Denetimli Serbestlikle Hapisten Kurtuldular

Denetimli Serbestlikle Hapisten Kurtuldular

Uzungöl mağdurları 15 temmuzdan sonra çıkarılan kısmı af sayesinde cezaevine girmekten kurtuldular

Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl, 1998 yılında ?SİT alanı´, 2004´te ?Özel çevre koruma alanı´ olarak belirlendi. Uzungöl´e 2009 sonrası Arap turistlerin akın etmesi üzerine, bölge halkı izin ve ruhsat almadan evlerini apart ve pansiyona dönüştürdü, kaçak iş yeri, ev, apart otel yaptı. Çaykara Belediyesi´nin yaptığı çalışmanın ardından, bin 500 kişinin yaşadığı Uzungöl´de 862 kişi hakkında ?İmar Kanunu´na muhalefet´ suçundan 2 ila 5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı. Davalar sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın şikâyeti üzerine aynı kişilere bu kez ?Tabiat varlıklarını koruma kanununa muhalefet´ suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bu kişilere 2 yılla 4 yıl arasında hapis cezaları verildi. 150´yi aşkın kişinin cezası kesinleşti. Bazılarınınki para cezasına çevrilirken, bazılarınınki de ertelendi. 6 hükümlü de hapse girdi. Ceza alan işletmeciler Yargıtay sürecini beklerken, yüzleri Resmi Gazete´de yayımlanan 671 sayılı Kanun Hükümde Kararname´yle güldü.

KISMİ AF KURTARDI

Karardan önce cezaevine giren 6 mahkumdan 2´si cezasını çektikten sonra tahliye olurken, 4 mahkum kararnamenin getirdiği denetimli serbestlikten yararlanarak özgürlüğüne kavuştu. Yerel mahkemeden 2-4 yıl arası ceza alan ve dosyaları Yargıtay´da bulunan yaklaşık 700 kişiden 435´inin dosyaları yerel mahkemeye geldi. 3 yılın altında hapis cezasına çarptırılan hükümlüler, denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevine girmekten kurtuldu. 

KARARA SEVİNDİK

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu, karardan memnuniyet duyduklarını söyledi. Soylu, ?Buradaki vatandaşlarımız imar mağduru insanlardı. Kendi toprakları üzerinde yaptıkları iş yerleri yüzünden davalık olmuşlardı. 15 Temmuz öncesi ceza alan 6 kişi cezaevine girmişti. Yargıtay´da bekleyen 700 kadar dosya vardı. Bunların da büyük bir bölümü yerel mahkemeye geldi ve 15 Temmuz sonrası çıkarılan kısmi af sayesinde denetimli serbestlik yasasından yararlanarak cezaevine girmekten kurtuldular. Bu da bizi çok sevindirdi? dedi. Soylu, Uzungöl´deki imar sorununa çözüm beklediklerini de kaydetti. Resmi Gazete´de yayımlanan 671 sayılı Kanun Hükümde Kararname´yle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun´a eklenen geçici maddeyle denetimli serbestliğin kapsamı genişletilmişti.

kaynak:Karadenizinsesi.com



İlginizi Çekebilir