Çaykara Sanayi ile değil, Turizm ve Eğitimle yükselir

Çaykara Sanayi ile değil, Turizm ve Eğitimle yükselir

Çaykara'ya gelen Turistlere hitap edecek bir görüntünün sağlanması gerektiğini düşünüyorum.

Çaykara Gündem Gazetesi olarak, İlçemizin gelişmesine katkı sağlamak için daha önce başlattığımız, Çaykara`daki tüm sivil toplum kuruluşlarının düşüncelerini ve gelecekle ilgili projelerini söyleşiler yaparak, siz değerli okurlarımıza aktarmak istiyoruz.


Bugün, Çaykara Esnaf ve Sanatkâr Odası Başkanı Sayın Murat Akyüz ile yaptığımız röportajla "Çaykara`nın sorunlarını ve Turizm Beldesi Uzungöl'ü konuştuk.  


ÇAYKARA GÜNDEM : Sayın Başkan, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı olarak, Çaykara'daki esnaflarımızın sorunları ile ilgili düşüncelerinizi nelerdir?

AKYÜZ: 2.5 yıldan beri 400 üyesi olan Çaykara Esnaf ve Sanatkârlar odası Başkanlığını yürütüyorum. Esnaf ve sanatkârın hak ve hukukunu korumak, sıkıntılarını asgariye indirmek, sorunlarını ve taleplerini yerine getirmek, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleki eğitimlerini sağlamak, dürüstlük ve güveni hâkim kılmak ve haklarını savunmak için yönetim Kurulu'ndaki arkadaşlarımızla birlikte bu göreve geldik ve her aşamada, her platformda esnaf ve sanatkârın sorunlarını iyi niyetle çözmeye çalışıyoruz.

Bizim oda olarak amacımız sürekli esnafımızın yanında olmak ve onları yeni gelişmelerden haberdar etmektir. Ayrıca sürekli hedeflerimizden biri olan esnaf sorunları ve sıkıntılarında vatandaşlarımıza yardımcı olma gayreti içerisindeyiz. Çaykara esnaf ve sanatkârların sorunlarını çözerek güçlü hale gelirsek, Çaykara'mızın ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel kalkınmasında büyük katkı sağlamış oluruz.

Çaykara'daki esnaflarımız küreselleşmenin olumsuz etkilerini yoğun şekilde yaşamaktadır. Maalesef İlçemizin sürekli göç vermesi, beraberinde esnafımız açısından birçok sorunlar ortaya çıkardı. Eski canlılık kalmadığı için Çaykara esnafı zor duruma kaldı. Bu zor durumdan çıkmak için yöremize uygun projeler üretmemiz lazım. Eksiklerimiz var. Bunları bir plan çerçevesinde kademeli olarak çözmemiz lazım.

Öncelikle şunun bilinmesini istiyorum. Çaykara esnafı Ahilik kültürünü en iyi şekilde ifa eden esnaflardandır, bunu Trabzon esnafı'da biliyor. Çaykara'lı olarak okuyan ve bürokraside en üst seviyeye gelmiş insanlarımızın eğitimlerinde, Çaykara esnafının büyük katkısı vardır. Bizler Öğrenci olduğumuz yıllarda fakirlik zamanlarımızda, Çaykara'lı esnafından çok faydalar gördük. Çaykara insanının mayasında bu var, hep olmalıdır diye düşünüyorum.

Çaykara'daki eksiklerimizi gidermek için tüm kamu ve sivil toplum örgütlerinin içinde bulunduğu bir platform oluşturmamız lazım. Belediye ile koordineli bir şekilde Çalışarak sorunlarımızı masaya yatırmamız lazım. Artık, o köyden bu köyden deyip bir birimizi farklı gözle bakmamızı bırakıp çalışmalarımızı o yönde yapmamız lazım, biz birbirimizi sevmesek hiçbir yerlere varamayız. Çaykara'nın ilçe görümüne kavuşabilmesi için ivedilikle yapılması gereken işler var. Ülkemizin en cazibe Turizm merkezi İlçemizde bulunuyor. Yapacağımız tüm çalışmalar bunun üzerinde olmalı. Özellikle Çaykara'nın giriş ve çıkışlarında yabancı turistlere yönelik Türkçe, İngilizce ve Arapça tabelaların asılması lazım. Bununla ilgili Çaykara Belediye başkanı ve sayın valimize ve diğer tüm yetkili kurumlara ilettim ama maalesef gereken çalışma hala yapılamadı. Ayrıca Çaykara'mızın iki köprüsü bir an önce çevre yolları ile birlikte faaliyete girmesi lazım, yolun kenarında Uzungöl yolu üzerindeki tüm binaların sıvaları ve boyaları yapılıp Çaykara'ya gelen Turistlere hitap edecek bir görüntünün sağlanması gerektiğini düşünüyorum.

Çaykara ve esnafının tek çıkış yolu turizmdir. Eksiklerin giderilmesi bizim Çaykara'lı esnafımıza ciddi manada katkı sunacak inancını taşıyorum. Artık Çaykara esnafımızın tüm bakkalların, marketlerin Turizme hizmet verecek şekilde yeniden organize edilmesi lazım. Eğer bu dediklerim yapılmazsa Çaykara'ya gelecek misafirlerimizin onlara katkı sunabileceğimizi düşünmüyorum. O yüzdendir ki herkes marketinde, kahvesinde, Lokantasında Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak sattıkları ürünlerin listelerini yazması gerekiyor. Esnaflarımıza şunu söylüyoruz: Buraya gelen her Turistin üzerinden rant sağlayacak hareketlerde sakınmamız lazım, onları velinimet olarak görmeliyiz. Bunun için de uygun fiyatlarla hizmet vermeliyiz. Gerekirse kâr'ımızdan taviz verip turistlerin kalıcılığını sağlamamız lazım. Bu durumda Turistlerle olan ilişkileri geliştirerek daha çok hoşgörülü davranarak bu ilişkileri daha iyi noktalara getirmeye çalışacağız. Bunları yaptığımız takdirde yöremize ve Çaykara esnafına katkı sağlamış oluruz.
/resimler/2015-4/19/1307503475197.jpg

ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara esnafının sürekli gündeme taşıdıkları bir şey var. Her yıl Uzungöl'e binlerce turist geliyor ama esnaf olarak biz bunlardan yeterince faydalanamıyoruz”,diye. Bununla ilgili bir çalışmanız veya projeleriniz var mı?

AKYÜZ: Bizim düşüncemiz şu? Çaykara Belediye Başkanı ve bütün sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelip, Çaykara'da bulunan esnafımızı güçlendirmek ekonomik açıdan fayda sağlamak için neler yapabiliriz. Benim bir proje çalışmam olmuştur. Avrupa birliğine bir proje hazırlayarak DOKA'ya sundum, ama maalesef kabul edilmedi.

Bu projeyi yeniden düzenleyip yapmayı düşünüyorum. Yöre insanının gelen Turistlere yönelik davranış biçimleri ile alakalı bir proje bu. Turistlere yönelik eğitimlerimizi bir an önce sağlamak için bu proje çok önemlidir diye düşünüyorum. Daha önce yaptığımız proje, Sürmene-Uzungöl arasını kapsıyordu, yeni yapacağımız proje sadece Çaykara ve yöresi ile alakalı olacak şayet onaydan geçerse Üniversite hocaları ile birlikte Çaykara'da esnaflarımıza bu eğitimi vereceğiz inşallah.

ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara'nın birçok sivil toplum kuruluşları var. Bunların içinde en güçlü olarak esnaflar ve sanatkârlar odası olarak siz görünüyorsunuz. Çaykara'nın kalkınmasını ve köy görünümünden çıkması için bir çalışmanız oldu mu?

AKYÜZ: Ben seçildiğim günden bu güne kadar, ilk seçildiğim gün, Sayın Belediye Başkanımızı, Sayın Kaymakamımızı, Kefalet kooperatifi Başkanını ve diğer tüm kuruluşları ziyaret ettim. Çaykara'mız için bağımsız bir platform oluşturmamız gerektiğini söyledim. Beraber çalışalım, Türkî'ye genelinde Çaykara'lı birçok işadamlarımız, bürokratlarımız var, onları harekete geçirelim dedim. Çaykara'mıza bir katkı sunmaları için birlikte çalışacak, gücümüze güç katacak bir çalışma platformu oluşturup güç birliği içinde tüm sorunlarımızı masaya yatırıp projeler üretip bu insanlarımızı ziyaret etmemiz lazım veya buralara davet edip Çaykara'mıza yeni bir soluk, yeni bir nefes, yeni bir yüz kazandırmamız lazım dedim. Yoksa biz bu halimizle hiçbir yere varamayız. Çaykara'mız mevcut köy görüntüsünden çıkmaz. Bununla alakalı esnaf ve sanatkârlar odası olarak beyanatlarımız ve çalışmalarımız var. Bunu herkes biliyor. Ama maalesef bir arpa boyu yol alamadık onu da söyleyeyim size.


ÇAYKARA GÜNDEM:  Çaykara'da çok acil olarak yapılması istediğiniz bir proje var mı?

AKYÜZ: Çaykara'ya çok acil olarak yapılması gereken bir yüksekokul, kapalı spor salonu, mutlaka bir yıldızlı otelin olması gerekir. Çok başarılı olduğumuz eğitimde fiziki şartların büyütülmesi için okulların yapılması lazım. Ayrıca şunu açık yüreklilikle söylemiz lazım, Çaykara sanayi olacak bir ilçe değil, burası ya turizm ile veya eğitim'le Yükselmesi lazım. Bu en önemli iki saç ayağı bunlardır. Bunlar oluştuğunda Çaykara canlanır, Esnafımız bir yerlere gelir.

Çaykara'dan Of'a kadar olan beldeler bizi katlayarak değişim sağladılar. Biz onların yaptıklarının aynısını hatta daha iyisini yapabiliriz. Bizim'de zengin işadamlarımız var. Örnek verecek olursam, Of Kaymakamı ne yaptı. 40 sene Of'u ziyaret etmediği, Ağaoğlu'nu buraya getirerek Of'u gezdirdiler ve kendisinden 12 milyon dolar değerinde yatırım sözü aldılar. Biz aynı şeyleri niye yapamıyoruz? Bunu bir örnek olarak anlattım. Artık Çaykara'lı işadamlarımızı, sanayicilerimizi ve bürokratlarımızın bulundukları yerlere giderek onları onure etmemiz lazım. Biz bunların ayaklarına gitmesek bize bir katkıları olmaz diye düşünüyorum.

ÇAYKARA GÜNDEM:  Sayın Başkan, sizin aynı zamanda Turizmci yönünüz var. Bira Uzungöl'ü konuşalım. Sizce uzungöl'ün en önemli sorunu nedir?

AKYÜZ: Uzungölde Turizmle uğraşan tüm işletmelerin en büyük birinci sorunu eğitimsiz personel sorunu, ikincisi defalarca yapılan kanalizasyonun hala ciddi manada çalışmaması. Bu çok büyük bir eksiklik. Uzungöl'ün birçok yerinde mevcut durumunu bozacak yapıların olduğu, bunlara ivedilikle imar planı çıkarılarak çözüm bulunması lazım. En büyük eksiklik şu ana kadar imar planının çıkmamasıdır. Bu eksiklik birçok insanın yanlış hareket etmesine vesile oluyor. Buna bir an önce çözüm getirmemiz lazım. Uzungöl'de gelişi güzel yapılan binaların yöremizi ciddi manada sıkıntıya sokuyor.

ÇAYKARA GÜNDEM: Sizce devletin Uzungöl'e gerekli altyapı çalışmaları yaptığına inanıyor musunuz?

AKYÜZ: Devlet biraz para akıtıyor ama denetim eksikliği hala devam ediyor. Üç defa kanalizasyon yapıldı. Dünyanın paraları akıtıldı. Ama kanalizasyonun üçüncüsü bile hala doğru çalışmıyor. En önemli diğer sorun elektrik sorunu, bakın Turistler Görcistan'a kaçıyor. Çünkü Uzungöl geceleri karanlığa gömülüyor, gece sokaklarda gezemiyorlar, her taraf zifir karanlık, bütün sokak lambaları Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından kapatıldı. Sokak lambaları yanmıyor, ayrıca elektrik sorunu yaşıyoruz, her gün elektrikler sürekli gidip geliyor, tüm elektronik eşyalarımız perişan oldu yandı. Yabancı bir Turiste elektrik kesintilerini anlatamıyoruz.

ÇAYKARA GÜNDEM:  Bununla ilgili girişimleriniz oldu mu?

AKYÜZ: Tabiî ki oldu. Sayın Vali beyle görüştük bize verilen cevap, Trafoların yetersiz olması nedeni ile bazı köylere giden hatların aşırı akım çekmesi nedeni ile Uzungöl'de elektriklerin kesildiğini, onunla ilgili çalıştıklarını en son Çaykara girişinde inşaatı devam eden sabancı HES'in bittiğinde Uzungöl'e verecekleri elektrik ile sorun giderileceğini söylüyorlar. Sonuç olarak bir Turizm yöresine bunlar hiç yakışmıyor.

ÇAYKARA GÜNDEM: Turizm Beldesi uzungöl'de ileriye dönük yapılması düşündüğünüz proje var mı?

AKYÜZ: İlk önce alt yapı bir an önce faaliyete geçmesi lazım. Teleferik Projesinin ivedilikle yapılıp devreye girmesi lazım. Konferans salonunun Uzungöl'de faaliyete geçmesi lazım, bunu Uzungöl'e getireceği katkı Turizm'in en az sekiz aya taşınmasını getirecek, bu solaklı vadisinin bütün Trabzon'dan Uzungöl'e kadar bütün bölgenin refah seviyesinin yükselmesi demektir. Bu çok önemli bir proje. Ayrıca Uzungöl'de kaliteli yıldızlı otellerin yapılması lazım. Sosyal ve kültürel etkinliklerin biraz daha fazla olması gerektiğine inanıyorum.

ÇAYKARA GÜNDEM: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

AKYÜZ: Çaykara ve yöresindeki tüm Beldeler, Köyler birbirini sevecek ve beraber hareket edecekler. Turizm pastasından herkesin pay alabilmesi için en önemli şeyin sevgi birlik beraberlik ve bütünlük olduğunu biliyorum. Beraber bu işi birlikte çözmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Röportaj: Kemal ÇUMAN/Çaykara Gündem Gazetesi 



İlginizi Çekebilir