Gurbette 57 Senelik Gelenek Yaşatılıyor

Gurbette 57 Senelik Gelenek Yaşatılıyor

Van’ın Özalp İlçesi Emek Mahallesinde yaşayan Çaykara’lı hemşerilerimiz 57 senelik borozan çalma geleneğini sürdürüyorlar.

Çaykara’lı hemşerilerimiz her sene Ramazan ayında insanları Sahura kaldırmak için sokaklarda borozan çalarak vatandaşları sahura kaldırıyorlar.

1965 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinden Özalp ilçesine giden Çaykara’lı hemşerilerimiz  57 yıl önce başlattıkları sahura kalkma geleneğini sürdürüyor. İlk yıllarda elektrik ve teknoloji olmadığı için borazan çalma geleneğini başlatan ve daha çok  askere gidecek olan gençlerle sürdüren borozan çalma geleneği teknolojinin ilerlemesine rağmen hala sürdürülüyor.

Emek Mahallesinde önceleri  borozan gençler tarafından çalıonıyordu.Ancak Mahallede genç kalmadığı için son senelerde bu gelenek mahallenin yaşlıları tarafından çalınıyor ve insanlar sahura kaldırılıyor.

Emek Mahallesindeborazan hem gençler hem de yaşlılar tarafından çalınıyor.İki yıldır üst üste borazan çalan Muhammet Korkmaz, "1965 yılından beri devam eden ve gelenek haline gelen borazanla sahura kaldırma geleneğimiz hala devam ekmektedir. Genelde bunu askere gidecek olan gençler yapardı. Bu yıl genç kalmadığı için tekrar biz yapıyor" dedi.



Anahtar Kelimeler: Gurbette Senelik Gelenek Yaşatılıyor

İlginizi Çekebilir