle geçilmesini istemez. Bunun içinde yapılması gereken İlçenin yöneticileri ile siyasilerin ortak çözüm bulmasıdır. Olması gereken tünelle geçiş ise de bunlardan birinin gidiş birinin de dönüş şeklinde olmasıdır. Böylece Çaykara da kurtulmuş olacaktır. Aksi halde İlçeden transit geçişler demek vatandaşa ?siz buraları terk edin? demek olacaktır. Unutulmamalıdır ki Yöneticiler önce halkını varlığını sonrada refahını sağlamakla yükümlü olduğunu Aksi halde İlçeden transit geçişler demek vatandaşa ?siz buraları terk edin? demek olacaktır, "dedi.

www.caykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir