Çaykaralı Gergedan Böceği Buldu!

Çaykaralı Gergedan Böceği Buldu!

Çaykara Köknar Mahallesinde Şenol Kaçan, Trabzon´da yaşadığı Yeşilköy mahallesinde dünya´da nadir görülen gergedan böceği buldu.

Latince adı ?Oryctes Nasicornis´ olan gergedan böcekleri, nadir bulunan ve yurt dışında yüksek fiyatla satılan böcek türlerinden biri olarak biliniyor. Dünyada sadece belirli bölgelerde kendisine yaşam alanı bulabilen bu böcekler, dünyanın en güçlü hayvanı olarak tanımlanıyor. Başının üstündeki boynuza benzeyen çıkıntı nedeniyle bu isim verilen gergedan böcekleri, kendi ağırlığının 30 kat fazlasını 30 dakikadan fazla taşıyabiliyor. Bu tür böcekler, yurtdışına yasal olmayan yollardan çıkarılıyor ve çok yüksek fiyatlara satılabiliyor. Gergedan böceği, 4 santim uzunluğunda ve 6 santim genişliğinde olup, vücudunun baş kısmındaki kütikula başkalaşımı sonucu oluşmuş boynuzsu yapısı ile tanınıyor.


Yaşam alanının Akdeniz havzası, yukarı Pakistan ve Kuzey Afrika´nın bir bölümünde sınırlı olduğu bilinen bu nadir böceği Çaykara Köknar Mahallesinden, Şenol Kaçan, ikamet ettiği Trabzon Pelitli Yeşilköy Mahallesinde evinin önünde dolaşırken tesadüfen Gergedan boynuzu böcekle karşılaştığını iddia etti. Doğa sevgisinden dolayı sürekli gezen Kaçan, daha önce internetten gördüğü ve çok değerli olduğunu öğrendiği gergedan boynuzu böceğini görür görmez böceğin kafasındaki gergedan boynuzuna benzer çıkıntıyı fark eden Kaçan, büyük bir dikkatle böceği alarak evine götürdü. 

Dünyanın en nadir ve değerli böceklerinden olan gergedan böceğine Trabzon´da rastlamanın kendisi açısından büyük bir sevinç kaynağı olduğunu belirten Şenol Kaçan,? Küçüklüğünden beri doğal yaşama ilgi duydum. Bu nedenle arazide sürekli gezerken, ?İlk gördüğümde böceğin farklı olduğunu anlamıştım. İncelediğimde gergedan böceği olduğunu anladım. Onu internet üzerinden ve haberlerde görmüştüm,?dedi. 

 ?ARAŞTIRMACILAR BÖCEĞİ İNCELESİN? 

Araştırmacıların bulduğu böceği incelemesi gerektiğine vurgusunu yapan Kaçan, ?Hayvan boynuzlu olduğu için en uygun isim olarak ?Boğa´yı buldum; o şekilde hitap ediyorum. Ben hayvanları ve belgeselleri çok seviyorum. Böyle bir böceğimiz olduğu için mutluyuz. İnşallah araştırmacılar gelir bakarlar. Ben yıllardır Çaykara Köknar ve Trabzon´da yaşıyorum böyle bir böceği hiç görmemiştim. İlk defa gördüğüm için ben de şaşkınım; çünkü belgesellerde izledim? şeklinde konuştu. 

Haber: Çaykara Gündem Gazetesi



İlginizi Çekebilir