Hidrojen yakıtlı Hibrit Otomobil Geliştirdiler

Hidrojen yakıtlı Hibrit Otomobil Geliştirdiler

Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan ?K-Tech? takımı hidrojen ve elektrik kullanan hibrit otomobil ürettiler.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elekronik Mühendisliği bünyesinde (IEEE) çatısı altında bulunan ?K-Tech? takımını kurdular. İçinde Çaykara Kabataş Mahallesinden Cihangir Öksüz´ün bulunduğu 15 kişilik bilim ekibi tarafından 2013 yılından beri üzerinde çalıştıkları hidrojen ve elektrik kullanan hibrit otomobil ürettiler. Araca ?Yavuz´ ismini verdiler.  Türkiye´de ve uluslararası yarışmalarda dereceler aldılar. /resimler/2018-1/23/1115494628760.jpgTakım adına açıklamada bulunan Cihangir Öksüz,? hidrojen ve elektrik kullanan hibrit otomobiller üzerinde çalışıyoruz. 2013 yılından beri yaşadığımız maddi sıkıntılara rağmen Tübitak dereceleri ve bu dereceler neticesinde 2017 uluslararası Shell Eco-Marathon yarışmasında dünya 8.si olmanın onurunu yaşadık ve 2018 senesi için Shell Eco Marathon´a yeniden katılmak için davetiye aldık. Takım olarak ürettiğimiz son aracın tanıtım faaliyetleri ile 100 den fazla web sitesi, birçok yerel gazete ve televizyon bizi konuştu. 2017 yılı içinde aracımızı ve takımımızı tanıtmakta gösterdiğimiz başarı sayesinde Tübitak tarafından ?Tanıtım ve Yaygınlaştırma? ve ?Yerli Ürün Teşvik? ödülüne layık görüldük,?dedi. 

Bu seneki hedefimiz, öncelikle ?Yavuz? isimli aracımızın üzerindeki sistemleri, yakıt pili hariç tamamen kendimiz üretmek ve otonom sürüş gibi bazı geliştirmelerle beraber ağustos ayındaki ?Tubitak Effiency Challange? yarışması için aracımızı hazır hale getirmek. Aynı zamanda da ekim ayında gerçekleşecek ?Shell Eco Marathon? için de yeni bir araç üretmeyi hedeflemekteyiz. Bu aracın kabuk üretimini bu sene atölyemizde kendimiz yapmak istiyoruz. Bu hedefler doğrultusunda yaklaşık 35 bin dolar masrafımız olacak. Bu ihtiyaçlarımızı karşılamamız için biz, sabah akşam demeden, sadece bu ülkede güzel işler başarabilmek ve tamamen yerli sistemler geliştirmek için çalışan takımımıza halkımızın elinizden geldiği kadar maddi ve manevi destek vermesini umuyoruz,?ifadesini kullandı. /resimler/2018-1/23/1116249942019.jpgProje Sahibi :

Ktü Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Proje Danışmanları:

Doç.Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ,  Yrd.Doç.Dr. Hakan KAHVECİ

Referanslarımız:

Prof.Dr. Ali GANGAL, Prof.Dr.İsmail Hakkı ÇAVDAR, Prof.Dr. İsmail Hakkı Altaş, Doç.Dr.Ayten ATASOY, Doç.Dr.Gökçe HACIOĞLU

Basında biz;

https://www.youtube.com/watch?v=csqqKJ3XoDs

Sosyal Ağlar;

https://Ktechteam.com

https://www.facebook.com/ktechteam

https://www.instagram.com/ktechteam

https://twitter.com/ktechteam

http://k-tech.ktu.edu.tr

www.caykaragundem.com 



İlginizi Çekebilir