Günü Kurtarma Projeleriyle Turizm Olmaz!

Günü Kurtarma Projeleriyle Turizm Olmaz!

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneğinin (ASKON) Trabzon Şube Başkanlığı, 2.Çalıştayını Uzungöl´de gerçekleştirdi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneğinin 2´ni Uzungöl Çalıştayı yapıldı. Toplantıda konuşan Uzungöl Turizmciler Derneği Başkan Yardımcısı turizmci Murat Akyüz,? Bölgemiz, tarihi, kültürel ve doğal değerleriyle ülkemizde çok önemli bir potansiyele sahipken bunu yeterince değerlendiremiyoruz. Günü kurtarma projeleriyle yaşadığımız güzelim yerleri talan etme talaşına girmenin dışında bir şey yapmıyoruz, ?dedi.

İşte Murat Akyüz´ün konuşması

İş dünyası kendini yenileyebilmesi için sürekli radikal yenilikler yapması gerekir. Bölgemiz sanayide ve tarımda yeterince gelişememiş bunun sonucu olarak yöremizde yetişen bilinçli ve idealist insanlar dışa açılmak zorunda kalmış ve gittiği her ilde başarılı birer iş adamı veya başarılı bürokrat olabilmişlerdir. bu kadar verimli ve zeka seviyesi üstün bir kitleyi burada değerlendirme imkanı bulabilseydik Trabzon´umuzun geleceği bu gün kinden çok daha parlak olabilirdi. Bölgemiz, tarihi, kültürel ve doğal değerleriyle ülkemizde çok önemli bir potansiyele sahipken bunu yeterince değerlendiremiyoruz. Günü kurtarma projeleriyle yaşadığımız güzelim yerleri talan etme talaşına girmenin dışında bir şey yapmıyoruz.

Trabzon´umuzda üç üniversitemiz çok değerli akademisyenlerimiz olduğu halde yeterince bilimden faydalanamıyoruz. ARGE çalışmamız yok, Turizmde inovasyon için uğraşımız ve bir çabamız yok.
Hiçbir alanda ideal bir yönetim planımız yok.
Bizler, bunu tartışmalıyız.

Doğu Karadeniz bölgesinin en rantabl yörede yaşayan insanların refah seviyesini üst seviyede tutacak çalışmanın turizm odaklı olması gerektiğini. Turizme yönelik yapılacak her çalışmanın yöreye getireceği katma değerin çok büyük olacağını düşünüyorum.

Trabzon turizm il müdürlüğünün 2018 yılındaki istatistiklerine göre ;
Uzungöl´ü ilk 11 ayda 5 milyon insan ziyaret etti.
Uzungöl´ü ilk 11 ayda ziyaret eden araç sayısı 1 milyon 358 000
2017 de 869 uçak yurtdışından direk Trabzon´a uçtu.
2018 de 1140 uçak geldi.

Verilere göre turizmde artış %40 bu oran bizi turizmin bölgemiz için ne kadar önemli bir sektör olduğunu gösteriyor. Turizme yapılacak her türlü yatırımın bölgemize kazanç olarak döneceğini ve bu minvalde yapacak daha çok işimiz olduğunu bilmemiz gerekiyor. Her platforma bu konuyu taşımak bizim öncelikli görevimiz olmalıdır.

Evvela mevcut değerlerimiz ortaya döküp farkına varalım sonra problemleri tartışalım. Gelecekte istenen hedefe ulaşmak için eylem planları hazırlamalı ve bir vizyon ortaya koymalıyız.

Doğu Karadeniz´in geleceğini inşa etmek için her paydaş üzerine düşeni yerine getirmeli ve bu alanda yapılacak her çalışmanın içinde olmalıdır.

Doğu Karadeniz´in turizm alanında lokomotifi beldesi olan Uzungöl´e gerekli ilgiyi göstermeli ve geleceğine yön çizmeliyiz.  Uzungöl ve yöresinin yönetim planının hazırlanması için birbirine entegre edilmesi gereken iki süreçten oluşması gerekir.

1-Bilim ve teknik çalışmanın Uzungöl´ün temel ekosistemlerini, genel biyolojik çeşitlilik ve ekolojik özellikleri ile sosyo ekonomik yapısının anlaşılması;

2-Uzungöl´ün korunması için toplum yaşamı ve refahı, eğitim ve araştırma ile ilgili paydaşların sürece katılmasını sağlamak uygulanabilmesi için ortak karar temelinde uzun süreçli ideal yönetim planı oluşturulmalı.

Uygulanabilir bir yönetim planımız olmadığı için düzen bakımından yaşadığımız bu keşmekeşin önüne geçmek için mikro milliyetçilik, ötekileştirme, bananecilik zihniyetinden uzaklaşıp çözümler üretmemiz Uzungöl için en doğru icrai faaliyet olacaktır.

-Uzungölde kurulan derneklerin yapmış olduğu birebir temaslarda (vali, belediye başkanı, turizm il müdürü, ticaret odası başkanı, esnaf odaları birlik başkanı )birebir görüşmelerde gördüğümüz tablo şu;

-Uzungöl´ün sorunları buradaki yerel inisiyatifin idare edebileceği ve yürütebileceği bir konu olmadığı direk Ankara´daki siyasi erkin çözebileceği bir konu olduğunu söylediler.

-Doğu Karadeniz turizmine katkı sunmak iş adamları olarak bu yöreye faydamızın dokunacağına inanıyorsak. Uzungöl gerçeğinden başlamamız gerekir.

Sorun büyük, mızrak çuvala sığmıyor. Bu kadar önemli ve etkin insanların bir araya gelip meselelerin çözüm noktasında önemli bilgileri sunmak ve yöremize farkındalık yaratmak için bu çalıştayların daha etkin olmaları gerekir.

Uzungöl´ümüze gelip bu kadar güzel insanları bir arada görmek onlarla hemhal olmak, çözümler üretme noktasında istişarelerde bulunmak bizleri ziyadesiyle onurlandırdı. Beni de bu oluşumun içine katmanız beni ayrıca mutlu etti. Memleketimize teşriflerinizden dolayı hepinize teşekkür ediyor saygılar sunuyorum. Çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyor sizleri Allaha emanet ediyorum.

www.caykaragundem.com



İlginizi Çekebilir