Kardeş Şehir Kahraman Maraş'tan Çaykara'ya Gönül Köprüsü

Kardeş Şehir Kahraman Maraş

Trabzon İlinin Kardeş Şehri Kahramanmaraş ile Trabzon arasında kurulan gönül köprüsünün bir ayağı da Çaykara İlçesinde gerçekleştirildi.

4004 TÜBİTAK Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Doğa İki Şehir Tek Dünya Projesi Trabzon Etabı 22-28 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iklim ve enerji potansiyelleri açısından doğa bilimlerini merkeze alarak sosyal ve beşeri bilimler alanlarından faaliyetleri içeren  “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sürdürülebilir Doğa “ projesi kapsamında Kahramanmaraş’tan gelen 20 öğrenci ve öğretmenleri Çaykara İlçesinin misafiri oldular.

25 Ağustos 2022 Perşembe günü gerçekleştirilen ziyaret kapsamında öğrencilere ilk olarak Çaykara İlçesi Çaykara Anadolu Lisesinde öğle yemeği ve buluşma etkinliği gerçekleştirildi. Buluşma Etkinliğine Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Proje Trabzon Koordinatörü KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği bölümü öğretim üyesi Profesör Dr. Ayşegül Şeyihoğlu, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Akküncü,Öğrenciler ile birlikte Trabzon’dan gelen çok sayıda öğretmen,Çaykara İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali,İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Numan Tuncer ve Veysel Somuncu katıldılar.

AKKÜNCÜ HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ

Programda bir konuşma yapan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Akküncü Kardeş Şehir Kahramanmaraş ile Trabzon arasında iklim ve enerji potansiyelleri açısından doğa bilimlerini merkeze alarak sosyal ve beşeri bilimler alanlarından faaliyetleri içeren  “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sürdürülebilir Doğa “ projesi hazırladıklarını bu projenin birinci ayağında Trabzon’dan gelen 20 öğrenciyi Kahramanmaraş’ta misafir ettiklerini şimdi ise öğrencileri ile birlikte Karadeniz’in şirin kenti kardeş şehirleri Trabzon’da ağırlanmalarının onurunu yaşadıklarını ifade etti.

Çaykara İlçesindeki mükemmel karşılanmalarından dolayı Kaymakam Muhammet güzel ve Belediye Başkanı Hanefi tok ile İlçe Milli eğitim Müdürü Ahmet Çamurali’ye teşekkür eden Şube Müdürü Akküncü öğrencileri ile birlikte kardeş şehirleri Trabzon’da mükemmel bir şekilde ağırlandıklarını bu proje sayesinde iki kardeş şehir arasındaki dostluğun ve kardeşliğin bir kere daha pekiştirildiğini sözlerine ekledi.

KAYMAKAM GÜZEL VE BAŞKAN TOK’TAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Buluşma organizasyonunda Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel ve Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok birer teşekkür konuşması yaptılar.

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi tok iki şehrin kardeşliğini konu alan ve öğrencilere tarihte yaşananlardan örnekler sunulan konuşmasında Maraş ilinin Trabzon İlinde ve Çaykara İlçesinde özel ve arklı bir yere sahip olduğunu Çaykara İlçesinde Maraşlı Mahallesinin bulunduğunu sadece bu örneğin bile iki kardeş kentin ne kadar derin tarihi bağlara dayandığının en güzel olduğunu sözlerine ekledi.

TRABZON KAHRAMANMARAŞ DOSTLUĞU

Kahramanmaraş ve Trabzon arasında yüzyıllardır süregelen ve toplumsal hafızalarda yaşayan kadim kardeşlik bağı Eylül 2021 tarihi itibariyle Büyükşehir Belediye Meclis kararlarıyla resmi bir hüviyet kazandırılarak, iki şehir ‘Kardeş Şehir’ olarak ilan edilmiştir. Kurtuluş savaşının başlangıç olaylarından biri olan 12 Şubat 1920 Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşu olayı üzerine Trabzon Belediye Meclisi toplanarak resen ve tek taraflı olarak Maraş’ı “Kardeş Şehir ilan” etmiş ve şehrin ana caddesine Maraş Caddesi ismi verilmiştir. Akabinde 1970 yıllarında Kahramanmaraş’ın ana caddesine “Trabzon Caddesi” ismi verilmiştir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DOĞA PROJESİ

Tarihsel olaylardan süre gelen gelişmeler neticesinde “Kardeş Şehir”  mottosundan yola çıkarak iklim ve enerji potansiyelleri açısından doğa bilimlerini merkeze alarak sosyal ve beşeri bilimler alanlarından faaliyetleri içeren  “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sürdürülebilir Doğa “ projesi hazırlanmıştır.

Projemiz daha önce uygulanan doğa eğitimi projelerinden farklı olarak 2 etaplı ve karşılıklı hareketlilik içeren, sürdürülebilirlik teması çerçevesinde genelinde ortak bir program , özelinde ise yerel yenilenebilir enerji kaynaklarının özellikleri barındıran yapısı ile katılımcılarda sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.

Proje 2 etkinlik döneminde uygulanacak olup 8. Sınıftan 9. sınıfa geçen 40 öğrenci hedef kitleyi oluşturmaktadır. Birinci etkinlik dönemi Trabzon ilinde öğrenim gören 20 öğrenci ile 16-20 Ağustos tarihleri arasında Kahramanmaraş’ta gerçekleştirecektir. İkinci etkinlik dönemi Kahramanmaraş ilinde öğrenim gören 20 öğrenci ile 23-27 Ağustos tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleştirecektir.

Projemiz Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içerisinde yer alan; Erişilebilir ve Temiz Enerji, Sorumlu Üretim ve Tüketim, İklim Değişikliği ile Mücadele ve Sürdürülebilir Çevre başlıkları çerçevesinde hazırlanmıştır.

Projemiz bilimsel gezi ve saha çalışmalarını, temiz enerji, enerji verimliliği, geri dönüşüm, sürdürülebilir yaşam ve ekolojik okur-yazarlık üzerine işbirlikçi grup etkinliklerini, drama ve deney çalışmalarının da yer aldığı 35 farklı etkinlikten oluşmaktadır.

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi paydaş kurum olarak projeye katkı sunmaktadırlar



İlginizi Çekebilir