Çekin Elinizi Uzungöl´ün Üstünden

Çekin Elinizi Uzungöl´ün Üstünden

Öğretmen Hilmi Kanık´ın "Çekin Elinizi Uzungöl´ün Üstünden" İsimli Yazısını Yayınlıyoruz

Karadeniz Turizminin en önemli Merkezlerinden bir tanesi olan Uzungöl´de gün geçmiyor ki birileri Uzungöl üzerinde oyun oynamasın.Gün geçmiyor ki birileri Uzungöl´ü karalamaya kalkışmasın.

Bir misafirimiz oldu mu,çok değer verdiğimiz bir dostumuz ya da arkadaşımız bizleri ziyarete geldi mi gezmeye  ilk getireceğimiz yer tabi ki, Uzungöl.

Karadenizde Turizm denildiği zaman akla ilk gelen yer Uzungöl.Ülke ekonomisine kazandırdığı milyonlarca lira vergi ile Ülkemizin en önemli bacasız sanayilerinden bir tanesi Uzungöl.Yaklaşık 10 000 yatak kapasitesi ve de tesislerinde barındırdığı binlerce işçisi ile sadece bir Turizm Merkezi değil aynı zamanda Karadeniz Bölgesinin en önemli fabrikalarından bir tanesi konumunda Uzungöl.

Ancak bizde toplum olarak şöyle bir sıkıntı var Sevgili Dostlar.Bizler toplum olarak genelde olayların olumlu ve de güzel taraflarını görmeyiz de hep olumsuz ve de eleştirel yönlerini görme gayreti içerisinde oluruz.Yani tabiri caiz ise bardağın dolu olan tarafı değil de nedense hep bardağın boş olan tarafı ilgimizi çeker.

Neden mi böyle yapıyoruz?Bu durum Eğitim ile alakalıdır.Üzülerek ifade etmek isteriz ki, Eğitilmiş toplumlar olayların olumlu ve güzel yönlerini görme gayreti içerisinde olur.Eğitimsiz toplumlar ise olayların olumsuz ve de eleştirel taraflarını görme gayretinde olur.

Üzülerek ifade etmek isterim ki günümüzde medya da bu yanlışın içerisine düşmüş ve de bu oyunun bir parçası haline gelmiş durumda.

Bu yazıyı neden mi yazıyorum.Arap Turistlerin Bölgemize gelmesi hepimizi son derece memnun ediyor kuşkusuz.Karadeniz Bölgesinde bacasız sanayi olan Turizm sektörü Arap misafirlerimiz ile birlikte farklılaşıyor ve de güzelleşiyor.

Ben kendi adıma şahsi fikrimi ifade edeyim.Turizmden hiçbir kazancı olmayan bir insanım.Devlet Memuruyum.Buna rağmen Arap Turistlerin Bölgemize gelmesi ve de burayı Turizm Merkezi haline getirmesi bir vatandaş olarak beni fazlası ile mutlu ediyor.

Sadede gelelim.Trabzonumuzun Yerel Basınından bir muhterem Basın Mensubu Arkadaşımız Haber yapmış.Haberimizin başlığı ?Arap´a Var Yerli Yok?

Sanırsınız ki arkadaşımız basın mensubu değil de Devlet İstatistik Enstütüsü Baş Müfettişi.Bütün Tesisleri tek tek incelemiş.Ve de Tüm tesislerimizde Arap Turistlerin konakladığını görmüş ve de yerli halkı savunmak için bu yazıyı yazma gereği duymuş

Haberimizin içerisinde Karadeniz Turizmini işlemiş arkadaşımız ama Uzungöl´e bel altından vurmayı da ihmal etmemiş.Kapak Fotoğrafına Uzungöl Fotoğrafını koyarak aklınca Uzungöl´e Turizm Golü atmaya çalışmış

Bu arkadaşımıza şunu sormak isteriz.

1-Uzungöl´e en son ne zaman geldin?

2-Uzungöl Turizmi hakkında neler biliyorsun?

3-Uzungöl´ün yatak kapasitesi nekadardır haberin var mı?

4-Hangi yerli turist Uzungöl´e geldi de yer bulamadı?

5-Uzungöl´de otel fiyatlarından haberin var mı?

Sorular çoğaltılabilir ama biz kısa keselim.İstersen ben sana biraz yardımcı olayım Sevgili Gazeteci Dostum

Turizmde Dünya Markası olan Uzungöl´de şu an 10 000´in üzerinde yatak var.Turizm sezonu yoğun geçiyor ama turizmin en yoğun olduğu temmuz ağustos aylarında bile Uzungöl´de hem yerli turist için hem de yabancı turist için kalacak yer var Sevgili Dostum.Hem de bolca var.

Bak sana yaşadığım yüzlerce anıdan bir tanesini anlatayım istersen.Bu yaz.Ağustos Ayının 12´si.Yani Turizmin göbek tarihi.Gece saat 22.Çaykara´dan bir yönetici arkadaşım aradı.İki arkadaşının şu an Uzungöl´de olduklarını konaklamaları için yardımcı olmamı rica etti.

Evden çıktım.Sadece iki dakika yürüdüm Sevgili Dostum.Sadece iki dakika.Göl kıyısındaki bir pansiyona birlikte gittik arkadaşlar ile.Ve de Turizmin en yoğun mevsiminde iki kişi gecelik oda fiyatı olarak 150 TL ödeyerek konakladılar o gece.

Hani diyor ya tarafsız gazeteci Dostumuz.Yerli Müşterinin bütçesi yetmiyor diye.Yerli müşterinin bütçesi yetiyor da sizin gibilerin yüreği bunu kaldırmıyor Aziz ve Sevgili tarafsız Basın Mensubu Arkadaşım.

Yazımızı özetleyelim isterseniz.Uzungöl Turizmde bir Dünya Markasıdır.Ve de Turizmin her döneminde her bütçeye uygun konaklama yerleri var Uzungöl´de.Hem yerli turiste yönelik hem de yabancı tuıriste yönelik.Öyle birilerinin kendi reklamlarını ve de şovlarını yapmak için yazdıkları Yabancıya var Yerliye Yok gibi aslı astarı olmayan spekülatif haberlere lütfen kimse itibar etmesin.

Uzungöl Turizminin ve de Uzungöl İnsanının yeri ve yüreği çok geniştir.Ver de o geniş yüreğin içerisinde hem yerli vatandaşlarımızı hem de yabancı misafirlerimizi Uzungöl´de misafir etmekten çok büyük bir onur duyarız.

Basın mensubu arkadaşımızın yazısı da aşağıdadır.İki yazıyı da okuyun.Kararı siz verin Sevgili Çaykara Gündem Dostları?/resimler/2017-11/16/1021154647332.jpg

Tarafsız Gazeteci Arkadaşımızın Haber İle İlgili Yayınladığı Manşet Fotoğrafı

Arap´a var yerliye yok!

Bu yıl Trabzon´a gelen Arap turistler yüzünden yerli turistlerin otel bulamadıkları, bundan ötürü başka illeri tercih ettikleri ortaya çıktı. İşletme sahipleri, yetkilileri bu soruna önlem almaya davet ettiler.

TERCİH ETMİYORLAR

Doğu Karadeniz Bölgesinin bacasız fabrikası olan turizm sektöründe yerli turist krizi yaşanıyor. Arap turistlerin yoğun olarak tercih ettiği Karadeniz Bölgesinde otellerin doluluk oranları işletmecileri memnun etti. Ancak bu memnuniyetin yanında bir de sert eleştiriler ortaya çıktı. Çünkü yerli turistler artık Trabzon´u tercih etmekten çekiniyor.

ACİL ÖNLEM ALINSIN

Trabzon´da yapılan yüzlerce otelin sadece Arap turistlere yönelik olduğunu belirten vatandaşlar, ?Zamanında da Ruslar için aynı uygulamalar yapılmıştı. Sonra ne oldu? Ruslar gitti, yine yerli turistler kaldı. Esnaf resmen sinek avladı. Şimdi de aynı şeyleri tekrar yaşamaya başladık. Buna acil önlem almak zorundadırlar? ifadelerini kullandılar.

RAKAMLAR ÇOK YÜKSEK

Trabzon´da yeterli bir denetim mekanizmasının olmadığını belirten bazı turizmciler ise, ?Trabzon´a gelen turist sayısı ile konaklama yapan turist sayısı arasında çok fark var. Çünkü bazı turistler kaydı olmayan, kaçak olarak kiraya verilen evlerde kalıyorlar. Yerli turistlerimize ise sırf otelde kalmasınlar diye çok yüksem rakamlar sunuluyor? şeklinde konuştular. 



İlginizi Çekebilir