En Aktif Hemşehri Derneğiyiz

En Aktif Hemşehri Derneğiyiz

İstanbul Kartal´da faaliyet gösteren, Trabzon Çaykaralılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yücel Var ile derneğin kuruluşundan bugününe kadar konuştuk.

İstanbul Kartal´da faaliyet gösteren, Trabzon Çaykaralılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yücel Var ile derneğin kuruluşundan bugününe kadar konuştuk.  

1996 Yılında Kurulduk

YÜCEL VAR: 1996 yılında 11 tane idealist genç tarafından kuruldu. Bunların tamamı üniversite mezunu. Babaları burada işçi olarak çalışıp kendileri eğitim görüp mezun olduktan sonra çalışan gençlerdi. 2007 yılında dernek binamızın bulunduğu mülkü satın aldık.  Toplam 600 metrekarelik bir alan. Bu sürece kadar etkinliklerimiz fazla olmamıştı. Enerjimizi mülkiyetin alınmasına harcamıştık. 2007 yılında buraya geçtik ve borcumuz da bitti.

Kültür Merkezi İhtiyacını Biz Karşılıyoruz

YÜCEL VAR: Ondan sonra ne yapalım derken bu bölgede bir kültür merkezinin ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Kartal´ın bulunduğumuz 3 mahallesinde kültür merkezi yoktu. Biz bu yeri mahalleye vakfedelim. Burası sadece Trabzonluların olmasın, Diyarbakırlısı, Bileciklisi, Zonguldaklısı da faydalansın dedik. Bu anlamda ne yapabiliriz diye düşündük. Bölgenin çocuklarının yaşam alanları olmadıkları ve eğlenemedikleri için agresif bir toplum yetiştiğini tespit ettik. Burada dün 53. İcra ettiğimiz çocuk tiyatrosunu gerçekleştirdik. Türkiye Cumhuriyeti´nde hiçbir hemşeri derneğinde yoktur böyle bir şey. Bunu iddia ediyoruz. Bu tiyatro oyunlarında çocuklara eğitici oyunlar veriyoruz./resimler/2017-6/8/1425345220246.jpgKültürümüzü Unutturmuyoruz

YÜCEL VAR: Ayrıca özelimize geldiğimiz zaman kültürümüzü unutmamız adına bu yıl beşincisini düzenleyeceğimiz, Trabzon´u hiç görmemiş Trabzonlu gençlerimizi alıyoruz şehri gezdiriyoruz konaklattırıyoruz. Yaylalara götürüyoruz. Doya doya gezdiriyoruz ve geri getiriyoruz.

Seyir Gecelerini Yaşatıyoruz

YÜCEL VAR: Burada her salı Abdülkerim Aydın ile birlikte seyir gecesi gerçekleştirir. Bu da çok ilgi görüyor. Ankara´dan Edirne´den inanın misafirlerimiz geldi. Unutulmaya yüz tutmuş seyir gecelerimizi yaşatmaya çalışıyoruz.

Buradan Aldığımız Işıkla Çaykara´yı Güzelleştiriyoruz

YÜCEL VAR: Bölgemizde 9 tane ilköğretim okulu var. Bunların tamamının 4 yıldır temizlik ve kırtasiye malzemelerini karşılıyoruz. Çaykara´daki 19 tane okulumuzun kırtasiye ve temizlik malzemesini karşıladık. Bu sene Çaykara Zeki Bilge İlköğretim Okulunun düzenlediği kitap fuarı etkinliğinin sponsorluğunu yaptık. Olabildiğince Çaykara´ya da dokunmak istiyoruz. Çaykara bir parçamız ama öncelikle çevremizi güzelleştirmeye çalışıyoruz ki buradan aldığımız ışıkla Çaykara´yı güzelleştirelim.

Mikro Milliyetçiliği Öldürdük

YÜCEL VAR: 2000´e yakın üyemiz var. Kartal bölgesinde 10 bine yakın Çaykaralı vardır. Üyelik araştırması girişiminde bulunmuyoruz. Benin üyeliğimi yap diyenin üyeliğini yapıyoruz. Yoksa bu üyelerin kırtasiyesi ile uğraşamayız. Biliyorsunuz her yıl dernekler masasına sunuyoruz. Dolayısıyla bununla her yıl uğraşmaktansa evet ben burada olmak istiyorum diyeni üye yapıyoruz. Ama bizim kapımız her zaman herkese açıktır. Mikro milliyetçiliği öldürdük.

Yetimlere Sahip Çıkıyoruz

YÜCEL VAR: Bölgemizdeki yetimlerimize sahip çıkıyoruz. Bu sene 400 yetime yardımcı olduk. Bunlar söylenmez ama iyiliği ne kadar duyurursak o kadar daha genişler düşüncesindeyiz. Bu işler bağışlarla olur. Derneğimizin bir lira geliri yok. Bunu nasıl yapıyoruz. Proje üretiyoruz. Gidiyoruz iş adamlarımıza bu projenin neresinde olmak istersiniz diyoruz. Yardımlarla birlikte faaliyetlerimizi hayata geçiriyoruz.

Yarışmadan Takdirname Aldık

YÜCEL VAR: Lokal derneği olmadığımızı ve inanıldığında her şeyin yapıldığını gösteriyoruz. Siyasi olarak algılanmasın ama ilk kez Ak Parti´nin Güçlü Sivil Toplum Güçlü Türkiye yarışması vardı. 10 dalda yarışma vardı 12 proje ile girdik. Hepsinden teşekkür takdirnamesi aldık.

Bosna´da Kurban Dağıttık Sıra Kudüs´te

YÜCEL VAR: Kurban organizasyonumuzu Allah nasip etti Bosna´da yaptık. 3600 kilometre kapı kapı kurban dağıttık. İki kurbanı olanın bir kurbanını istedik. Bunu gerçekleştirdik. Uluslararası Bosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hasan Topaloğlu eşliğinde orada gerçekleştirdik. Allah razı olsun. Bu sene Kudüs´de kurban programlıyoruz. Gençlerimiz bu organizasyonlarla yurt dışını görmüş oluyorlar.

Çıtayı Yüzde 100´e Çıkardık

YÜCEL VAR: Kültür etkinlikleri faaliyetlerinde çıtayı yüzde 100´lere çıkardık. Şimdi etüt yaptırıyoruz. Boş bağımsız bir arsa bulup 6 katlı tamamen komplike bir bina ile içersinde öğrencilerin kalabilecekleri restorantı konferans salonu olan yaşayan bir bina yapmayı planlıyoruz. Arsa bulmayı hedefliyoruz. Birkaç yerde bulduk ama hemşerilerimize uzaktı. Yakın olsun istiyoruz. Bunu hayata geçireceğiz./resimler/2017-6/8/1428033973149.jpgÇaykaralılar Derneği Sayısız Etkinliğe İmza Attı Yapılmayan Etkinlik Kalmadı

Trabzon Çaykaralılar Kültür ve Dayanışma Derneği hiç boş durmadı. Sayısız etkinliğe imza attı. Gerçekleşen etkinlikleri sıraladılar:

4. Geleneksel Hamsi Festivali: Pendik Belediyesiyle ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, yaklaşık 5 ton hamsi dağıtıldı. Gençlik Kolları Mangal Partisi: Yeni yönetimle birlikte gençlerle kaynaşmak onların isteklerini ve dileklerini bire bir öğrenmek için gerçekleştirilen organizasyona katılım oldukça iyi oldu.

4. Geleneksel Büyüklere Kahvaltı organizasyonu gerçekleştirildi. Gençlik Kolları Doğa yürüyüşü yaptık.

Gençlik Kolları Sinema Etkinliği yapıldı.

20´nin üzerinde gencin katılımıyla gerçekleşen etkinlik başarıyla sonlandırıldı. Kartal Halk Eğitimle ortaklaşa yürüttüğümüz ücretsiz Kemençe kursu her hafta 20 kişilik kursiyerle tamamlandı.

Kutlu Doğum Haftası Etkinliği çerçevesinde, İlahiyatçı Prof. Nihat Hatipoğlu, ilahi ve kasideleriyle Emre Ermiş ve Aziz Mahmut Hüdai Camii imamı Hafız Mustafa Efe´ nin de katılımıyla etkinlik yaptık. Dernek binasının önünde açık alanda gerçekleşen etkinliği yaklaşık 1500 kişi izledi.

23 Nisan Çocuk Şenliği yapıldı. Tüm gün süren etkinliğe 1000 in üzerinde çocuk katıldı. Çocuklar için sinema etkinliği gerçekleştirdik. Anneler Günü Kahvaltısı ile anneleri buluşturduk. Edirne Gezisi yaptık.

4. Geleneksel Birlik ve Beraberlik Gecesi yaptık.

Bayanlara Boğaz Turu yaptırdık.

Ramazan Erzak yardımı hayata geçirdik.

Büyük Ramazan Buluşmasında bir araya geldik.

Beş başarılı üniversite öğrencisine Uluslararası Saray Bosna Üniversitesinde öğrenim bursu verdik.

Trabzon Gezisi yaptık. Trabzon´u hiç görmemiş 40 Trabzonlu genç ve derneğimiz çevresinde bulunan STK´ların başkan ve yöneticilerine dört gün üç gece süren Trabzon gezisi olumlu geçti. Her sene olduğu gibi bu yılda aslen Trabzonlu olan üniversite öğrencileri ağırlıklı olmak üzere başarılı 110 üniversite öğrencisine öğrenim bursu veriliyor.

Kurban bağışı yaptık. Bu sene ilki düzenlenen kurban bağışı organizasyonu kapsamında Bosna Hersek´ de kurban kesildi ve orada tespit edilen ihtiyaç sahiplerine bizzat teslim ettik.

Peygamber Efendimizin ?Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir´ hadisi şerifinden yola çıkarak Askıda patates kampanyası gerçekleştirildi. 150 ihtiyaç sahibi aileye patates yardımı yaptık. Kitap Fuarına katılım ve İmza günleri: Üyelerimizden Sayın Yılmaz Keskin beyin Sancaktepe kitap fuarındaki standı dernekçe ziyaret edildi. Yazar Nuri Sincanlı beyin yeni çıkan kitabının imza günü dernek binamızda yapıldı.

Kadın kollarının Canlı yayına katılımı:

Yöremiz sanatçılarından Nuray Aksoy hanımın Anadolu Dernek TV de gerçekleştirmiş olduğu canlı yayın programına dernek yönetimimiz ile beraber kadın kolları yönetimi ve yaklaşık 100 bayan konukla konuk olduk.

STK´ lar ile doğa yürüyüşü: Sakarya ili Karasu ilçesinde düzenlenen doğa yürüyüşüne dernek yöneticilerimiz ve Kartal ilçe STK´ lar Birliği yöneticileri katılmıştır.

Kadın kolları Kent konseyi faaliyetleri:

Derneğimiz kadın kolları Kartal Kent konseyi toplantılarına düzenli olarak iştirak ederek Kent konseyindeki saygınlığını arttırmıştır. İngilizce kursu: Derneğimiz ve Kartal Halk eğitimin ortaklaşa yürüttüğü bu çalışmada ortaokul ve lise öğrencilerine hafta sonları ücretsiz İngilizce kursu veriliyor.

Plates kursu:

Derneğimiz ve Kartal Halk Eğitim merkezinin ortaklaşa yürüttüğü bu çalışmada yaş sınırlaması olmadan haftanın her günü kadınlara yönelik ücretsiz Plates kursu veriliyor.

Kartal Kent Konseyi çalışmaları:

Kartal Kent Konseyinin Kadın Meclisi çalışmalarına derneğimiz Kadın kolları aktif olarak katılmıştır.

Dernek bünyesinde imza günü:

Değerli yazar Nuri Sincanlı beyin yeni çıkan kitabı Yitik Oyunun imza günü dernek binamızda oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Çocuk tiyatroları:

Genellikle iki haftada bir dernek binamızda Kartla Belediyesi ve Pendik Belediyesinin desteği ile ücretsiz çocuk tiyatroları gösteriliyor. Çekilişler:

Belirli aralıklarla sosyal medya üzerinden kemençe, kaval ve CD çekilişleri yapılıyor. Okullara yardım yaptık. İhtiyaç sahibi öğrencilere kıyafet yardımı: Çaykara ilçesi sınırları içerisinde bulunan 17 okuldaki ihtiyaç sahibi 34 öğrenciye kışlık kıyafet yardımı yapıldı.

Öğretmenler günü:

Derneğimiz çevresinde bulunan 9 okuldaki ve Çaykara ilçesindeki tüm okullarda görev yapan öğretmenlerimize öğretmenler gününde kahve fincanı hediye edildi. Yaklaşık 600 öğretmene ulaşıldı.

Gıda yardımları:

Derneğimiz kadın kollarının öncülüğünde iki hafta da bir ihtiyaç sahipleri evlerinde ziyaret edilerek, onların ihtiyaçları dinleniyor Ve toplanılan bilgiler ışığında kendilerine yardım ediliyor. İki hafta da bir en az beş aileye gıda yardımı yapılıyor.

Dilruba Restoran da kahvaltı:

Kadın kollarının öncülüğünde gerçekleştirilen organizasyona 150 kadın misafirimiz katıldı. Üsküdar Fehtipaşa Korusundaki etkinliğe katılan tüm misafirler memnun kalarak bir daha ki etkinliği sabırsızlıkla beklediklerini bildirdiler.

Geçmişten günümüze büyüklerimizle söyleşi:

Kadın kollarının düzenlediği etkinliğe memleketimizin 60 yaş üstü genç bayanlarını davet ederek hem birbirini uzun zamandır görmeyen eski dostların görüşmesi sağlandı, hem de bir günlüğüne de olsa evlerinin dışına çıkmaları sağlandı.



Anahtar Kelimeler: Aktif Hemşehri Dreneğiyiz

İlginizi Çekebilir