Dernekpazarı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. Yıldönümü Kutlandı

Dernekpazarı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. Yıldönümü Kutlandı

Dernekpazarı ilçesinde düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Sabah saat 09.30 da Hasan Cansız Kom ÇPL si önünde Atatürk anıtına konan çelenklerden sonra saygı duruşu yapıldı. İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilen şanlı bayrağımızla birinci bölüm tamamlandı.

Çok amaçlı konferans salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile ikinci bölüme, Lisenin tarih öğretmeni ve Md. Yrd. Behice Balcı’nın yaptığı tarihsel evrelerle ilgili konuşması ile devam edildi.

Belediye Başkanı Dr. Mehmet Âşık günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmada dün olduğu gibi bugünde ülkemiz için oynanan oyunlara vurgu yaparak geçmişi günümüze taşıyan bir tablo çizdi.

“  Dernekpazarı ilçemizin düşman İşgalinden kurtuluşunun 104. yılı dolayısıyla düzenlenen programa hoş geldiniz, şeref verdiniz. Bugün 27 Şubat. Bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan, emperyalist güçlere ve onların iş birlikçilerine unutamayacakları bir dersi verdiğimiz gündür. Bugün Dernekpazarı’mızın gurur günüdür. Bugün Dernekpazarı’mızın Bayramıdır. Hepimize kutlu olsun. 104 yıl önce bugün ölürsem şehit kalırsam gazi diyenlerin, Allah Allah nidalarıyla süngünün üstüne bedenlerini attıkları gündür. Bugün ‘’ya istiklal, ya ölüm’’ diyen Atalarımızın, gelecek nesiller için, yani bizlerin bu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için, ölümü seçtikleri gündür. Bu kutlu gün, bu buram buram şehit kokan gün, vatanımızın kıymetini bilenlere, rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı bayrağımızdaki hilalle yıldızın anlamını bilenlere, derdi vatan olanlara, derdi Türkiye olanlara kutlu olsun.

Tarih sahnesine çıktığımızdan beri bu aziz milletin düşmanı hiç tükenmemiştir. Tükenmeyecektir de. Silahla savaşla darbeyle bizi yok edemeyenler şimdi ekonomik saldırılarla, krizlerle, etrafımızı kuşatıp zayıflatarak bizi yok etmeye çalışıyorlar. Ne yaparsa yapsınlar bizler birlik ve beraberliğimize sahip çıktıkça başaramayacaklardır.

Bundan 104 yıl önce Dernekpazarı’mızda gezen düşman, milletimizin üstün mücadelesi sayesinde arkasına bakmadan kaçmıştır. Şu anda toprak diyerek bastığımız bu yerlerde, sayısız vatan evladımız Şehit olmuştur. Bu topraklarda yazılan kahramanlık destanını unutturmamak, gelecek nesillere taşımak hepimizin görevidir.

Çünkü bizim için: ‘’TÜRK MİLLETİ BİRDİR, BAYRAK TEKDİR, VATAN NAMUSTUR, DEVLET ŞEREFTİR’’ İşte 15 Temmuz günü ve daha sonrası yaşadıklarımız ortadadır. Doğrudan doğruya milli birliğimize, kardeşliğimize, demokrasimize yönelik hain kalkışma milletimizin azim ve kararlı duruşuyla def edilmiştir.

104 yıl önce adı sanı belli olan düşmanla; bileğiyle, yüreğiyle, göğsünde taşıdığı vatan sevgisiyle, yüce Allah’a olan inancıyla mücadele eden Türk milleti, bugün de bölücü terör örgütleriyle ve onların her türlü iş birlikçileriyle aynı mücadeleyi vermektedir. Değerli hemşerilerim, sevgili gençler. Geçmişimizden aldığımız güçle, geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. 104 yıl önce, topla tüfekle canımızı ortaya koyarak verdiğimiz bağımsızlık mücadelesini bugün; ilimde, bilimde, teknikte, kendi milli silahlarımızı üreterek, milli ekonomimizi güçlendirerek Türk milletine yakışır bir şekilde vermeliyiz. Mücadelemiz cehaletledir. Mücadelemiz geri kalmışlıkladır. Yolumuz Türkiye’min yoluna baş koyanların yoldur. Yolumuz asırlarca bu toprakları korumak ve yurdumuzu yaşatmak için kahramanca can verenlerin yoludur. Sevdamızın adı Dernekpazarı. Sevdamızın adı Türkiye’dir. Tarihin her döneminde bağımsız ve hür yaşamış Milletimin, vatan ve bayrak sevgisini gösteren bu kahramanlık destanının yıldönümünde vatan müdafaasında göğüslerini siper etmiş başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere 15 Temmuz ve terörle mücadele dâhil bize bu vatanı yurt edinen bütün aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Dernekpazarı İlçemizin Düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümünü en kalbi duygularımla kutluyorum.  İçinde bulunduğumuz mübarek üç ayların ve bugün idrak edeceğimiz Miraç Kandil’inin sizlere, ailenize, ülkemize ve tüm İslam âlemine barış, huzur, güven ve hayırlar getirmesini Yüce Mevla’mdan niyaz ediyor hepinizi saygıyla selamlıyorum. Allah’a emanet olun. “ diyerek konuşmasını tamamladı.

“Sultan Murat Şehitlerine” adlı şiiri öğrenci Hayrunnisa Macit okudu.  Geçmişten Günümüze Dernekpazarı Fotoğrafları slayt gösterisi sunuldu.

Atatürk İlkokulu sınıf öğretmeni İlhan Demirci İlçemizin kurtuluşu ile ilgili kendi yazdığı şiiri okudu. Müzik öğretmeni Ersin Yeşilyurt yönetiminde okul orkestrasının sunduğu birbirinden güzel şarkıları, Sürmene Halk Oyunlarının sahnelediği horon takip etti.

Trabzon Belediyesi Mehter Takımının sunduğu programla kurtuluş etkinliği sona erdi.

 

Haber: Fahri Düzenli



İlginizi Çekebilir