Dönerdere Buluşmasının Ardından

Dönerdere Buluşmasının Ardından

Öğretmen Hilmi Kanık tarafından kaleme alınan “Dönerdere Buluşmasının Ardından” isimli yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

16 Temmuz 2022 Cumartesi günü hepimiz Dönerdere’deydik.Dönerdere Kalkınma Kooperatifi Tesislerinin Toplu Açılış Töreni ve Geleneksel olarak 5. defa gerçekleştirilen Dönerdere’liler Buluşma ve Dayanışma Etkinlikleri organizasyonu için Dönerdere yoluna koyulduk.

Nerelerden yola çıkmadık ki?Kimisi bizim gibi Uzungöl’den.Kimi Bursa’dan,kimi İstanbul’dan,kimi İnegöl’den,kimi ise Almanya’dan.Yüzlerce insan akın etti  Dönerdere buluşmalarına.

Peki neydi bu coşku ve özlemin sebebi?

1965 Yılından 2022’ye.Tam 57 senelik bir özlem ve hasretin hikayesidir bu.1965 Yılının Uzungöl’ünde.İnsanların geçim sıkıntısı yüzünden çözüm aradığı senelerde.180 Hane gurbet yollarına düşüyor ve Van İlinin Özalp İlçesine bağlı Emek ve Dönerdere Mahallelerine yerleştiriliyorlardı.

Uzungöl insanı azmi ile çalışkanlığı ile,mücadele ruhu ile 57 senelik emeklerinin sonunda Doğu Anadolu Bölgesinin İran sınırında şipşirin bir Karadeniz Köyü oluşturdu.Mahallenin her tarafı ağaçlarla çevrili.Uzungöl’ün geleneksel yemekleri olan mısır,fasülye,patates,lahana artık Dönerdere mahallesinde yetiştiriliyor.

Eskilerimizin çok güzel bir sözü vardır.Derler ki;

“Gözden Irak Olan Gönülden de Irak Olur”

Ancak Uzungöl ile Dönerdere arasındaki hikaye böyle değil.

Uzungöl ile Dönerdere arasında yaklaşık 800 KM yol olmasına rağmen 57 senelik zaman diliminde ne Uzungöl Dönerdere’yi unuttu ne de Dönerdere Uzungöl’ü bir dakika olsun aklından çıkarabildi.

Dönerdere Uzungöl’ün en büyük sevdası oldu 57 sene boyunca.En büyük özlem kaynağı.

Öyle diyordu Sevgili Ayhan Özbek sahnede 16 Temmuz 2022’de.

-Dönerdere’de Uzungöl’e karşı inanılmaz bir özlem var diyordu.

Sevgili Ayhan fotoğrafa Dönerdere açısından bakmıştı.Ben ise Uzungöl tarafından fotoğrafa bakınca aynı görüntü ile karşılaşmak beni fazlası ile mutlu etti.

Dönerdere Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı…Sevgili Turgay Özbek Başkanımızın organizasyonunda 2022 Yılı etkinlikleri her zamanki gibi yine muhteşem geçti.

Uzungöl’ün Van İlindeki en büyük kalesi konumundaki İHA Bölge Müdürü Şükrü Akyüz’ün medya ve Protokol Organizasyonunu gerçekleştirmiş olduğu muhteşem organizasyon inanılmaz bijr yoğunluk ve katılım ile gerçekleştirildi.

Özalp Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili M.Emin Nasır, Çaldıran Kaymakamı Çaykara’lı Hemşerimiz Hasan Hüsnü Türker, Van Ticaret Borsası (VANTB) Yönetim Kurulu Başkanı Naif Süer, Van YYÜ Veteriner Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Musa Gençcelep, İhlas Haber Ajansı Van Bölge Müdürü Şükrü Akyüz,2009-2014 Dönemi Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün,Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk, Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, Uzungöl Birlik A.Ş. Yönetim Kurlu Başkanı İdris Akyüz, Emek Mahalle Muhtarı Abdullah Korkmaz, Van-Trabzonspor Taraftarları Derneği Başkan Vekili Muhammet Duman ve çok sayıda protokol üyesi etkinliğe ketılarak organizasyona renk ve güzellik kattılar.

Turizm sezonun un en yoğun olduğu ve insanların turizm yoğunluğundan dolayı tabiri caiz ise nefes dahi alamadıkları bu en hareketli günlerde yine yüzlerce vatandaş kendi özel araçları ile Dönerdere yollarına düştüler.

Peki neydi insanları yollara düşüren.

Dönerdere ve Emek Mahallelerinde yaşayan hemşerilerimizin yüreklerinde yaşattıkları o kocaman insan sevgisi.Dönerdere Mahallesinde yaşayan hemşerilerimizin yüreklerinde yanan Uzungöl özlemi.

Kimse kusura bakmasın Sevgili Dostlar…Para ve Teknoloji bizi kendi öz değerlerimizden koparmış.Dönerdere’de ise o değerler dipdiri,capcanlı ayakta duruyorlar.

Uzungöl 2022 Yılında ilk defa tam kadro Dönerdere’deydi.

2009-2014 Dönemi Belediye Başkanı Abdullah Aygün,Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk,Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş,Uzungöl BİRLİK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz…

Özalp Kaymakamı Muhammet Emin Nasır öyle diyordu konuşmasında.

7 Tesis aynı anda açılıyor Dönerdere’de.Bu kadar toplu açılış Van İlinde bile yok.

Gözümüzü açılan tesislere çevirdik.

, 1-Süt Ürünleri  Üretim Tesisi Açılış Töreni

2-Dönerdere Köyü Sosyal Tesisleri Açılış Töreni

3-Çiftçi Eğitim ve Dinlenme Lokali Açılış Töreni

4-Yapımı tamamlanan ve modernize edilen Tandır Evi ve Fırının Açılış Töreni

5-Mevcut olan Un Fabrikası Modernizasyon Açılış Töreni

6-Yapımı tamamlanan Modern Değirmenin Toplu Açılış Töreni

7-İhtiyaç,Üretim ve Gıda Maddeleri Market’in Açılış Töreni

Tesislerin muhteşem altyapısı hepimizin göğsünü kabarttı.

Sonrasında sahneye döndü gözlerimiz…

Önce gündüz programı…Saat 11.00’de başladı.Saat 18.30’a kadar.Sonrasında 20.30’da gece programımız başladı.Gece saat 01.30’a kadar.

Erol Akyüz Muhteşem klavyesi ile…

Dursun Akyüz tadına doyum olmayan kemençesi ile…

Mehmet Kocaman o dinlemesine doyulmayan gitarı ile müzik ekibine vokalistlik yaptılar.

Nurettin Kahveci muhteşem kavalı ile önce gündüz sahnedeydi.Sonra akşam…

Karadeniz Müziğinin güçlü sesi Eçinos…Onu özlemle bekleyen Dönerdere’li hemşerilerimiz ile özlem giderdi Eçinos.Saatlerce güzel türküleri ile misafirleri hem eğlendirdi hem de dinlendirdi.

Dönerdere’nin çocuğu Ahmet Karaca.Dede vatanında hemşerilerimiz ile buluşarak onlara unutamayacakları muhteşem bir akşam yaşattı.

Senelerdir sahnelerdeyim.30 yıldan çok fazla.Ben böyle bir coşkuya daha önce yine Dönerdere’de tanıklık etmiştim.Bu coşkuyu ve özlemi başka bir yerde görmedim ben.

Gece saat 01.30.Program bitti.Tüm sandalyeler tıklım tıklım dolu.Hiç kimsenin kalkmaya niyeti yok.İnsanların yüreklerindeki özlem evlerine gitmelerine izin vermiyor.Nerede ise sahnede sabahlayacaklar.

Bizler Sanatçı ekibi ile birlikte yüreği güzel o insanlar ile birkaç gün kalmayı elb ette ki çok arzu ediyorduk.Ancak hepimizin ayrı ayrı programları vardı.Benim düğünüm vardı örneğin.

İstemeyerek Uzungöl için dönüş yoluna koyulduk.2 Akşam üst üste yol yorgunluğu.Yorgınduk elbette.Ancak yüzümüzdeki tatlı tebessüm o yorgunluğumuzu unutturdu gitti.

Özel aracımız ile Uzungöl’e indik.En güzel sözü Sanatçı Kardeşimiz Sevgili Erol Akyüz söyledi.

-Hocam dedi bana.Yorgunluktan uykusuzluktan gözlerimi açamıyorum.Şu an hangi programa çağırırlarsa çağırsınlar.Kaç lira verirlerse versinler hiçbir yere gitmem.Ama şimdi Dönerdere’den bir telefon gelse.Program var geri gelin deseler.Yemin ederim direksiyonu çevirir Dönerdere yoluna koyulurum.

İşte Dönerdere farkı bu.Bilmem başka bir şey söylemeye gerek var mı?

 



Anahtar Kelimeler: Dönerdere Buluşmasının Ardından

İlginizi Çekebilir