Gurbette Buluşma Etkinlikleri Heyecanı

Gurbette Buluşma Etkinlikleri Heyecanı

Öğretmen Hilmi Kanık tarafından kaleme alınan “Uzungöl, Dönerdere Buluşmasına Koşuyor” isimli yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Van Özalp Dönerdere köyünde yaşayan Uzungöl’lü hemşerilerimiz  16 Temmuz tarihinde 5.defa gerçekleşecek olan Dönerdereliler Buluşma ve Dayanışma etkinliklerinde   buluşacak.

Bundan tam 57 yıl önceydi. İster Doğa koşulları deyin,ister hayat şartları deyin. İsterseniz de kader deyin. Hemşerilerimiz Gurbet ellerin yolunu tutmuşlardı bundan 57 sene önce. İsterseniz göçün hikayesinden söz edelim öncelikle.

1960´lı Yıllarda Ankara Bala´da İmamlık yapmakta olan İsmail ŞAHİN Hocamızın görev yaptığı köye günün birinde Bayındırlık Ve İskan Bakanlığından Mühendisler gelir.İsmail Hocam sorar mühendislere köye hangi amaçla geldiklerini.Devletin Doğal Afet riski taşıyan yerlerdeki insanları başka yerlere iskan yaptıklarını anlatır mühendisler.İsmail Hocamızın beyninde şimşekler çakar. Çünkü  Uzungöl´de yaşayan hemşerilerinin hiç bir geçim kaynağı yoktur.Gurbet ile yaşamlarını sürdürmektedir hemşerileri.

Derhal Uzungöl´e bir mektup yazar İsmail ŞAHİN Hocamız.İskan yapılmak isteyen hemşerilerimizin birer dilekçe yazarak kendisine ulaştırmalarını ister. Uzungöl´ün ileri gelenlerinden bir grup dilekçeleri hazırlar ve İsmail Hocamıza ulaştırır. İsmail ŞAHİN Hocamız da dilekçeleri Bayındırlık Ve İskan Bakanlığına ulaştırır.

 Süreç Hızlı bir şekilde işler.Ve Hemşerilerimizin İskan ile ilgili verdikleri dilekçe kabul edilir. İskan yeri olarak öncelikle Eskişehir planlanır. Ancak Dönemin İç İşleri Bakanı olan Ferit MELEN İskan yerini Van olarak değiştirir. Gerekçesi ise çok ilginçtir. Ferit MELEN Van Milletvekilidir. Annesi Trabzon Sürmenelidir. Ve Van İlinde Sürmene ve Arsinlilerin yaşadıkları İskele Semti yemyeşil bir Karadeniz Kenti gibidir. Yani Karadeniz İnsanı gittiği yere çalışkanlığını ve üretkenliğini de beraberinde getirmiştir. Bu yüzden Ferit MELEN göç için Van İli Özalp İlçesi Dönerdere ve Emek Köylerine karar verir.

Biz göçün hikayesini ana başlıkları ile yazmaya çalışıyoruz Sevgili Çaykara Gündem Dostları. Göç ile ilgili aradığınız her türlü bilgiyi Araştırmacı Yazar Ağabeyimiz Sevgili Hasan DÜZGÜN´ün kişisel web sitesinde ya da yine Sevgili Hasan DÜZGÜN Ağabeyimizin kaleme aldığı "BİR GÖÇÜN HİKAYESİ" isimli kitabında bulabileceğinizi anımsatalım bizlerin de bu bilgileri o kitaptan aldığımızı hatırlatarak devam edelim yazımıza.

Bundan 50 yıl önce 1965 yılında Bilmedikleri hiç tanımadıkları topraklara doğru yola çıkar Karadenizli Hemşerilerimiz.Dönerdere ve Emek Köylerine yerleşirler.Kısa sürede çalışkanlıkları ve örnek davranışları ile komşu köyler ile kaynaşmayı başarır hemşerilerimiz.Bulundukları köyleri ağaçlandırırlar,tarlalarında mısır fasülye ekmeye başlarlar yani sözün kısası orada iki Karadeniz Köyü oluşturmayı başarırlar.Kurdukları Dönerdere Köyü Kalkınma Kooperatifi ile Başbakanlık tarafından Örnek Köy ünvanını alır hemşerilerimiz.Sportif ve kültürel anlamda elde ettikleri başarılar ile bir anda herkesin parmak ile gösterdikleri iki köy olur Dönerdere ve Emek Köylerimiz.

2002 Yılı Dönerdere Köyümüz için yeni bir heyecanın başlangıç noktası olur.O yıl Okul Müdürü Mehmet GENEL ve Köylülerin katklıları ile Dönerdere Köyümüzde bir lise açılır.Yüzlerce Öğrencinin umudu olur bu lise.Günümüzde öğrenci sayısı 500´ün üzerinde olan Yukarı Dönerdere Çok Programlı Anadolu Lisesi her yıl Ülkemize yüzlerce başarılı genç yetiştirmektedir.

Evet Dönerdere ve Emek Köylerimizde yaşayan Hemşerilerimiz bulundukları yerlerde çok başarılı olmuşlar sonra yaşam şartları onları Ülkemizin değişik yerlerine savurmuştu.Kimi İstanbul´a,kimi Bursa´ya,Kimi İnegöl´e kimi ise Ülkemizin başka yerlerine. Bu yüzden Dönerdere´de yaşayan hemşerilerimizin yüreğine artık iki tane ateş düşmüştü.Bir yandan kendi memleketleri olan Uzungöl hasreti,bir yandan ise Dönerdere´de senelerce bir arada yaşadıkları ve de artık kardeşten daha yakın oldukları göç eden hemşerilerinin hasreti.

Ve bu hasret 2010 yılında canlarına tak etti hemşerilerimizin. DÖNERDERE KÖYÜ 1. PİLAV ŞENLİĞİNİ düzenledi hemşerilerimiz.Yurdumuzun her tarafından yüzlerce Dönerdere ve Uzungöl sevdalısı akın akın koştuk hemşerilerimizin bu coşkusuna ortak olmaya.2011 yılında ise bu coşku 2. kez biraz buruk yaşandı.Çünkü bu şenliğin en büyük emektarı Sevgili Mustafa İNCİ Abimiz Şenliğe 10 gün önce geçirdiği bir kalp krizi sonucunda aramızdan ayrılmıştı.2012 Van için Deprem yılıydı.Yüzlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz bu yılda hemşerilerimiz de haklı olrak komşularının acısını paylaşıyor ve şenlik yapmıyorlardı 2012 yılında.

Takvimler 2013 Yılını gösterdiğinde bizler üçünce defa Dönerdere Köyündeydik.Ve daha önceki şenliklerde olduğu gibi yine muhteşem bir program ile hemşerilerimizi buluşturuyorduk.2014 Yılında ise Dönerdere Köyümüzü 50. Yıl telaşı sarmıştı.50.Yılda hemşerilerimiz ile daha güzel ve planlı bir şenlik sunabilmek amacı ile 2014 Şenlikleri planlanmadı.

Ve 50.yıl.22 Temmuz 2015 tarihinde bizler bu defa hemşerilerimizin 50. Yıl heyecanlarına ortak olabilmek adına yine yollara düşmüştük.Uzungöl gurbet yollarına düşmüş ve hemşerilerimizin bu tatlı heyecanlarına ortak olabilmek için Dönerdere yollarına düşmüştü.

Bursa,İstanbul,İnegöl,Sakarya,İzmit başta olmak üzere yurt içinden ve yurt dışından yüzlerce misafir de bizimle aynı duyguları paylaşmış ve Dönerdere’nin yolunu tutmuşlardı.

Ve 50. Yılda muhteşem güzel duygularla Dönerdere’ye Alla’a ısmarladık diyerek ayrılmıştık.2015 Yılından sonra özellikle pandemi dolayısı ile Dönerdere Etkinliklerimizi gerçekleştirememiştik.

Ve şimdi 57. Yıl zamanı.

Dönerdere'de yaşayan hemşerilerimiz tatlı bir heyecanın peşinde.Dönerdere Kalkınma Kooperatifi Başkanı Turgay Özbek günlerdir yoğun bir tempo içerisinde Buluşma Etkinlikleri planlamaları ile uğraşıyor.

16 Temmuz 2022 Cumartesi Günü 5.Dönerdereliler Buluşma ve Dayanışma etkinlikleri için bizler yine yollara koyulacağız.Dönerdere’de yaşayan Uzungöl’lü hemşerilerimizin yaşadıkları o tatlı heyecana bizler de ortak olmuş olacağız.Teknolojinin ve günlük yaşam koşuşturmasının etkisi altında kalarak Bu günlerde en fazla özlemini çektiğimiz Dostluğun,sevginin,kardeşliğin,paylaşmanın en güzel örneklerini Dönerdere’de bir kere daha yaşayacağız.

Uzungöl yine sel olup Dönerdere’ye akacak.Tıpkı bundan önceki senelerde olduğu gibi.Bursa,İnegöl,İzmit,Sakarya ve ismini sayamadığımız bir çok yerden.İnsanlarımız yine akın akın Dönerdere’ye koşacaklar.

Tatlı bir koşuşturma var bu günlerde Dönerdere’de.Hemşerilerimiz bizleri misafir etmenin o tatlı heyecanını yaşayor ve onun tatlı koşuşturmasını gerçekleştiriyorlar.

İki farklı heyecanı yaşayacağız o gün.Türkiye’de örnek seçilen Dönerdere Kalkınma Kooperatifi Tesislerinin açılış töreni de olacak aynı gün.Van Protokolünün tamamı o gün Dönerdere Mahallesine akacak.Ve bizler de hemşerilerimizin o tatlı heyecanlarında yanlarında olarak hemşerilerimizin yalnız olmadıklarını herkese göstermiş olacağız.

Sonrasında ise Şenlik coşkusu başlayacak:birbirinden kıymetli Sanatçıları buluşturacağız hemşerilerimiz ile.Bu etkinliklerin başında elbette Sevgili Ayhan Özbek olacak.Dönerdere Mahallesinin sosyal ve Kültürel anlamdaki sembol ismi Sevgili Ayhan Özbek bizim için yine sahnede olacak ve de bizler onu keyifle izleyeceğiz.

Karadeniz Müziğinin güçlü sesi EÇİNOS her zaman olduğu gibi yine muhteşem bir sahne performansı ile gurbette Uzungöl dostları ile buluşacak ve hemşerilerimize muhteşem bir gün yaşatmış olacak.

Uzungöl’ün müzik yükünü 30 senedir sırtında taşıyan Erol Akyüz muhteşem sahne performansı ile bir kere daha hemşerilerimiz ile buluşacak.

Karadenizin en önemli Ensrünmanı olan kavalı Ulusal Müzik Dünyasında büyük bir başarı ile temsil eden Sevgili Nurettin Kahveci her Dönerdere etkinliğinde olduğu gibi yine sahnede olacak.

Uzungöl’lü genç sanatçı Mehmet Kocaman gitarı ve müzikleri ile hemşerilerimize muhteşem bir müzik ziyafeti sunacak.

Karadeniz Müziğinin en önemli kemençe üstadlarından Dursun Akyüz bir kere daha hemşerilerimiz ile buluşmanın tatlı heyecanını yaşayacak.

Ve tabi ki Ahmet Karaca.2017 yılında Reyting Star Türkiye,2018 Yılında O ses Türkiye Yarışmalarında yarı final heyecanı yaşayan sesi ile,kemençesi ile herkesin yüreğinde taht kuran Ahmet Karaca bu defa hemşerilerimiz ile buluşacak.Dönerdere’de hemşerilerimiz Ahmet Karaca’yı özlemle bekliyor.Çünkü Ahmet Karaca Dönerdere çocuğu.Ahmet Karaca’nın annesi Dönerdere Mahallesinden.Ve şimdi Dönerdere Mahallesindeki hemşerilerimiz kendi öz çocuklarına kucak açmaya hazırlanıyor.

Yoğun bir programın içinde koşacağız hemşerilerimizin o tatlı heyecanını paylaşmaya.Önce 15 Temmuz gecesi Çaykara’da İlçe 15 Temmuz Etkinliklerine katılacağız.Sonra gece yarısı Van yollarına düşeceğiz.16 Temmuz Cumartesi günü hemşerilerimizin o tatlı heyecanını sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar doya doya yaşayacağız.Sonra sabaha karşı dönüş yoluna koyulacak ve 17 Temmuz Pazar günü ise Çaykara İlçesinde düğün törenine yetişeceğiz.Yani 3 gün nefes almayacağız ama olsun.Bu tatlı heyecan,hemşerilerimizin yaşadıkları o tatlı heyecana ortak olmak tüm yorgunluğumuzu alıp götürecek.

O halde ne duruyoruz.Haydi bakalım.Tıptı Merhum Mehmet Ali Birand’ın dediği gibi.

16 Temmuz 2022 Cumartesi günü kimselere randevu vermeyin.Biletinizi alın.Hazırlıklarınızı yapın.Ve 16 Temmuzu hemşerilerimize ayırın.Dönerdere’de hemşerilerimiz ile birlikte ömrünüzün en güzel günlerinden bir tanesini yaşayın.



İlginizi Çekebilir