Karneyi Birlikte Okuyalım!

Karneyi Birlikte Okuyalım!

Yoğun bir Eğitim Öğretim Yılının ardından yavrularımız karnelerini aldılar ve de güzel bir tatili tabi ki fazlası ile hak ettiler.

Bu gün Karne Günü. Yoğun bir Eğitim Öğretim Yılının ardından yavrularımız karnelerini aldılar ve de güzel bir tatili tabi ki fazlası ile hak ettiler. Çocuklarımız okuldan eve gelirken elbette ki karneleri ile birlikte gelecekler. Kimileri sevinçli mutlu karnelerinin yanı sıra teşekkür, takdir ve hatta başarı belgeleri ile gelecekler eve. Kimi yavrularımız ise biraz daha boynu bükük gelecekler. ŞÖK ile geçmiştir ve de bir kaç tane kırık dersi vardır bu yavrularımızın.

Peki, bizler ebeveyn olarak karneyi nasıl yorumlamalıyız. Ya da karneyi nasıl okumalıyız. Neleri takdir etmeli neler üzerinde durmalıyız. Elimizden geldiği kadar bu yazımızda bu konuların üzerinde durmaya ve de Siz Sevgili Anne Babaları aydınlatmaya çalışacağız.

1-BAŞARI DURUMU

Karnemizi elimize aldık. Karnemiz iki kısımdan oluşuyor. Birinci bölümü Başarı Durumu Bölümüdür. Bu bölümde çocuğumuzun okulda işlenen derslerde göstermiş olduğu performans yazılı sınavları ile proje ve performans ödevlerinde göstermiş olduğu efor öğretmen arkadaşlarımız tarafından ölçülmüş ve ders puanı olarak öğrencimizin karnesine yansıtılmıştır. Bu bölüm elbette ki önemlidir Sevgili Anne Babalar. Çünkü çocuğumuzun derslerden almış olduğu notlar onun bir üst sınıftaki başarısını da olumlu ya da olumsuz yönde mutlaka etkileyecektir.

Bu bölümde sizlerden şunu rica ediyorum. Çocuğunuzun derslerdeki başarı notlarına iyi bakın. Öncelikle şunu mutlaka yapın. İlginizi çocuğumuzun kötü notlar aldığı derslere yöneltmeyin. Olumsuz notları görmemezlikten gelmeye çalışın. Olumlu notlara bakın. Yani çocuğunuzu yanlış davranmaya mecbur etmeyin. Çünkü bizler ilgimizi olumsuz derslere yöneltirsek çocuklarımız bunu onlarla ilgileniyoruz olarak algılayacaklar başarısız olduğum zaman annem babam benimle ilgileniyor duygusuna kapılıp sizin ilginizi çekebilmek için bundan sonra derslerde başarısız olmaya çalışacak. Biz buna eğitimde Çocuğu Yanlış davranmaya mecbur etme adını veriyoruz. Bundan dolayı Çocuğumuzun karnesinde bulunan  olumsuz notları görmemeye çalışın olumlu ve güzel notları görmeye çalışın.

Ders Notlarını şöyle yorumlayalım. Çocuğumuzun Türkçe Sosyal gibi dersleri iyi diğerleri kötü ise Sizin Çocuğunuz Sözsel Dilsel Zekâya sahiptir ve akademik olarak bu alanda başarılı olabilir.

Çocuğumuz Fen Matematik derslerinde başarılı diğer derslerde başarısız olabilir. Bu şu demektir. Çocuğumuz sayısal Kinetiksel Zekâya sahiptir. İleride bu alanda çok güzel noktalara gelebilir.

Çocuklarımız Görsel Sanatlar gibi beden eğitimi gibi, müzik gibi derslerde başarılı olabilir. Bu derslerdeki başarılarını küçümsemeyin ne olur. Belki de sizin çocuğunuz ileride İyi bir Ressam, işini mükemmel yapan örnek bir müzisyen ya da Avrupa futbol şampiyonası eleme maçlarının devam ettiği şu günlerde Ülkemizi Avrupa ve dünya çapında başarı ile temsil eden mükemmel bir sporcu olabilir. Bu çocuk belki de bizim çocuğumuzdur. Ve de bizlerin Ebeveyn olarak onun yeteneklerinin önünü kesmeye asla hakkımız yoktur.

2-DAVRANIŞLAR

Çoğu anne babanın şöyle bir özelliğinin olduğunu üzülerek ifade etmek isteriz. Nedense başarı durumu bölümüne bakarız ama davranışlar bölümüne hiç ama hiç bakmayız. Oysa davranışlar bölümü bir eğitimci olarak bana göre en az başarı bölümü kadar önemlidir. Çünkü başarı bölümünde çocuğumuz bu yıl iyi ders çalışamamış olabilir. O yüzden derslerdeki başarısı düşük gelmiştir. Seneye bir üst sınıfta çalışır gayret gösterir ve bu eksiğini giderir.

Oysa davranışlar bölümü hiç de öyle değildir. Davranış bölümündeki notlar aynı zamanda Ebeveyn olarak bizlerin anne babalık notumuzdur. Sevgili Anne Babalar. Davranış bölümündeki notlar çocuğumuzun ileride toplum yaşamına atıldığı zaman nasıl bir insan olacağının da notlarıdır.Ben sıralıyorum kararı siz verin.

Okul Kültürüne uyan çocuk ileride toplumun bir bireyi olduğu zaman toplum kültürüne uyan ve toplum ile birlikte hareket eden çocuktur.

Öz bakım becerisi çocuğumuzun kişisel temizliği ile evde eşyalarını kullanma becerisine verilen nottur. Bu bölümdeki notu iyi olan öğrencimiz ileride toplum karşısına planlı programlı evini eşyasını odasını temiz ve düzenli tutan uygar bir insan olarak çıkacaktır.

İletişim ve sosyal etkileşimi iyi olan çocuk toplumun bir bireyi olduğu zaman birlikte yaşadığı insanlar ile iyi ve örnek ilişkiler kuracak ve de toplumun bir bireyi olmaktan büyük bir keyif alacaktır.

Ortak değerlere uyma davranışı iyi olan öğrencimiz ileride toplumun bir bireyi olarak insanlar ile birlikte çalışmaktan ve de toplumun bir bireyi olmaktan keyif alacaktır.

Çözüm odaklı olma davranışı olumlu olan Çocuğumuzun toplumun bir bireyi olarak olaylara sorun odaklı bakmayacak hep çözüm odaklı bakacak ve de toplumun karşılaştığı sorunları çözebilmek için ömür boyu çalışacaktır.

Sosyal Faaliyetlere katılım, takım çalışması ve Sorumluluk; Verimli, çalışma gibi davranışları olumlu olan çocuğumuz bu davranışlarını ileride toplum hayatına aktardığı zaman toplumda herkes tarafından sevilen ve de saygı duyulan bir birey olarak yaşayacaktır.

Çevreye duyarlı olan bir öğrenci toplumun bir bireyi olduğu zaman da çevresini koruyacak evini ve çevresini temiz tutacak ve çevre bilinci oluşmuş bir birey olarak yaşayacaktır.

Evet, bu gün karne günü. Ve de ben bardağın dolu olan tarafından bakarak çocuğumuzun karnesini okumaya ve de sizlere yorumlamaya çalıştım. Kara sizin Sevgili Çaykara Gündem Dostları...

Hilmi : Çaykara Gündem Gazetesi



Anahtar Kelimeler: Karneyi Birlikte Okuyalım

İlginizi Çekebilir