Deprem'de Hatay Kırıkhan'da 29 Çaykara'lı Hemşerimizi Kaybettik

Deprem

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Deprem felaketinde Hatay Kırıkhan’da yaşayan Çaykara’lı hemşerilemizden 29 kişi hayatını kaybetti.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Deprem felaketinde Hatay Kırıkhan’da yaşayan Çaykara’lı hemşerilemizden  29 kişi hayatını kaybetti.

İsimlerine ulaşamadığımız Çaykara’lı Deprem Şehirlerimizin aileleri

Varlıbaş ailesinden 7 kişi

Altunbaş Ailesinden 4 kişi

Çapraz ailesindeb 3 kişi

Ayran Ailesinden 3 kişi,

Bölükbaş Ailesinden 3 kişi

Dursun Ali Papuc ailesinden 3 kişi

Tülin Ailesinden 2 kişi

Bahadır Ailesinden 1 kişi

Çelebi Ailesinden 1 kişi

Karakol ailesinden 1 kişi

Selman Ailesinden 1 kişi

Çaykara Gündem Gazetesi olarak Depremde hayatlarını kaybeden Çaykara'lı Hemşerilerimize Allah'tan rahmet,kederli ailelerine,Ülkemize ve Milletimize Baş Sağlığı dileklerimizi iletiyoruz

HAYAT KIRIKHAN’I ANIMSAYALIM

Çaykara Gündem Gazetesi farkı ile sizlere Hatay Kırıkhan Göçünü Anımsatmak istedik.Bu anlamda bu güzel yazı nın hazırlanmasını sağlayan Çaykara Gündem Gazetesi Kurucusu ve Gazetemize çok büyük emek ve katkıları olan Araştırmacı Gazeteci Yazar Kemal Cuman’a gazetemiz ve Çaykara Halkı adına teşekkür etmeyi  bir görev kabul ediyoruz.

Devlet olarak 19 Mayıs 1959 tarihli sel felaketi ile Hatay'ın Kırıkhan ilçesine gönderilmelerine karar verilir,ve Çaykara’lı Hemşerilerimiz, Devletin öncülüğünde 1960 yılında Hatay Kırıkhan'da başlanan meskenlerin yapımı 1964 yılında tamamlanır. 1964 yılında tarla ve meskenlerin kuraları çekilir ve 1965 yılının sonunda Çaykara'dan Kırıkhan'a göçe karar verilir. Selden zarar gören üç köy halkından; Ulucami`den 185 hane, Şahinkaya`dan 179 hane ve Kabataş köyünden 44 hane olmak üzere 1965 yılında Kırıkhan ilçesine 408 hane olarak göç ederler.

Hiç bilmedikleri yaklaşık bin kilometre uzakta farklı kültürün olduğu Kırıkhan'da kendilerine tahsis edilen o dönemin modern evlerde yeniden bir hayat mücadelesi başlar. Bazen karamsarlık, bazen umutla başlanan bu yaşamda kendilerine verilen her hane için 25 dönüm verimli topraklarda, pamuk ve buğday ekilerek hemşerilerimiz için önemli bir gelir kaynağını olmaya başlar.

Uzun soluklu mücadele sonunda nerede ise yarım asır önce başlayan ve günümüze kadar devam eden süreçte çok şeyler değişti. Karadeniz insanının azim ve çalışkanlığı her yerde olduğu gibi Hatay Kırıkhan'da mucizeler yarattı.

408 evler mahallesini ilk görenler, buranın tipik bir Karadeniz Mahallesi olduğunu hemen anlar. Tamamen yeşil alana bürünen mahalle içinde dört modern Camii, Müdürlüğünü Şahinkaya köyünden Zihni Özdil'in yaptığı İlköğretim okulu, Muhtarlık binası, S.S.408 evler sulama kooperatifi binası, içinde her türlü etkinliğin yapıldığı, salonu, bilgisayar ortamında kurslar verilen birçok odası bulunan Karadenizliler dernek binası, derneğe ait bir adet futbol halı sahası, Endüstri Meslek lisesi ve hemşerilerimizin Cenazelerini tek bir yerden kaldıracakları modern bir şekilde inşa ettikleri mekânı bulunan büyük bir yerleşim alanı olan yeni bir Çaykara ortaya çıkardılar.

Bütün bunlar yapılırken tabiî ki nüfus yerinde durmuyor. Göçten göç olmasına rağmen, 408 hane olarak buraya gelen aileler,1000 haneye çıkmış ve Kırıkhan'ın her yerine dağılmış. Bu güne tek 5000 üzerinde nüfusa sahip, 100'ün üzerinde şehrin en etkin esnafları Çaykara'lı olan, Kırıkhan ekonomisinin %60 elinde tutan büyük güç haline geldiler.


Hasan Güven

Mehmet Koçin

Halil Yıldırımhan

Cahit Varlıbaş

Eyüp ve Saffet Kaldırım

Remzi Güven

Osman ve İrfan Kıran

1965 Yılında 408 hane olarak göç eden ve hayatta kalan 44 aile reisinin isimleri aşağıdadır.

ULUCAMİ KÖYÜ

Hasan Çilesiz

İbrahim Koçinoğlu

Musa Terzi

Mustafa Terzi

Abdurrahman Orhan

Osman Koçinoğlu

Mustafa Güven

Rustem Ersoy

Mecit Üstün

Yusuf Aktaş

Hüseyin Terzioğlu

Hüseyin Akhan

Mustafa Üstün

Mehmet Benzer

Mehmet Bayraktar

Davut Ayhan

Mehnet Baştürk

Mehmet Solaklı

D.Ali Ersoy

Ahmet Türköz

ŞAHİNKAYA KÖYÜ

Mahmut Ayan

Mustafa Nuri Ayal

Şaban Ayan

Muharrem Bayraktar

Dursun Bayraktar

Dursun Kıran

Muhammet Kırmaz

Hüseyin Yazar

Rahmi Şen

A.Şevki Ayan

M.Şükrü Ayan

Muhammet Şahin

Mehmet Tiryaki

Muttalip Ayan

Mustafa Erken

A.Riza Babuç

Sait Şahin

Halit Ataman

KABATAŞ KÖYÜ

Ferhat Çakıroğlu

D.Ali Çakıroğlu

Zekeriya Deryal

Süleyman Aydın

Haşim Ayyıldız

Muzaffer Meral  



İlginizi Çekebilir