Emekli Öğretmen İsmail Çolak Yaylasını Ağaç Bahçesine Dönüştürdü

Emekli Öğretmen İsmail Çolak Yaylasını Ağaç Bahçesine Dönüştürdü

İlçemiz Taşlıgedik Mahallesinden Emekli Öğretmen aynı zamanda Araştırmacı Yazar İsmail Çolak Şekersu yaylasında diktiği fidanlar ile yaylasını ağaç bahçesine çevirdi

Uzun seneler Ülkemizin değişik yerlerinde ve Çaykara İlçesinde Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev yapan Öğretmen İsmail Çolak Şekersu Yaylasında diktiği fidanların büyümeye başlaması ile çevresine örnek olmaya devam ediyor.Emekliye ayrıldıktan sonra Bölgenin tarihi ve Kültürel dokusu gibi çeşitli çalışmaları ile Öğretmen olarak çevresine örnek olmaya devam eden Emekli Öğretmen İsmail Çolak Emekli olduktan sonra en büyük hobisi olarak nitelendirdiği fidan dikme işine merak saldı.

2500 rakımlı Şekersu yaylası Büyük Yayla(Staliya)’da bulunan yaylasının bahçesine 40 adet Huş Ağacı fidanı ile çam ve sarıçam fidani diken Emekli Öğretmen İsmail Çolak senelerdir yaz mevsimi boyunca bu fidanları bakımı ile uğraştı ve tabiri caiz ise fidanlara çocuğu gibi baktı.

Günümüzde artık büyüyen ağaçlar yaylada farklı bir güzellik kaynağı oluşturuyor.2500 Rakımlı Şekersu yaylasına en yakın orman 1800 rakımlı Yaylaönü Mahallesi.Öğretmen İsmail Çolak gerçekleştirmiş olduğu bu örnek çalışma ile Şekersu Yaylasında da ağaç yetişebileceğini topluma göstermiş ve bir öğretmen olarak bir kere daha topluma örnek olmuş oldu.

EMEKLİ ÖĞRETMEN ÇOLAK’I TANIYALIM

Emekli Öğretmen İsmail Çolak,1955 yılında Taşligedik’te dünyaya geldi.Çocukluğu köyde ve yaylada geçti. 1961’de Taşlıgedik Mahallesinde  açılan İlkokula başladı. İlkokulu Taşlıgedik’te, Ortaokulu Çaykara’da okudu. Of Özel Lisesi’nde yarım dönem okuduktan sonra Of Devlet Lisesi’nde  okudu. Lisenin 1. ve 2. Sınıflarını Of’ta okuduktan sonra son sınıfı Trabzon Lisesi’nde tamamladı. 20 Mayıs 1974’te M.T. A. Of Koordinatörlüğünde teknik ressam olarak çalışmaya başladı. Bu arada Açık Öğretime kaydoldu. Birinci sınıfı dışarıdan okuduktan sonra, Trabzon Eğitim Enstitüsü bölümüne kayıt yaptırdı ve ikinci sınıfı burada tamamladı. Böylece gece eğitim veren, Sosyal Bilgiler bölümünü bitirdi. Bu arada çocuk giysisi satan bir butik açtı. Gece okulda okuyor, gündüzde butikte çalışarak geçimimi sağlamaya çalışıyordu. 1978’in Kasım ayında Çankırı’nın Ovacık ilçesine Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak atandı. Böylece meslek hayatı da başlamış oldu.

Bir yıl Ovacık’ta öğretmenlik yaptıktan sonra Trabzon Atatürk Ortaokuluna tayini çıktı. Burada da üç ay görev yaptıktan sonra, kendi isteği ile  Çambaşı Ortaokuluna geçti. 1984 yılının Kasım ayına kadar burada görevine devam etti.

14 Kasım 1984’te Karaman Burun Oba Köyü Ortaokuluna tayin edildi.

 Burun Oba’da bir yıl görev yaptı. Daha sonra  tayini Çaykara Karaçam (Y.Ogene) Ortaokuluna yapıldı. Karaçam’da üç yıl görevde yaptı. 1986’da Çaykara İmam Hatip Lisesinde göreve başladı. 2002 yılına kadar İmam Hatip ve Çaykara Lisesi arasında mekik dokudu. Çaykara’da bulunduğu sürede özel dershanelerde görev yaptı. Yine bu dönemde Çaykara-Dernek Pazarı kitabının hazırlanmasına katkıda bulundu. Şuan bu kitap kitapçılarda satılmakta. 2006 yılında da emekli oldu.

FİDANLARIN ÖYKÜSÜNÜ ÇOLAK’TAN DİNLEYELİM

Emekli Öğretmen İsmail Çolak’ın çocukları gibi baktığı fidanlarının öyküsünü bir de kendisinden dinleyelim.

Emekli olduktan sonra yaylada ağaç yetiştirme merakı başladı bende. Huş (soğuk iklim ağacı) çam ve sarıçam yetiştiriyorum. Huş ağaçları yaklaşık 40 taneye ulaştı. 2500 rakımlık bir ortamda diktiğim ve emek verdiğim ağaçların büyüdüğünü görmek kadar güzel bir şey yok. Ağaçlar büyüdükçe çevrede merak ve ilgi konusu oluyor. Bunu ilerde bütün köylüye aşılamayı ve daha geniş alana yaymayı istiyorum. Ayrıca yaptığım araştırmalar, yeni bilgiler edinmek, edindiklerimi paylaşmak benim için büyük bir keyif… Yaşım itibariyle yürümeyi severim. Özelikle yazın yaylada çimenlerin üstünde çıplak ayakla yürümenin zevki bambaşka. İmkânlarım ölçüsünde yaşlıları, hastaları, eşi dostu ve özel zatların türbelerini ziyaret etmeyi seviyorum.

EMEKLİ ÖĞRETMEN ÇOLAK GÜNLERİNİ NASIL GEÇİRİYOR?

Emekli Öğretmen İsmail Çolak Kışı genelde Trabzon’da, yazları Şekersu Yaylası’nda geçiriyor. Ara mevsimlerde de köyde bulunuyor. Yaylada da boş durmuyor  tabi!Başta Emekli İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mevlut Aydın olmak üzere  Arkadaşları ile  birlikte su, cami ve şadırvan yapımı için çalışıyorlar . Çalışmaların yüzde doksanını bitirdiler. Yayla camisinin içini tadilattan geçirdiler



Şükriye DİLBER
29.06.2021 08:58:55
Burun Oba’da bir yıl görev yaptı. Daha sonra tayini Çaykara Karaçam (Y.Ogene) Ortaokuluna yapıldı. Karaçam’da üç yıl görevde yaptı. 1986’da Çaykara İmam Hatip Lisesinde göreve başladı. 2002 yılına kadar İmam Hatip ve Çaykara Lisesi arasında mekik dokudu. Çaykara’da bulunduğu sürede özel dershanelerde görev yaptı. Yine bu dönemde Çaykara-Dernek Pazarı kitabının hazırlanmasına katkıda bulundu. Şuan bu kitap kitapçılarda satılmakta. 2006 yılında da emekli oldu. Özel dershanede görev yapmak ne demek editör? Yazdığın haberden haberin var mı? Devlet memuru nasıl özel dershanede çalışır? İzahı var mı?

İlginizi Çekebilir