Karester Yaylasının Derdi Çok

Karester Yaylasının Derdi Çok

Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’de Karester Yaylası tamamlanması gereken altyapı çalışmalarını bekliyor.

Karester Yaylası her yıl yerli ve yabancı milyonlarca Turistin ziyaret ettiği Turizmin cazibe merkezi Uzungöl’ün en önemli turizm altyapılarından bir tanesini oluşturuyor.Turizm sezonu boyunca her gün onbinlerce misafir özel araçları ile Karester Yaylasını ziyaret ediyor.

Ve Karester Yaylası muhteşem doğası,tarihi doğal evleri,tertemiz havası ve buz gibi soğuk suyu ile yerli ve yabancı milyonlarca misafire ev sahipliği yapıyor.

2022 Yılı Turizm sezonunun sona ermesi ile birlikte Karester Yaylasında da yoğunluk azalmış durumda.Doğal olarak Karester Mahallesi sakinleri Turizm sezonunun bitmesi ile birlikte altyapı ile ilgili taleplerini dile getirmeye başladılar.

Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk ve Köseli Mahallesi Muhtarı Mustafa Özen 29 Eylül 2022 Perşembe akşamı Karester Yaylasına bir ziyaret gerçekleştirerek yaylada ikamet eden kendi mahalle insanlarının sorunlarını dinlediler.

Toplantıya Karester Yaylası Yeşili Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mursel Mutlu ile yayla sakinleri ve yaylada Turizmcilik yapan esnaflar katıldılar.

Toplantıda Dernek Başkanı Mutlu ve Yayla sakinleri Karester Yaylasının mevcut sorunları ile ilgili Muhtarlar Öztürk ve Özen’i bilgilendirdiler ve çözüm aşamasında destek taleplerini dile getirdiler.

İşte Şekersu Yaylasının çözüm bekleyen sorunları:

1-YOL SORUNU

Yol sorunu konusunda sıkıntılarını ifade eden yayla sakinleri Uzungöl Glazomat mevkiine kadar ciddi bir yol sorununun bulunduğunu,Uzungöl’den Karester Yaylasına gitmek üzere yola çıkan bir çok misafirin Glazomat Bölgesinde yaşanan  trafik yoğunluğu yüzünden saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını ifade eden yayla sakinleri ve Turizmciler yaşanan bu olumsuz durumdan dolayı bir çok misafirin yoldan geri dönmek zorunda kaldıklarını ve trafik çilesi sebebi ile Karester Yaylasının muhteşem tabiat güzelliği ile tanışamadıklarını ifade ettiler.

Konu ile ilgili düşüncelerini ifade eden Yayla Esnaflarından Osman Ergin,Karester Yolunda Glazomat Bölgesi mevkii için yol sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini,Yayla halkı ve esnafları olarak bu durumdan son derece rahatsız olduklarını ifade ettiler.

Gündem maddesi ile ilgili söz alan Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk yol konusunda yaşanan sıkıntıdan haberdar olduklarını Glazomat mevkiinde yaşanan yol sorunu ile alakalı Uzungöl İnceli Mahallesinden Glazomat Bölgesine alternatif bir yol projesi üzerinde çalıştıklarını ayrıca Greni yolunun genişletilmesi ve iyileştirilmesi ile altyapı çalışmasının da üzerinde çalıştıklarını,Greni yolunun altyapı çalışmasının tamamlanması durumunda Greni meziresinin de muhteşem doğal güzelliği ile Uzungöl Turizmi için alternatif bir turizm alanı olarak bölge turizmine hizmet sunmaya başlayacağını sözlerine ekledi.

2-TAPU SORUNU

Karester Yaylasının Tapu sorunu ile ilgili düşüncelerini ifade eden Turizm İşletmecisi Zeynel Abidin Yazıcı yaylada tapu bulunmadığını bu yüzden de yüzyıllardır baba toprağı olarak kullandıkları yayla evleri ve arazilerinin artık tapularını almak istediklerini bu konuda yetkililerden bir an önce Kadastro çalışmaları gerçekleştirilerek baba toprağı olan ve yüzyıllardır zilliyetlerinde bulunan arazilerinin tapularını almak istediklerini ifade etti.

3-ATIK SU SORUNU

Karester Yaylası sakinleri yaylanın en önemkli sorunlarından bir tanesinin Atık Su sorunu olduğunu ifade ettiler.Yayla Sakinlerinden İşletme Sahibi Ahmet Bektaş yaylanın atık sularının yayla ortasına aktığını çirkin bir görüntü ortaya çıktığını ve yaylayı ziyarete gelen misafirlerin bu durumu garipsediklerini ifade etti ve çözüm bulunmasını istedi.

BU konuda çözüm önerisinde bulunan yayla sakinleri yaylanın 3 KM Aşağısında bulunan boş arazide büyük bir çukur açılarak yaylanın tüm atık sularının burada toplanabileceğini ve senelik olarak boşaltma yapılarak bu soruna kolaylıkla çözüm bulunabileceğini ifade ettiler.

Bu konuda söz alan Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk atık suların sözü edilen alana taşınabilmesi için açılacak olan kanalların iş makinesi ile açılmasını Uzungöl Muhtarlığı olarak üstlendiğini ifade etti.Köseli Muhtarı Mustafa Özen de 10 adet boru sözü vererek bu sorunun çözümü için katkı sağlayacağının sözünü verdi.

Muhtarlar ve yayla sakinleri el birliği içerisinde bu soruna çözüm bulma sözünü verdiler.

4-TEMİZ SU SORUNU

Yaylanın en büyük sorunlarından bir tanesinin temiz içme suyu temini olduğunu ifade eden yayla sakinleri öncelikle su kaynağının yanında büyük ve hijyenik kuraklarla uygun bir içme suyu deposunun inşa edilmesini,daha sonra ise modern sistem ile tüm yaylanın içme suyu şebekesinin değiştirilerek her yaylanın kapısına sağlıklı içme suyunun ulaştırılması talebinde bulundular.

Dernek Başkanı Mursel Mutlu ile Muhtarlar Mehmet Öztürk ve Mustafa Özen bu konuda el birliği içerisinde birlikte çalışma sözü verdiler.

5-ELEKTRİK SORUNU

Karester yaylasının en büyük sorunlarından bir tanesinin Elektrik sorunu olduğunu ifade eden yayla sakinlerinden Ahmet Karaca yaylada mevcut elektrik direklerinin ve tesisatının 1980’li yıllarda yapıldığını yaklaşık 40 senedir kullanıldığını artık miadının dolduğunu,ayrıca turizm dolayısı ile Karester Yaylasında elektrik tesisatının mevcut ihtiyaca hiçbir şekilde cevap veremediğini,turizmin en yoğüun olduğu yaz sezonu ortasında elektriksiz kaldıklarını ve bu durumu gelen misafirlere izah edemediklerini bu bakımdan Karester yaylasının kanayan sorunu olan elektrik sorununa bir an önce çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Dernek Başkanı Mursel Mutlu ile Muhtarlar Mehmet Öztürk ve Mustafa Özen bu konuda el birliği içerisinde birlikte çalışma sözü verdiler.

6-ÇÖP SORUNU

Karester Yaylasında çöplerin Çaykara Belediyesi tarafından düzenli olarak periyodik bir şekilde alındığını ve bu anlamda hem turizm işletmeleri hem de yayla sakinleri olarak Çaykara Belediye Başkanımız Sayın Hanefi Tok’a teşekkür ettiklerini ifade eden İşletme sahibi Zeynel Abidin Yazıcı yaylanın belirli noktalarına çöp konteynırlarının konulması taleplerinin olduğunu bu taleplerinin karşılanması durumunda çöp anlamında her hangi bir sorunlarının bulunmadığını ifade etti.

Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk ise çöp konteynırı konusunda elini taşın altına sokacağını ve yeni sezonda yaylada ne kadar çöp kontetynırına ihtiyaç varsa bu sorunu kendisinin çözüme kavuşturacağını sözlerine ekledi.

7-YAYLA İÇİ YOLLARININ BAKIMI

Yayla içi yollarının bakımı ile ilgili söz alan yayla sakini ve işletme sahibi Ahmet Bektaş yayla  içi yollarının mutlaka beton ya da asfalt yapılması gerektiğini,turizm sezonu boyunca yollarda büyük kasislerin oluştuğunu,yağan yağmur suları ile yayla içinin çamur deryasına dönüştüğünü bu bakımdan misafirlerin çamurdan dolayı yayla içinde yürüyemediklerini bu soruna yetkililer tarafından bir an önce çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

8-DERNEĞİN MEVCUT DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

Toplantının son bölümünde ise Karester Yaylası Yeşili Koruma ve Yaşatma Derneğinin mevcut durumu masaya yatırıldı.Dernek çalışmalarını tek başına yürütmeye çalıştığını ve hiç kimsenin kgendisine yardımcı olmadığını ifade eden mevcut başkan Mursel Mutlu bu konuda maddi ve iş gücü olarak herkesin elini taşın altına sokmbası gerektiğini ancak bu şekilde derneğin mevcut sorunların çözümüne katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Toplantıda mevcut Derneğin üye sayısının artırılması,genç jenerasyonun derneğe üye olmaları,Dernek üye kaydı ve çalışmalar ile ilgili önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir toplantının yapılması,yeni üye kayıtları ile birlikte en kısa süre içerisinde Derneğin Olağan Genel Kurul kararı alması ve oluşturulacak olan yeni Genel Kurulun büyük bir şevk ve heyecan içerisinde mevcut sorunların çözümü aşamasında çalışmalara başlayacağı ifade edildi.



Anahtar Kelimeler: Karester Yaylasının Derdi

İlginizi Çekebilir