Dokap Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu

Dokap Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu

Dokap Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından organize edilen ?Uluslararası Turizm Sempozyumu? Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof.Dr.Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi´nde yapıldı. 

DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği tarafından düzenlenen ?DOKAP Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu? Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi´nde başladı.Açılış törenine Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektör Prof. Dr. Süleyman Baykal, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölgedeki üniversitelerin rektörleri, protokol üyeleri, akademisyenler, turizm acenteleri ile öğrenciler katıldı./resimler/2017-10/23/1940445662751.jpgDeğerlerimizi iyi sunabilirsek hem yöre insanına hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağız?

DOKAP´ın  bölgenin kalkınmasına yönelik yaptığı çalışmaların önemine vurgu yapan Vali Yücel Yavuz ? Türkiyemizin 2023 vizyonu 2053 ve 2071 hedefi, dünya üzerinde  oynanan  oyunlar, bölgesel sorunlar, Türkiyemizin mevcut durumunu ve geleceğini değerlendirdiğimizde bölgesel olarak ne yapmamız gerektiğine dair güzel işlerden biri olan bir etkinlikte bir aradayız. Doğu Karadeniz Bölgesini kalkındırmak için kurulan Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Genel Sektreterlik şeklinde teşkilatlanan DOKAP´a üye 9 ilimizin bulunduğu illere ışık saçmak ve o ili kalkındırmak için en önemli kuruluşumuz olan üniversitelerimizin bir araya gelmesiyle ortaya konulan müthiş bir birliktelik. Bu güzel birlikteliğin  ev sahipliğinde Karadeniz Teknik Üniversitemizin yaptığı güzel etkinliklerden bir tanesi  ?Uluslararası Turizm Çalıştayı?. Bu fikri ortaya koyan, emeği geçen tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum.? dedi.  /resimler/2017-10/23/1941265506447.jpgÜlkemizin kalkınmasında turizm sektörünün olmazsa olmazlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Vali Yavuz ?Turizm sektörü bacasız sanayi olarak bilinmektedir. Hemem hemen herbir yöremiz dünyada eşine az rastlanılır pek çok güzelliği barındırmasıyla dikkatleri üzerine çeken bir ülkeyiz. Bu değerlerimizi güzel bir şekilde ortaya koyabilir ve sunabilirsek hem yöre insanına hem de ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağız. Ülkemizin turizm gelirleri ve turist sayısı artıyor.  Bunu başta özel sektör olmak üzere kamu düzenleyici kurum itibariyle  bu konuda yaptığı teşvikler, denetimler ve yol göstericiliklerle turizm sektörünü canlandırmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, bakanlarımızın devlet ve hükümet politikası olarak ortaya koyduğu büyük bir vizyonla dünyada  turizm sektöründe söz sahibi olan bir ülke olduk ve olacağız. Bunu daha da taçlandırmak için bu tür etkinlikler çok  önemli,? şeklinde konuştu./resimler/2017-10/23/1941523475702.jpgTurizm her geçen gün gelişiyor

Sempozyumda bir konuşmada yapan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, turizm sektörünün dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden birisi haline geldiğini hatırlattı. Yüce ?Öyle ki dünya turizmine baktığımızda 1980-1990 döneminde yüzde 60, 1990-2000 döneminde yüzde 52 artış göstermiştir. 1980 yılında 280 milyon olan turist sayısı, 2000 yılında 698 milyona ulaşmıştır. Bu rakam 2008 yılında 922 milyona ulaşmış, 2009 yılında ise 880 milyona düşmüştür. Turizm sektörü genel itibariyle ciddi manada büyümektedir. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 2020 yılında 1 milyar 600 milyon turistin turizm aktivitelerine katılacağını ve bunun ekonomik sonucunun 2 trilyon dolar olacağını tahmin etmektedir. Biz bu 2 trilyonluk faydan hem Trabzon hem Doğu Karadeniz hem de ülke olarak ne kadar pay almamız gerektiğinin çalışmalarını yapmalıyız. Yeni gelişmelere sahne olacak beklenen turizm sektörünün önümüzdeki dönemde de en hızlı büyüyen sektörlerden biri olacağı aşikârdır, ?dedi../resimler/2017-10/23/1942163319887.jpgKaliteyi arttırmalıyız

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ise yaptığı konuşmada, sempozyum ile amaçlarının turizmde nitelikli iş gücü, tesis ve hizmet kalitesiyle DOKAP bölgesinin uluslararası bir marka haline gelmesi, turizm ürün ve hizmetlerinin çeşitlendirilmesi, değer zincirinin her bileşeninde kalitenin artırılması ve turizmin bölgesel kalkınmada öncü bir sektör haline getirilmesi olduğunu söyledi.

/resimler/2017-10/23/1942383632863.jpgTurizm için iyi çalışmalar yapıldı

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Şehrimizde turizmin gelişmesi adına, Bakanımız Süleyman Soylu´nun başkanlığında Valiliğimiz ve tüm kurumlarımızla birlikte güzel çalışmalar yapıyoruz. Turizmin sürdürülebilir olması adına taraflara da önemli görevler düşüyor. Bir taraftan kamunun yapacağı altyapı yatırımları diğer taraftan özel sektör ve STK´ların yapacağı çalışmaların eş zamanlı olması gerekiyor. Bugüne kadar kamunun altyapı olarak başladığı önemli yatırımlar var. Özel sektör yatırımlara geç başlamasına rağmen hızlı bir çalışma dönemi sürdürerek aksaklıkları kısa zamanda ortadan kaldırdı. Bugün şehrimizde turizm altyapısı yönünden özel sektöre düşen kısımlar tamamlanmış durumda.  Özellikle şehirdeki turizmin tanıtılması adına hep birlikte dünyanın her yerine gidildi. Her yerde hızlı tanıtımlar yaptık. Bunlara bağlı olarak şehrimizde turizmin nerede olduğunu görebiliyoruz. Bizim hedefimiz 5 yılda 5 milyona ulaşmak. Bu doğrultuda altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Bu rakamlara ulaşmak için sadece yazın 3 - 4 ay turizm yeterli değil. Amacımız turizmi tüm yıla yaymak. Bunun için de özellikle kışın da bazı turizm faaliyetlerini harekete geçirmeliyiz./resimler/2017-10/23/1943086758493.jpgŞehircilik yapmayacağız

ÜNİ-DOKAP tarafından düzenlenmen ?DOKAP Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu? KTÜ´de başladı. Sempozyumun açılışında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, turizminde tüm bölgenin bir ve bütün hareket etmesinin önemine dikkat çekti.    

Bölgede turistlerin konaklama ve kalma süresini attırmak için herkesin el ele gayret göstermesini gerektiğin ifade eden Gümrükçüoğlu, ?Doğu Karadeniz Bölgesi Artvin´den Sinop´a, Tokat´a bir turizm ve kültür hazinesidir. Bütün illerimiz, bütün bölge, bütün Türkiye bizim olduğu gibi her bir ilin sahip çıkması gereken değerlerini beraber olarak tanıtacaklar, yaşayacaklar ve yaşatacaklar. Yani şehircilik, ilçecilik, kasabacılık yapmayacağız. Artvin´in Karagölü de bizim, Ordu´nun Perşembe Yaylası da bizim, Giresun´un Kümbet´i de bizim Rize´nin Ayder´i de, Uzungöl de hepimizin. Buradaki bütün katılımcılarda aynı görüştedir. Önemli olan bütün bölgeye hepimizin bir olarak sahip çıkmamız, konaklamayı ve bölgede kalma süresini arttırmak için omuz omuza gayret etmemizdir? diye konuştu. 

Sempozyumda işlenecek konulara da değinen Gümrükçüoğlu, ?Bu sempozyumda çok güzel seminerler var. Mesela ?112´ye yabancı turistlerin müracaatların sunumu´ işlenecek. Mesela ?turizm firmalarındaki çalışanların tükenmişlik sendromu´ konu edilecek, değerlendirilecek. Bunlar çok güzel konular. İşlendiğinde, değerlendirildiğinde, çözüm yolları bulunduğunda kaliteyi çok daha arttıracak konular. İşlenecek olan bu konuların ortaya çıkaracağı raporları hepimiz hayata tatbik etmeliyiz? diyerek sözlerini tamamladı. 

Turizm için Eğitim Şart

Çaykara Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Mehmet Okutan, panelde yaptığı konuşmada, ?Turizmde nitelikli işgücü tesis ve hizmet kalitesiyle uluslararası bir marka haline gelinmesi, daha üst gelir gurubuna hitap edecek şekilde turizm ürün ve hizmetlerinin çeşitlendirilmesi iyileştirilmesi, kalitenin arttırılması bölgesel kalkınmada öncü bir sektör haline gelinmesi temel bir amaçtır. Nitelikli işgücü elde etmenin en kestirme yolu kuşkusuz eğitimdir. İşgücü kalitesinin arttırılmasında eğitim hizmeti sunmaya en örgün eğitim kurumu olarak Meslek Yüksekokulları ve bu okullarda bulunan ?turizm programları olduğu? açıktır. Çaykara Meslek Yüksekokulunun bir turizm merkezi haline gelmiş Uzungöl´ün bölge kalkınmasındaki etkisini arttırmada önemli bir işleve sahip olması gerektiği değerlendirilmektedir, ?dedi. 



İlginizi Çekebilir