Dağ Kayağı Şampiyonası ve Çaykara'da Kış Turizmi

Dağ Kayağı Şampiyonası ve Çaykara

Öğretmen Hilmi Kanık'ın Dağ Kayağı Şampiyonası ve Çaykara'da Kış Turizmi İsimli Yazısını Yayınlıyoruz

Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından organize edilen Dağ Kayağı Gençler ve Büyükler Türkiye Şampiyonası Final müsabakaları İlçemizin Doğal güzellikleri ile ünlü Demirkapa(Haldızen) mahallesinde 11 Şubat 2021 Perşembe Günü başladı.Final müsabakaları ise 14 Şubat 2021 Pazar günü yapılacak ve Yarışmada dereceye giren sporculara madalyaları Demirkapı Mahallesinde takdim edilecek.

Son derece Profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan şampiyona kapsamında Organizasyonun sorumluluğunu Kayseri Bölgesinden Federasyon Temsilcisi Yusuf Hakan Özdemir üstleniyor.Organizasyonda 1 ISMF Hakemi,1 Yerel Organizasyon Sorumlusu,1 Jüri Başkanı,1 Yarışma Sonuçlarını Açıklama Sorumlusu,1 Yarışma Direktörü,1 İz Açma Sorumlusu ,11 Hakem ve 5 İz Aşçısı görev alıyor

Yarışmada dün itibarı ile 59 sporcu başvuru gerçekleştirdi.Başvurular devam ediyor.Ülkemizin değişik yerlerinden Kayak Sporcuları akın akın Çaykara İlçesine geliyor.

Çaykara farklı bir coğrafya.Yazı bir başka güzel.Kışı bir başka güzel.Mevlanın insanoğluna bağışlamış olduğu en güzel coğrafyalardan bir tanesine sahip Çaykara İlçesi.Her mevsimi ayrı bir güzelliğe sahip Çaykara İlçesinin.İlçemizin bu güzelliği tüm Dünyanın ilgisini çekmiş ve Çaykara İlçesi Dünyaca Ünlü bir Turizm Merkezi haline gelmiş.

Sultanmurat Yaylasından tutun da Dünyaca Ünlü Turizm Merkezi Uzungöl’e kadar.Karester Yaylasından tutun da Yedigöller’ine kadar.Aslında Çaykara İlçesinin tüm yaylaları bana göre birer Turizm Merkezi olmalı ve turizme kazandırılmalı.

Elbette ki Çaykara İlçesinin Dünyaca ünlü bir Turizm Merkezi olmasında aslan payı Uzungöl’lü Turizmci Bölge Turizminin Mimarı Sevgili Dursun Ali İnan’ın hakkını teslim ederek başlayalım yazımıza.Çaykara Günümüzde bir Turizm Merkezi olmuş ise bu öncelikle Sevgili Dursun Ali İnan sayesinde olmuştur ve tüm Çaykara insanının Dursun Ali İnan’a minnet borcu vardır.

Çaykara İlçesi ilkbahar ve yaz mevsiminde ziyaretçiler ile dolup taşar.Her sene 4.5-5 milyon civarındaki turist Uzungöl ve çevresini ziyaret eder.Sultanmurat yaylası yemyeşil bitki örtüsü ve muhteşem doğal güzelliği ile misafirlerine ev sahipliği yapar.Turizm Merkezi Uzungöl  bu dönemde tabiri caiz ise insan seline dönüşür ve insanlar Uzungöl’ün o muhteşem doğal güzelliğine hayran kalır.

Karester Yaylası yine yemyeşil muhteşem doğası ile misafirlerini ağırlar.Ve Demirkapı…Uzungöl’den itibaren 19 KM’lik bir yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz Demirkapı’ya.Tabiri caiz ise kartpostallık görüntüler ile karşılaşırsınız Demirkapı mahallesinde.Alt Mahalleden orta Mahalle ve üst mahalleye kadar yaklaşık 5 KM’lik bir yol üzerinde gözlerinize inanamayacağınız muhteşem bir doğa görüntüsü ile karşılaşırsınız Demirkapı Mahallesinde.Gözlerinizin alabildiği kadar yeşillik…Yeşilliğin tam ortasında şarıl şarıl akan ırmak suları.Ve o ırmak sularının eşliğinde tadına doyum olmayan bir sessizlik ve huzur ortamı.Daha sonra ise tüm ziyaretçilerin büyük bir keyif ile görmeye gittikleri Balık Gölü,Aygır Gölü ve Yedi Göller…

Çaykara İlçesinin ilkbahar ve yaz mevsimi bu şekilde.Ya sonbahar ve kış mevsimi…

Sonbahar mevsimi bölgenin en güzel mevsimlerinden bir tanesidir aslında.Hazan mevsimidir sonbahar mevsimi.Doğanın insanlar ile vedalaştığı mevsimdir.Tıpkı insan ömrü gibi.Ve de havaların en güzel olduğu mevsimdir sonbahar mevsimi.

Ve Çaykara’da kış mevsimi…

Aslında Çaykara İlçesinde kış mevsiminin en az yaz mevsimi kadar güzel olduğunu ifade ederek başlamak isterim bu bölüme.

Az önceki yolculuğumuzu bir daha gerçekleştirelim.Önce Sultanmurat Yaylasına çıkalım.Yaz mevsimindeki yemyeşil örtü şimdi kendisini bembeyaz kartpostallık görüntülere bırakmıştır.Eşsiz bir doğa…Mükemmel bir manzara.İster dağların yamacından aşağı kayak yapın.İster karların içinde yürüyüşe çıkın.İster şöminenin başında çayınızı demleyin.

Şimdi de Uzungöl’e çıkaralım sizleri.Uzungöl’de yaz boyunca sizi kendisine hayran bırakan doğa şimdi bembeyaz örtüsü ile karşınızdadır.Ve yüzlerce alternatif vardır karşınızda Uzungöl’de.Yürüyüşe çıkabilirsiniz.Göl çevresinde dolaşabilirsiniz.Glazomat mevkiine yürüyerek çayın tadına bakabilirsiniz.Kayak yapabilirtsiniz ve daha bir sürü alternatif

Ya Karester Yaylası…Muhteşem bir kayak merkezi Karester Yaylası.2012 Yılında Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün Dünyaca ünlü Kayak Uzmanlarına Karester Yaylasına getirdi.Günlerce Bilimsel araştırmalar yaptı Kayak Uzmanları.Ve sonunda verdikleri rapor aynen şu.

“Karester Yaylası Dünyanın En Büyük Kayak altyapısına sahip merkezlerden bir tanesi.Bunu ben söylemiyorum.Kayak Uzmanları söylüyor.

Şimdi Demirkapı ve Yedigöller’e bakalım.Yaz mevsimindeki o muhteşem yeşillik kış mevsiminde yerini kar ve  bembeyaz örtüye bırakmıştır kış mevsiminde.Çünkü onlar ikiz kardeş gibidirler.Biri olmadı mı diğeri de olmaz.Kışın kar yağmadı mı yazın o muhteşem yeşilliği bulamazsınız Demirkapı’da

Bu defa göz alabildiğince kar ve beyaz örtü ile baş başasınız Demirkapı’da.Şimdi çocuk olma zamanı.Kartların içinde yuvarlanma zamanı.En tepeden dereye kadar yaklaşık 5 KM kayma zamanı şimdi.Tıpkı çocuklar gibi kendini doğaya ve karların içine bırakma zamanı.Kısacası Demirkapı’da kendini doğaya teslim etme zamanı.

Karların içinde boğuştuktan sonra şöminenin başında az önce boğuştuğunuz o muhteşem manzarayı izlerken çayını yudumlama zamanı

Senelerdir yazarız.Çizeriz.Uzungöl’deki gönül dostlarımız bana hep aynı cevabı verir.

-Hocam derler bana Uzungöl’ün tanıtrıma ihtiyacı yok.Ama ben avazım çıktığı kadar bağırıyorum.Ve de nefesim yettiği sürece de bağırmaya devam edeceğim.

-Sultanmurat Yaylasının Kış Turizmi için tanıtıma ihtiyacı var.

-Uzungöl’ün en yaz mevsiminde olduğu kadar hatta daha fazla kış mevsiminde de güzel ve cazibe merkezi olduğu konusunda tanıtıma ihtiyacı var

-Karester Yaylasının Dünyanın En Büyük Kayak Merkezi olduğu konusunda tanıtıma ihtiyacı var.

-Ve Demirkapı(Haldızen)’in yaz ve kış muhteşem doğal güzelliğinin tanıtıma ihtiyacı var.

Türkiye Dağcılık Federasyonu şimdi onun adımlarından bir tanesini atıyor.Dağ Kayağı Gençler ve Büyükler Şampiyonası Türkiye Finalleri Demirkapı Mahallesinde gerçekleştiriliyor.

Bu İlçemiz için bulunmaz bir fırsat.

Bu Kış Turizmi için bulunmaz bir fırsat.

İnsanlar artık şunu anlayacaklar.Çaykara sadece yazın değil kış mevsiminde de Turizmde cazibe merkezi

Çaykara Kış mevsiminde kaçıp Trabzon’a gidilecek bir İlçe değil.Çaykara kış mevsiminde de koşa koşa gelinecek,gezilecek ve görülecek bir İlçe.

Ve Türkiye Dağcılık Fedarasyonuna bir teşekkür bir de talep ile bitirelim yazımızı

Çaykara İlçesinin Kış Turizmine kazandırılması anlamındaki Destek ve Katkılarından dolayı Çaykara Halkı adına teşekkür ediyoruz.

Önümüzdeki senelerde bu organizasyonların Sultanmurat Yaylası ve Dünyanın en büyük kayak merkezi Karester Yaylasında da düzenlenmesini talep ediyoruz



İlginizi Çekebilir