İki Oflu Hikayes!

İki Oflu Hikayes!

Araştırmacı yazar Fehmi Aygün´ün kaleme aldığı ? İki Oflu Hikayesi? adlı makaleyi sizlerle paylaşıyoruz.

Oflular hocalarıyla ünlü oldukları gibi aynı zamanda pratik zekâları, çalışkanlıkları ve hazır cevaplılıkları ile de ünlüdür. Oflular la ilgili tarihten iki hikâyeyi nakletmek istiyorum:

Osmanlı devleti döneminde Oflular ile Sürmeneliler arasında bir yayla ihtilafı olmuştu. Solaklı Deresinden Bayburt´a giden yol üzerinde, Soğanlı dağında Sicanoba yaylası üzerinde hem Oflular hem de Sürmeneliler hak iddia ediyorlardı. Aralarında çıkan kavgalara rağmen mesele hallolmayınca konuyu kadıya intikal ettirdiler. Kadı söz konusu yaylada yerinde inceleme yaptıktan sonra heyetleri yemin ettirerek ihtilafı çözmeye çalışır. Oflular kadının onları yemine sokacağını bildikleri için daha önce giydikleri ayakkabılarının içine Of´tan toprak koyarak gelmişlerdi. Ve şöyle yemin ederler: ?Şu anda üzerine bastığımız toprak bize anadan babadan kaldı ? diye yemin ederler. Böylece davayı kazanırlar. Gerçi Sürmeneliler daha sonra Sicanoba yaylasını yakarak Oflulara yar etmemişlerse de Oflular bu yemin ile birinci raundu kazanmışlardı. 

İkinci olay ise Ofluların karıştıkları bir isyan olayından dolayı başlarına gelen işlerle ilgilidir.

Erzurum´un İspir kazasında meşhur ağası Memioğlu İspir´in vergi toplama işi ile ilgili olarak halka zulüm yaptığı gerekçesiyle devletle başı derde girer.

Olay Hasan Umur tarafından şöyle anlatılır: Memioğlu Devletten Erzurum valisinin azledilmesini istemekteydi. Buna muvaffak olamayınca İspir taraflarından kendi adamları ve Oflulardan da yardım alarak topladığı adamlarıyla Erzurum´a hücum etmeye karar vermişti. Ancak Erzurum valisi durumu haber alıp daha tetik davranarak Memioğlu´nun askerlerini çevirip hezimete uğratmıştı. Memioğlu selameti firarda bulup kaçtı.

Adamlarının kimi öldürüldü kimi de hükümet kuvvetlerine esir düştü. Ofluların bir kısmı da esirlerin arasındaydı. Vali İspirlilerin Memioğlu´ndan korkarak devlete karşı geldiklerini mazeret sayarak affedeceği zaman, kendi arzularıyla isyana katılan Ofluları ayırmak istiyordu. Vali şöyle bir usul uyguladı: Adamları teker teker içeri alarak onlara ?fındık? kelimesini söyletiyordu. Oflular fındık değil de ?funduk? dediklerinde onları tanıyarak idam ettirdi..

www.caykaragundem.com



Anahtar Kelimeler: Oflu Hikayes
Fehmi Aygün
13.01.2020 22:37:57
Sürmeneliler ile Oflular arasındaki Sicanoba yaylası kavgasının gerisini Ömer Asan´ın Pontus Kültürü isimli kitabından okuyalım: "O kadı ce o muftis, eyentan alimelter. Aso Çambaşı apan ,ti Sicanobaya der, Ey gidi Hacı boba,ekaye Sicanoba. Hiç bir tane kalmadı, yüz obadan bir oba. Şu bakala ta stavli,ekağan pentani Ta nifada kleğune, pu na valun to ğlici Yari geceden sora, to nur ekative eci Bu ağıt yüz küsur sene önce Of bölgesini gezen Zisino doğumlu Papaz Yorgos Papadopulos´un hatıralarından alınmıştır. F.Aygün Na´yinune ti psilinat, o pe kremise eci?

ak
19.10.2020 20:19:02
burda kastedilen çaykaralılardır sürmene olayında ozaman çaykara ofa bağlı idi

İlginizi Çekebilir