Dernekpazarı İlçesinde Meyve Yetiştirmede Öze Dönüş Projesi Hayata Geçiyor

Dernekpazarı İlçesinde Meyve Yetiştirmede Öze Dönüş Projesi Hayata Geçiyor

Dernekpazarı İlçesinde Meyve Yetiştirmede Öze Dönüş Projesi Hayata Geçiyor

    Fahri Düzenli

Dernekpazarı ilçesi ve bölgede çok çeşitli meyve yetiştirilirken zamanla ziraat meyveleri yetiştirme alanında hızlı bir artış oldu. Ne var ki beklenen verim alınmadığı gibi çok daha verimli ve kaliteli olan yerli meyvelerin nesli tükenme noktasına geldi.

 İşte tam bu sırada ilçe düzeyinde “Eski Meyvelere Dönüş Projesi” oluşturuldu. İl Düzeyinde yalnız ilçemizde uygulanan bu proje olumlu karşılanıp üreticiler tarafından da büyük destek gördü. Uzun soluklu bu çalışmanın olumlu verileri geri dönmeye başladı.

19.03.2024 günü dağıtılan yetişkin meyvelerle birlikte toplamda 3047 adet meyve toprakla buluştu. Bu güzel projenin ana sorumlusu Ziraat Mühendisi İlçe Tarım Müdür vekili Turgut Kılıç’ dan bu proje ile ilgili detaylı bilgi istediğimizde bize teşekkür ederek aşağıdaki bilgileri verdi.   

  “Dernekpazarı İlçesi yağışlı ve nemli bir iklime sahiptir. Bitkilerin büyüme sezonunda güneşli gün sayısının  az olması mantarı hastalıkların etkili olmasına  neden olmaktadır. Bu ekolojiden dolayı pazardan satın alınan kültür meyve fidanlarında mantarı hastalıklar ortaya çıkmakta ve erken yaşlanma belirtileri gözlenmektedir.

    Bu problemlere karşı en etkili çözüm yöremize adapte olmuş ekolojimize uygun meyvelerin seçilmesidir. Bu da yerel çeşitlerin çoğaltılması ile olabilir. İlçe halkının da yerel çeşitlerin çoğaltılmasında talepleri olmuştur.

    Bu amaçla 2017 yılında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinasyonunda ve önderliğinde Dernekpazarı Belediye Başkanlığı ve Ziraat Odası  İle yardımlaşarak -YÖRESEL MEYVE ÇEŞİTLERİNİ ÇOĞALTMA PROJESİ-Başlatılmış ve 2022 yılında tamamlanmıştır. Proje kapsamında 2019-2022 yıllarında 1672 Adet aşılı Meyve fidanı üreticilerimize dağıtılmıştır.

    Projenin  halktan olumlu tepki alması ve  özellikle Belediye Başkanı Mehmet Aşık ın  proje giderleri ve diğer konularda yardımcı olacağı sözü ile ikinci proje 2021 yılı sonbaharında başladı.

    Yöresel Meyve Çeşitlerinin çoğaltılması projesi-2’de arazide ümitvar meyve çeşitlerinin ,verim dönemlerinin ve meyve kalitesinin tesbit edilmesi, kalem  budamalarının yapılması, aşı kalemlerinin alınması ve kalemlerin Tarım ve Orman Bakanlığı Erzincan  Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsüne gönderilmesi 2022 yılında tamamlanmıştır. Bu projede tüm teknik uygulamalar bilimsel ilkeler çerçevesinde ve bizzat tarafımdan arazide yapılmıştır. 

Dernekpazarı İlçesinde yapılan bu proje Trabzon da ilçe düzeyinde ilk projedir. Proje kapsamında çoğunluğu Armut ve Elma olmak üzere  1375 adet   yöresel meyve fidanı üreticilerimize  dağıtılası ile sonuçlanmıştır.



İlginizi Çekebilir