Kırklar Dağı-Karakaya

Kırklar Dağı-Karakaya

Öğretmen Hilmi Kanık´ın "Kırklar Dağı-Kırklar Tepesi-Karakaya" İsimli Yazısını Sizlerle Paylaşıyoruz

KIRKLAR DAĞI(KIRKLAR TEPESİ)

Yöremizin Tarihi Değer Taşıyan Dokularını Çaykara Gündem Dostlarımız ile paylaşmaya devam ediyoruz.Bu gün sizleri Uzungöl´ün Şekersu Yaylasına taşımak ve de Kırklar Dağı Efsanesinden sizlere söz etmek istiyoruz.Daha sonrasında ise yazımızın son bölümünde olaya farklı bir pencere açmaya çalışacağız ve de Yedigöller´den Karakaya´ya ulaşım konusundaki düşüncelerimizi paylaşmaya çalışacağız.Ancak Önce Kırklar Dağını tanıtarak başlayalım yazımıza.

  ÖNCE KARAKAYA´YI TANIYALIM

Kırklar Dağı ya da Kırklar Tepesi ya da yöresel tabirle ifade etmek gerekirse KARAKAYA Bölgemizin en yüksek noktasında yer alan önemli bir ibadet merkezlerinden bir tanesi konumundadır.Denizden 3200 Metre yükseklikte yer almaktadır KARAKAYA.Uzungöl´ün en kalabalık yaylası olan Şekersu yaylasına yaklaşık olarak yürüme 90 dakika bir mesafede bulunmaktadır.

/resimler/2016-7/29/2055241100627.jpg

Yürüme yolunun önemli bir bölümü dik rampadır.Rampanın bulunduğu yere kadar olan bölüm ise adeta bir Doğa Harikası durumundadır.Bundan kısa bir süre önce İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Ana Bilim Dalı Başkanı Çaykaralı Hemşerimiz aynı zamanda Çaykara Gündem Gazetemiz Köşe Yazarı ve de çok Kıymetli Gönül Dostu Ağabeyimiz Prof.Dr Necati AĞRALIOĞLU Hocamız Kırklar Dağını bizlere o kadar güzel tasvir etmiş ki.Kıırklar Dağı bu kadar güzel anlatılamaz.Madem ki Kırklar Dağına doğru birlikte çıkıyoruz.Hocamızın kaleminden birkaç cümle alıntı yaparak devam edelim yazımıza.

?Zirveye çıktıktan sonra dağ silsilesinin Bayburt tarafı yürümeye müsait olduğu için, o taraftaki bir patikadan daha rahat ilerliyoruz. Kırklar Camiine yaklaşırken oraya doğru akın akın giden veya geri dönmekte olan bazı kafilelerle karşılaşıyoruz. Yeri bilenler artık hedefe yaklaştığımızı söylüyorlar. Heyecanlanıyorum. Evet, insanların topluca bulunduğu yere, yani dağın tepesine geldik. O da ne! Tepeye sadece bir taraftan yaklaşmak mümkün; diğer üç tarafı uçurum.?

Necati Hocamızın o muhteşem yazsınıdan sadece  1-2 paragraf paylaştık sizlerle.Yazının tamamı ise sitemizde merak eden okuyucularımıza anımsatalım ve de bizler yazımıza devam edelim.

KIRKLAR DAĞI EFSANESİ

Eskiden beri  yörede yaşayan insanlarımız tarafından oldukça kutsal kabul edilen bir yer Konumunda Kırklar Dağı.Sadece Yerleşim Yerinin bulunduğu Şekersu Halkı tarafından değil yörede yaşamakta olan Bayburt,Uzungöl,Demirkapı,Arpaözü ve Çaykara Halkı tarafından da son derece kutsal kabul edilen ve de insanlarımız tarafından hem sıkça ziyaret edilen hem de ibadet yapılan bir Yer Kırklar Dağı.

/resimler/2016-7/29/2055477975998.jpg

Kırklar Dağının ismini 40 Ermiş kişiden aldığı bilinmektedir.Menevi yönden kendilerini Toplumun hizmetine adayan 40 Ermiş Kişinin Kırklar Dağında yaşadıkları,burada ibadet yaptıkları ve de bu yüzden Kırklar Dağının Manevi Huzur kaynağı olması bakımından çok büyük bir ilgi görmekte Kırklar Dağı.

İnsanlarımız seneler boyunca dua yapmak,hastalarını iyileştirmek  ya da menevi yönlerini kuvvetlendirmek amacı ile Kırklar Dağına Ziyarete gitmişler ve burada konaklamışlardır.Çünkü  dediğimiz gibi insanların Gönül olarak Huzur Buldukları yerdir Kırklar Dağı.

Kırklar Tepesinde etrafı taşlarla çevrili bir mescit yıllar öncesinden yapılmıştır.Özellikle Ruh ve Sinir Hastalıkları bulunan insanlarımız senelerdir buraya gelmekte dua ederek şifa beklemektedirler.

BALIKLIGÖL´DEN KIRKLAR DAĞI´NA

Yerli ve yabancı Turistlerin yoğun bir şekilde ilgi duydukları Uzungöl´de artık her geçen gün farklı bir Turizm aktivitesinin nasıl yapılacağının hesapları yapılıyor.Çünkü Uzungöl´e gelen Turistler sadece Uzungöl ile yetinmiyor Uzungöl´ün çevresinde bulunan zengin bitki örtüsünü,ormanlarını,çiçeklerini,doğal zenginlik kaynaklarını da tanımak istiyor doğal olarak.

/resimler/2016-7/29/2056105476746.jpg

Yedigöller bu alternatiflerden sadece bir tanesi.Uzungöl´den yola çıkıyorsunuz.Uzungöl´ün kuzey istikametinde dere boyunca seyahat ediyorsunuz.Bir süre dere sağ tarafınızda yer alıyor.Bir süre sonra dere sol tarafınıza geçiyor.Ve de Muhteşem doğa manzarası olan güzellikler eşliğinde Demirkapı Köyümüze ulaşıyorsunuz.Burada doğa tüm güzelliğini önünüze sermiş durumda.Ve de sizler artık doğa ile başbaşasınız.

İster eski evleri seyredin ister arabanızfdan aşağıya inin ve de yemyeşil doğanın ve binlerce çeşit çiçeğin kucağına bırakıverin kendinizi.ve de bu keyifli yolculuk ile önce Balıklı Göle sonra da Aygır Gölüne ulaşın.

Ancak İsmi Yedigöller olmasına rağmen İnsanlarımız bu Yedigöller´den sadece Aygır Gölü ve Balıklı Gölü tanıyor.Diğer 5 Gölü Ulaşım zorluğu ve araç yolunun  bulunmaması sebebi ile tanıyan yok ne yazık ki.Balıklı Göl ve Aygır Gölü ise özellikle yaz mevsiminde ziyaretçi akınına uğruyor ve de binlerce insan bu gölleri ziyaret etmeye gidiyor.

/resimler/2016-7/29/2056318289395.jpg

Sözü getirmek istediğimiz nokta şurası Sevgili Çaykara Gündem Dostları?İnanç Turizminden söz etmeye çalışlacağız Sizlere?Ve de yetkililerimizden bu konuda yardım isteyeceğiz.Bizlere  Hizmet elini uzatmalarını talep edeceğiz yetkililerimizden.

Kırklar Dağından ve de Kırklar Dağının Kutsallığından söz etmiştik.Yazılı ve Görsel Basında bu konuya bolca yer verirsek ve de Uzungöl´ü ziyarete gelen özellikle Arap Turistlerimize Kırklar Dağının kutsallığını kavratabilirsek bize göre projenin birinci ayağını başarı ile tamamlamış oluruz.

Ardından Projemizin ikinci ayağı yöneticilerimize düşüyor.Balıklı Göl´den Karagöl´e bir yol yapabilirsek hem Kırklar Dağına bir adım daha yaklaşmışi oluruz.Hem de Yedigölllerden bir tanesi daha olan Karagöl´ü de Turizme kazandırmış oluruz.

/resimler/2016-7/29/2056571102367.jpg

Ardından ise Karagöl´den Kırklar Dağına en yakın yerden bir araba yolu yapabilirsek bize göre yöremiz Turizmine en büyük hizmetlerden birini daha yapmış olur ve de yöremizde son derece kutsal olarak kabul edilen Kırklar Dağı´nı ya da yöresel dil ile Karakaya´yı da Bölgemiz Turizmine kazandırmış oluruz.

Teklif bizden karar elbette ki hem Turizmcilerimizin hem de yöneticilerimizin.Bakalım sesimizi duyurabilecek miyiz?



Anahtar Kelimeler: Kırklar Dağı Karakaya

İlginizi Çekebilir