Gurbette 50. Yıl Coşkusu

Gurbette 50. Yıl Coşkusu

Van Özalp Dönerdere köyünde yaşayan Çaykaralılar 22 Temmuz tarihinde buluşacak

Bundan tam 50 yıl önceydi. İster Doğa koşulları deyin,ister hayat şartları deyin. İsterseniz de kader deyin. Hemşerilerimiz Gurbet ellerin yolunu tutmuşlardı bundan 50 sene önce. İsterseniz göçün hikayesinden söz edelim öncelikle.

1960´lı Yıllarda Ankara Bala´da İmamlık yapmakta olan İsmail ŞAHİN Hocamızın görev yaptığı köye günün birinde Bayındırlık Ve İskan Bakanlığından Mühendisler gelir.İsmail Hocam sorar mühendislere köye hangi amaçla geldiklerini.Devletin Doğal Afet riski taşıyan yerlerdeki insanları başka yerlere iskan yaptıklarını anlatır mühendisler.İsmail Hocamızın beyninde şimşekler çakar. Çünkü  Uzungöl´de yaşayan hemşerilerinin hiç bir geçim kaynağı yoktur.Gurbet ile yaşamlarını sürdürmektedir hemşerileri.

Derhal Uzungöl´e bir mektup yazar İsmail ŞAHİN Hocamız.İskan yapılmak isteyen hemşerilerimizin birer dilekçe yazarak kendisine ulaştırmalarını ister. Uzungöl´ün ileri gelenlerinden bir grup dilekçeleri hazırlar ve İsmail Hocamıza ulaştırır. İsmail ŞAHİN Hocamız da dilekçeleri Bayındırlık Ve İskan Bakanlığına ulaştırır./resimler/2015-6/26/1316193260040.jpgSüreç Hızlı bir şekilde işler.Ve Hemşerilerimizin İskan ile ilgili verdikleri dilekçe kabul edilir. İskan yeri olarak öncelikle Eskişehir planlanır. Ancak Dönemin İç İşleri Bakanı olan Ferit MELEN İskan yerini Van olarak değiştirir. Gerekçesi ise çok ilginçtir. Ferit MELEN Van Milletvekilidir. Annesi Trabzon Sürmenelidir. Ve Van İlinde Sürmene ve Arsinlilerin yaşadıkları İskele Semti yemyeşil bir Karadeniz Kenti gibidir. Yani Karadeniz İnsanı gittiği yere çalışkanlığını ve üretkenliğini de beraberinde getirmiştir. Bu yüzden Ferit MELEN göç için Van İli Özalp İlçesi Dönerdere ve Emek Köylerine karar verir.

Biz göçün hikayesini ana başlıkarı ile yazmaya çalışıyoruz Sevgili Çaykara Gündem Dostları. Göç ile ilgili aradığınız her türlü bilgiyi Araştırmacı Yazar Ağabeyimiz Sevgili Hasan DÜZGÜN´ün kişisel web sitesinde ya da yine Sevgili Hasan DÜZGÜN Ağabeyimizin kaleme aldığı "BİR GÖÇÜN HİKAYESİ" isimli kitabında bulabileceğinizi anımsatalım bizlerin de bu bilgileri o kitaptan aldığımızı hatırlatarak devam edelim yazımıza.

Bundan 50 yıl önce 1965 yılında Bilmedikleri hiç tanımadıkları topraklara doğru yola çıkar Karadenizli Hemşerilerimiz.Dönerdere ve Emek Köylerine yerleşirler.Kısa sürede çalışkanlıkları ve örnek davranışları ile komşu köyler ile kaynaşmayı başarır hemşerilerimiz.Bulundukları köyleri ağaçlandırırlar,tarlalarında mısır fasülye ekmeye başlarlar yani sözün kısası orada iki Karadeniz Köyü oluşturmayı başarırlar.Kurdukları Dönerdere Köyü Kalkınma Kooperatifi ile Başbakanlık tarafından Örnek Köy ünvanını alır hemşerilerimiz.Sportif ve kültürel anlamda elde ettikleri başarılar ile bir anda herkesin parmak ile gösterdikleri iki köy olur Dönerdere ve Emek Köylerimiz.

2002 Yılı Dönerdere Köyümüz için yeni bir heyecanın başlangıç noktası olur.O yıl Okul Müdürü Mehmet GENEL ve Köylülerin katklıları ile Dönerdere Köyümüzde bir lise açılır.Yüzlerce Öğrencinin umudu olur bu lise.Günümüzde öğrenci sayısı 500´ün üzerinde olan Yukarı Dönerdere Çok Programlı Anadolu Lisesi her yıl Ülkemize yüzlerce başarılı genç yetiştirmektedir.

/resimler/2015-6/26/1316452323149.jpgEvet Dönerdere ve Emek Köylerimizde yaşayan Hemşerilerimiz bulundukları yerlerde çok başarılı olmuşlar sonra yaşam şartları onları Ülkemizin değişik yerlerine savurmuştu.Kimi İstanbul´a,kimi Bursa´ya,Kimi İnegöl´e kimi ise Ülkemizin başka yerlerine. Bu yüzden Dönerdere´de yaşayan hemşerilerimizin yüreğine artık iki tane ateş düşmüştü.Bir yandan kendi memleketleri olan Uzungöl hasreti,bir yandan ise Dönerdere´de senelerce bir arada yaşadıkları ve de artık kardeşten daha yakın oldukları göç eden hemşerilerinin hasreti.

Ve bu hasret 2010 yılında canlarına tak etti hemşerilerimizin. DÖNERDERE KÖYÜ 1. PİLAV ŞENLİĞİNİ düzenledi hemşerilerimiz.Yurdumuzun her tarafından yüzlerce Dönerdere ve Uzungöl sevdalısı akın akın koştuk hemşerilerimizin bu coşkusuna ortak olmaya.2011 yılında ise bu coşku 2. kez biraz buruk yaşandı.Çünkü bu şenliğin en büyük emektarı Sevgili Mustafa İNCİ Abimiz Şenliğe 10 gün önce geçirdiği bir kalp krizi sonucunda aramızdan ayrılmıştı.2012 Van için Deprem yılıydı.Yüzlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz bu yılda hemşerilerimiz de haklı olrak komşularının acısını paylaşıyor ve şenlik yapmıyorlardı 2012 yılında.

Takvimler 2013 Yılını gösterdiğinde bizler üçünce defa Dönerdere Köyündeydik.Ve daha önceki şenliklerde olduğu gibi yine muhteşem bir program ile hemşerilerimizi buluşturuyorduk.2014 Yılında ise Dönerdere Köyümüzü 50. Yıl telaşı sarmıştı.50.Yılda hemşerilerimiz ile daha güzel ve planlı bir şenlik sunabilmek amacı ile 2014 Şenlikleri planlanmadı.

Ve şimdi 50.yıl zamanı.Evet beklenen an geldi çattı.Van Özalp Dönerdere Köyümüzdeki hemşerilerimizin gözleri yollarda. Gelecek olan hemşerilerini bekliyor. Gelecek olan Çaykara Sevdalılarını,Trabzon Sevdalılarını bekliyor.22 Temmuz 2015 Çarşamba Günü Hepimiz hemşerilerimizin yanında yer alacağız ve hemşerilerimizin bu güzel etkinliğine tanıklık edeceğiz.

Daha önce yaptıımız 3 şenliğimizde de yanımızda dimdik duran Uzungöl Belediye Başkanımız Sayın Abdullah AYGÜN´ü,Uzungöl ve Çevre Köyleri Kültür Ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Merkez Şube Başkanlarımızdan Sevgili Fehmi AGÜN´ü,Uzungöl´ün tüm Sivil Toplum Kuruluşlarının yönetici ve üyelerini ayrıca daha önce yapılan etkinliklerimize büyük katkıları dokunan İstanbuldaki tüm Uzungöl Dostlarını bu şenliğimizde de aramızda görmekten mutluluk duyacağımızı ifade edelim./resimler/2015-6/26/1317061385948.jpgŞenlikte bir çok etkinlik var Sevgili Çaykara Gündem Dostları.İsterseniz Etkinliklerimiz sürpriz olsun.Oraya gittikten sonra tadını çıkralım etkinliklerimizin.Ancak bir kaç ipucu da vermeden geçmeyelim.Kemençeden kavala kadar tüm etkinlikler olacak şeniliğimizde.Ve de belki de şenliğin en önemli etkinliklerinde biri:

                           GİTARIN SULTANLARI

Onlar aslında Gitarın Sultanları değil.Onlar Çaykara´nın, Uzungöl´ün Sultanları.Dönerdere İlkokulu ve Ortaokulu ile Dönerdere Çok Programlı Anadolu Lisesinde okuyan 11 Kızımız muhteşem bir ekip oluşturmuşlar.Ülkemizin her yerine gidiyorlar ve sundukları muhteşem konserler ile insanların büyük beğenisini alıyorlar.Ve Dönerdere Köyümüzün 50. yıl şenliğine gidecek hemşerilerimiz GİTARIN SULTANLARININ o muhteşem konserlerinden birini daha izlemiş olacaklar.

/resimler/2015-6/26/1317312011711.jpg

                            BİR GÜNDE 3 ETKİNLİK

Takvimler 22 Temmuz 2015 Çarşamba Gününü gösterdiğinde Dönerdere Köyündeki 50.Yıl Coşkusunu 3 farklı Etkinlik ile yaşayacağız.Öncelikle Dönerdere Köyümüzün Kalkınma Kooperatifi Binasının açılış Töreni gerçekleştirilecek.Hemşerilerimizin alın teri göz nuru olan ve onları birbirine bağlayan en önemli değerlerden biri durumundaki Koperatifimizin yeni binasını büyük bir heyecan içinde hep birlikte açacağız.

Sonra Dönerdere Kalkınma Kooperatifi Başkanımız Sevgili Turgay ÖZBEK´in tatlı bir heyecanını paylaşacağız hep birlikte.Başkanımız o gün iki heyecanı bir arada yaşayacak.Bir yandan Şenlik heyecanı ile misafirlerini karşılayacak bir yandan ise canından çok sevdiği biricik kızını nişanlayacak.Ve bu nişan törenine tüm Trabzon dostlarını ortak edecek Başkanımız.

Ve son olarak tabi ki muhteşen bir 50. yıl Şenliği.Tadı damağımızda kalacak ve de inanın bana senelerce unutamayacağımız Muhteşem bir 50.Yıl Şenliği.

O halde Haydi Bakalım Sevgili Çaykara Gündem Dostları...Gelin bu yıl hayatımızda  bir değişiklik yapalım.Takvimlerimizdeki 22 Temmuz tarihini kapatalım.O günü hemşerilerimize ayıralım.Ve de ömrümüz boyunca unutamayacağımız muhteşem bir program sonunda veda edelim Dönerdere Köyünde yaşayan Hemşerilerimize

 Haber:Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi



Anahtar Kelimeler: GURBETTE COŞKUSU

İlginizi Çekebilir