Dernekpazarı`ndan Çok Mutlu Ayrılıyorum

Dernekpazarı`ndan Çok Mutlu Ayrılıyorum

Dernekpazarı kaymakamlığından ayrılan Canpolat 2.5 yılını değerlendirdi

İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan, kaymakamlar kararnamesi çerçevesinde Ardahan ili Damal ilçesine atanan Kaymakam Abdurrezak Canpolat Dernekpazarı'nda görev yaptığı 2.5 yılı arkadaşımız Fahri Düzenli ile yaptığı söyleşiyle değerlendirdi. 

/resimler/2015-4/19/1143001969543.jpg
DÜZENLİ: Yaklaşık 2.5 yıl önce yeni bir heyecanla ve büyük ideallerle göreve başladığınız ilçemizde zaman çok çabuk geçti. Bu süreç içinde yaptığınız güzel işler yanında yapmayı düşünüp yapamadıklarınız, olumlu ve olumsuz anılarınız olmuştur. Bu dönemi değerlendirdiğinizde  bize neler söylemek istersiniz. 

CANPOLAT: Dernekpazarı Küçük ama şirin bir ilçe. Bu güzelliğe halkın sevecen yaklaşımlarını da eklediğinizde insan huzurlu bir çalışma ortamına sahip oluyor. İlçeye geldiğimde ilçenin iki ana sorunu, Hükümet Binasıyla Kaymakamlık lojmanıydı. Kaymakamlık lojmanı sorununu özel idareye ait binayı restore ederek çözdük. Hükümet Binası için ana sorun uygun bir arsanın olmayışıdır. Belediye başkanıyla birlikte sürdürdüğümüz çalışmalar sonunda, arsa yeri belirlenmiş olup temini için çalışmalar devam etmektedir. İnşallah gelecek kaymakam zamanında bu sorunda halledilir.
 
İlçe güvenlik ve huzur açısından gurur duyulacak noktadadır. İlde bu alanda ilk sıradaki yerini almış olması bizim çalışmalarımıza da büyük kolaylık sağlamıştır. Kurumlar arası dayanışma oldukça samimi olup başarı çıtasının yükselmesine yansımıştır. Sadece Milli Eğitim alanında bazı idari sorunlar yaşanmışsa da çoğu çözüldü. Buna rağmen İl genelinde başarı oranımız bizi mutlu etti. Gönül isterdi ki daha başarılı noktalara ulaşılsın. Eksiklikte, eğitim öğretim dönemlerinde eksik öğretmenlerin oluşundan kaynaklanmıştır. Kaymakamlık olarak her alanda okullarımıza ve öğrencilerimize gereken destek sağlanmıştır. Karadeniz insanı her şeyin en güzelini, en iyisini bekler. Bu nedenle Karadeniz'de görev yapmak çok zordur. Ben bu iki bucuk yıllık dönemde, halkında desteğiyle hiç zorlanmadım dersem yeridir. İlçe küçük, tüm köylerinin alt yapı sorunları tamamlanmış olup ıslah çalışmaları devam etmektedir. 2013- yılı KÖYDES projesi kapsamında ilçemizdeki işler tamamlandı. Ancak Köylere Hizmet Götürme Birliği çalışmaları devam ediyor. İlçemizin İl merkezine yakın olması ve çevre ilçelerde de teşkilatlı sağlık hizmeti verilmesi nedeniyle vatandaş bu tür sorularını buralarda çözmekte olup, olumsuz durum yaşanmamaktadır. Sosyal dayanışma alanında halkın birbirlerine destek olması, ihtiyaç sahiplerinin sayısını azalttığından farklı alanlarda hizmet sunmaya yöneldik. Oluşturduğumuz proje kapsamında yaşlı ve SDY'den yardım alıp bu hizmeti isteyen vatandaşlarımıza evlerinde bakım ve temizlik hizmeti verilmektedir. Farklı projeler oluşturmaya çalıştıksa da ilçe genelinde hayvancılığın bitme aşamasına gelmesi, fındık ve çay üretimi dışında alternatif ürünlere sıcak bakılmaması nedeniyle olumlu sonuç elde edemedik. Oysa ilçe sınırlarımız içinde LİKARPA çay ve fındıktan daha verimli olabilir.

/resimler/2015-4/19/1146101035665.jpg
 
Gençlere yönelik proje çalışmalarımız devam etmektedir. Sonuçlandığında ilçeye yeni bir ivme kazandıracaktır. Karadeniz halkı ne istediğini bilen ve almasını da beceren bir karaktere sahip. Bu nedenle burada görev yapan herkes den hizmet beklemekte. Biz devleti temsil eden kişiler olarak yasaların belirlediği ölçülerde hizmet sunmak zorundayız. Bu nedenle her istek yerine getirilememektedir. Buna rağmen olumsuz bir durumla karşılaşmadım. Tüm Dernekpazarılıları seviyorum. Herkesten memnunum. Çok iyi duygularla ve tecrübelerle ayrılacağım. Burası benim asil olarak ilk görev yerim. İlk göz ağrım. Burayı unutmam mümkün değil. Nerede olursam olayım her Dernekjpazarlı nın başımın üstünde yeri olduğunu belirtmek isterim. Eşim de sağlık alanda hizmet verdiği Dernekpazarı nı çok sevdi. Atamaları ertelemek mümkün olsa da en az bir yıl daha burada kalsaydık dedi. Biz de insanız her insan gibi hatalarımız olmuş olabilir. Herkesin hakkını helal etmesini istiyorum. Bizim bir hakkımız olamaz. Şayet varsa bende helal ediyorum. 

/resimler/2015-4/19/1143314470097.jpg 

DÜZENLİ: İlçemiz çok hareketli bir ilçeydi. Geçim Nüfus artışı nedeniyle zorlaştığı için sürekli göç vererek terk edilmiş yerleşim yeri görünümü arz ediyor. İlçeye hareket kazandırabilmek için ne önerirsiniz?  

CANPOLAT: Gördüğüm İlçe den farklı, anlatılanlarla tanıdığım ilçenin eski hareketliliğine kavuşması mümkün değil. Geçim şartları belli. Üreten kesimi burada barındırabilmek için sanayinin olması gerek. Bunu da ancak buranın insanı yapar. Bu alanda bilgi, sermaye ve becerisi olanlar yatırımlarını geriye dönüş sağlayabilecek illerde yaptı. Geriye Turizm kalıyor. Bölgenin ve ilçenin geleceği buna bağlı. Buranın insanı farklı düşünceler nedeniyle pansiyonculuğa da sıcak bakmıyor. Oysa Türkiye'nin en gözde turizm alanı Uzungöl geçiş alanında olan bu ilçe bir şekilde bu fırsatı değerlendirmeli. Yayla turizmine önem vermeli. Dışarıya göç edenlerin burası ile bağlarını koparmamış olmaları çok büyük bir avantaj. Ancak yeni nesil aradığı ortamı bulamadığından buraya gelmek istemiyor. İşte bu alanda aile büyüklerini çok büyük bir görev bekliyor. Çocuklarına buranın gelenek ve göreneklerini, kültürünü yaşatarak aile bağlarının kopmasına engel olmalı. Az bir zaman dilimi bile olsa her yıl ailece buraya gelinmeli.

/resimler/2015-4/19/1143572751783.jpg 

DÜZENLİ: Yapmayı düşünüp yapamadığınız, yaptığınız halde keşke böyle yapmasaydım dediğiniz bir şey var mı?  

CANPOLAT: Yukarıda da belirttim. Her insan yanlış yapar. Değişik bir iki proje ile, Hükümet Binası hedefleyip yapamadıklarımdır. 

Görevim süresinde bazı kurumlardaki idari kadrolardaki arkadaşlara zaman zaman farklı davranışım oldu. Onların o şekilde olmasından üzüntü duydum. Keşke daha farklı yaklaşım sergileseydim diye düşündüğüm oldu. Bu olayların bu şekilde olmasına üzüntü duydum.  

DÜZENLİ: İlçemiz ilk görev yeriniz olduğu için her an hatırlayacağınızı belirtmiştiniz. Bunun dışında ilçemizi size hatırlatacak olumlu ve olumsuz anılarınız var şüphesiz. İki anınızı bizimle paylaşır mısınız? 

/resimler/2015-4/19/1144332752632.jpg 

CANPOLAT: Evet, tayinimi öğrendikten sonra eşimle Ankara dan hareket ettik. Of ilçesinden Solaklı Vadisine döndüğümüzde geceydi. Bu yol yeni yapılıyordu. Her taraf çamur, çukur. Bir müddet geldikten sonra eşim, biz nere gidiyoruz dedi. Bende gidiyoruz işte bakalım dedim. İlçeye girdiğimizde bekleyen koruma görevlisi bizi alıp lojmana getirdi. Gece olduğu için çevreyi de görememiştik. Saat 24.00 gibi yattık. Sabahleyin kalkan eşim balkona çıkıp çevreyi görünce hemen geri dönüp bana kalk kalk bak biz hiçte fena bir yer değil, her taraf ağaçlık, cennet gibi yer dedi. Bende geldiğimiz yeri görünce akşamki olumsuz hava birden değişiverdi. İkincisi de: Bir köy ziyaretimde yaşlı bir amca suyu olmadığını ve boruya ihtiyacı olduğunu söyleyerek benden boru istedi. Bakarız cevabını verdim. Bir müddet sonra buraya geldi oturdu ve oturur oturmaz Bana boru verecektin hala vermedin”. Deyince bende size söz vermedim. Bakarız dedim. Araştıracağız, değerlendireceğiz, der demez ayağa kalktı ve bastonunu yere vurarak Kaymakam Bey bizde bakarız demek tamam vereceğiz demektir.” Diyerek sertleşti. Bizde yeniyiz ya aynı şekilde tepki gösterip vermiyorum. Boru moru yok deyince aynı oranda tepkisinin arttığını görünce amca şöyle otur hele bir çay içelim sakin sakin konuşalım dedim. Çayımızı içerken ona bizim yetki ve sorumluluklarımızı ve bu işlerin nasıl yürütüleceğini anlattım. Borusunu vereceğimi de söyleyip gönderdim. Bu durum bana Karadeniz insanının hakları ne olduğunu ve nasıl alacağını bildiğini ve bu uğurdaki kararlılığını gösterdi. 

/resimler/2015-4/19/1145323378778.jpg


DÜZENLİ: Daha geniş tecrübeler kazanarak yeni görev yerinize giderken Dernekpazarlılara son bir mesajınız var mı?  

CANPOLAT: Doğasıyla, insanlarıyla en huzurlu yerleşim yeri olan Dernekpazarı hiçbir zaman unutamayacağım bir yer. Bu güzel insanların bir başka özelliği de vefakâr olmalarıdır. İlk kaymakam Efgan Ala hala unutulmamış. Hemşerim olmasından dolayı ayrı bir gurur duyuyorum. Size, her zaman unutulmayacak hizmetler sunan güzel kaymakamların gelmesini temenni ederim. Çünkü Dernekpazarı buna layık. Bir kez daha aracılığınızla duyurmak isterim. Çok mutlu ve huzurlu bir şekilde ayrılıyorum. Bundan sonra bulunacağım her yerde Dernekpazarılıları görmekten onur duyacağım. Herkese sağlıklı ve mutlu gelecek dilerim. 


DÜZENLİ: Sevgi, saygı karşılıklı olur. Bize karşı sıcak yaklaşımlarınız ve verdiğiniz güzel hizmetler için teşekkür ederken, fırsatınız elverdiğinde-Günübirlik olsa sizi aramızda görmekten onur duyacağımızı belirtmek isterim. 

Röportaj: Fahri DÜZENLİ/ DERNEKPAZARI



İlginizi Çekebilir