İsmet Hocamiz,Çok Yönlü Bir Şahsiyetti

İsmet Hocamiz,Çok Yönlü Bir Şahsiyetti

Bir süre önce vefat eden Çaykara Baltacılı Mahallesinden Emekli İmam Hatip İsmet Baltacı hakkında ilahiyatçi Hasan Şahin tarafından kaleme alınan´İsmet Hocamiz,Çok yönlü bir şahsiyettir´ yazısını yayınlıyoruz

 

 ?Âlimler yeryüzünün kandilleri gibidir. Bir alimin ölümü alemin ölümü gibidir.? Peygamber Efendimiz buyurdular ki: "Âlimin ölümü, İslâm´da (açılmış) bir gediktir. Gece ve gündüz birbiri ardınca geldiği sürece onu hiçbir şey kapatamaz." (Darimi, Mukaddime, 32)

İslam alimleri sözleriyle, eserleriyle ve yaşayışlarıyla insanlara örnek olan, yol gösteren ve insanları aydınlatan ışıklardır.

O alimdi: Vaazlarında Kur´an-ı kerimi baştan sona tefsir etti. Arap dili ve edebiyatının inceliklerine vakıf, hadis, tefsir, fıkıh ve kelam gibi İslam ilimlerini çok iyi bilir, hem vaazlarında hem derslerinde hem de sohbetlerinde kullanırdı.

O abiddi: Bildiklerini hayatına hayat yapan, yani ilmiyle amil örnek bir şahsiyetti.

O hafızdı: Sohbetlerinde konu ile ilgili farklı yerlerdeki ayetleri okur ve anlamlarını da anlatırdı.

O moral kaynağı bir şahsiyetti: Kendini ziyarete gidenlere veya yolda karşılaştığı kişilere ufuk açar, moral verir, pozitif enerji aşılayan bir arifti.

O safahat aşığıydı: Merhum Şairimiz M. Akif´in ?Safahat´ adlı şiir kitabını ezberlemiş; vaaz ve sohbetlerinde konuyla ilgili şiirleri heyecanla okur, mesajlarını verirdi.

O barış elçisiydi: Küskün ve dargın olan insanları barıştırmak için gayret gösterir, ikna etmeye koşardı.

O bir mimardı: Yeşilalan mahallesi camii ve Kur´an kursu, Baltacılı mahallesi camii, Maneşora camii gibi şaheserlerin hem projelerini, hem inşaat ustalıklarını hem de kaynaklarını oluşturmada çok emekleri geçmiş, diğerkâm bir kahramandı.

O köyün yol mimarıydı: Köydeki yolları, basamakları, su kanallarını planlayan, kaynak bulan ve inşa eden bir gönül eriydi.

O hizmet ehli bir seyyahtı: Değerli büyüğümüz İbrahim KUMKUMOĞLU beyefendi ile beraber il-il, ilçe-ilçe gezerek yardımlar toplamış, Yeşilalan mahallesindeki Kur´an kursunu inşa ettiler.

O mütevazıydı: Büyük bir İslam alimi olmasının yanında herkesle muhabbet eder, insanların seviyelerine iner ve konuma göre vaziyet alırdı.

O her yönüyle örnekti: O köyde değil büyük bir şehirde yaşasaydı çok daha büyük hizmetler edeceği muhakkaktı.

Hayatta iken çok kadrini bilemedik ama çınarlar yıkılınca büyüklükleri anlaşılır. Biz takdir etsek de etmesek de Allah Teâla en iyi takdir edendir.

Bir ömür dine, millete hizmetle geçirdi. Hep müstakim (İslam´a göre, dosdoğru) yaşadı. Sözleriyle, hareketleriyle, bakışlarıyla örnek şahsiyetti. Yaptığı eserleriyle ahiretine büyük bir yatırım yaptı.

Bizden ondan razıyız, Rabbimizde razı olsun. Yüce Allah mekânını Firdevs cenneti eylesin!



Hakan TABANOĞLU
2.03.2016 10:12:14
Eline,diline ,gönlüne sağlık gerçekten güzel anlattın.Rabbim herkese merhum hocamız gibi anılmayı nasip ertsin inşallah.

AHMET ZEKİ BALTACI
20.12.2022 23:19:50
İsmet Hoca ağabeyimin hep din ilimleri yönü göz ünündeydi. Mühendis bilgileri ise uygulama ile meydana dökülürdü. Ben başka bir yönünü her Baltacı gibi şair oluşunu ama özellikle tümbüyük şairlerin şiirlerini ezbere alışını da vurgulamak isterim. Babam Hacı Arslan Baltacı , Dayım Hacı Mustafa Baltacı da imam idiler..onlardan duyduğum beyitler vardı..Sonraları baktım ki Nesimi veya Hasan dede deyişleri imiş.Mesela Dayımdan dinlediğim beyit '''' har içinde biten güle minnet eylemem..arabiyi farisiyi bilmem dile minnet eylemem'''' Babamdan dinlediğim beyit ''''' Eşerfoğlu al haberi bahça bizi gül bizdedir ''' .. İsmet Hocam ile çok tatlı bir anımız oldu..Köydeki Baltacı Camisinden ikindin namazı çıkışı İsmet hoca ağabeyim Sakarya türküsü adlı şiirin birinci kıtasını okumuştu..Koltuğuna girdim abime fırsat vermeden ikinci kıtayı ben okudum..şirin sonuna kadar bu böyle devam etti..şiir bitince gözlerimden öperek..işte benim amca oğlu bu dedi.yanımızda kimler vardı hatırlamıyorum..Ancak bu güzel anı ile ismet Hoca Ağabeyimin hitabet ve şiir bilgi sanatını açıklamak istedim..selam ve sevgilerle

İlginizi Çekebilir