Koronavirüs ve Kaybettiklerimiz

Koronavirüs ve Kaybettiklerimiz

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kamu İç Denetçisi Osman Abanoz´un kaleme aldığı “KORONAVİRÜS VE KAYBETTİKLERİMİZ” adlı makaleyi paylaşıyoruz.

Koronavirüs Dünya' da ve Türkiye'de olduğu gibi Çaykara-Dernekpazarı ilçelerimizden tanıdık dost ve komşularımızdan bazı güzel insanları aramızdan aldı.

Önce Şahinkaya mahallesinden Doktor Ali Kemal Duman abimizin oğlu KTÜ Makine Mühendisliği Bölümü hocalarından Dr. Mustafa Sabri Duman beyi aniden aramızdan aldı. Bu gibi ölümlerde büyüklerimizden şunu duyardık. "Baba ölür, oğul durur adettir. Oğul ölür, baba durur ne derttir. "Doktor Ali Kemal Duman ailesi büyük bir acı ile sarsıldı. Başka bir üzüntümüz ise cenazesine onun aile dostlarının ve bizlerin katılamaması idi. Yine Demirkapı (Haldizen) büyük yayladan komşumuz olan Dernekpazarı Akköse mahallesinden Gürcüoğulları olarak bilinen aileden önce Hacı Yunus Gür ve daha sonra kardeşi Hafız Hüseyin Gür beyi corona virüsten kaybedince bir kez daha üzüldük.. İstanbul'da vefat ettiler. Vatan toprağı olan çok sevdikleri Dernekpazarı ilçesinde getirilemediler. Her ikisine de Allah rahmet eylesin. Biz komşuları olarak onlardan razı idik. "HAL ve KAL " leri ile iyi insanlardı. Allah ta onlardan razı olsun. Hacı Yunus Gür beyi hayırsever güzel bir insan olarak tanıdık. Ayrıca Gür Ailesinden bu rahatsızlığı yakalamak iyileşen başta Ali Gür Bey ve diğer Gür aile fertlerine geçmiş olsun dileklerimizle şifalar diliyoruz. Çaykara- Arpaözü (ipsil) mahallesinden Erzurum 'da ikamet eden, yıllarca babamın dükkân komşusu olan Merhum İdris Tosun amcanın gelini, çok genç yaşta böbrek rahatsızlığından merhum olan Şükrü Tosun abinin eşi Fikrîye Tosun ablanın vefatı da ayrı bir üzüntümüz oldu.  Hocalardan duyarız ölümler için " İhtiyarlar sıra sıra, gençler ara Sıra" diye.

Corona virüsü genç- ihtiyar demeden şimdiye kadar 1100 den fazla insanımızı aramızdan aldı. Elbette ateş düştüğü yeri yakıyor. Bu virüsün en önemli gücü yayılma. Bu yayılma gücünü kırmak için, evden çıkmayarak, sosyal mesafe, izolasyon, temas hususları gibi, uzmanların tavsiyelerine dikkat ederek sabırla bu kötü günleri de geçireceğimize hep birlikte inanıyoruz. Büyüklerimizi koruyarak, gençlerimizde potansiyel taşıyıcı olma ihtimalini de unutmamaliyiz. Bu virüsün en önemli özelliğimde insandan insana buluşmasıdır.

Bundan sonra "Maske" takmak belki yaşam kültürümüz olacaktır. Sarılma gibi bazı alışkanlıklarınızı asgariye indirmemiz gerekecektir. Evde geçirdiğimiz zamanı bir fırsat bilerek yeme içmenize dikkat edip, düzenli ve (gece) uyuyarak,  biraz ibadet ile eksersiz yaparak, dost-arkadaş ve büyüklerimizi Watsapp, telefon gibi iletişim araçları ile arayarak zamanı değerlendirmeliyiz. Korona virüs salgını vesilesi ile bölgemiz için bir şans olan KTÜ Farabi Tıp Fakültesi hocalarından Eski Başhekimi, Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü beyin her akşam televizyonlarda verdiği güzel ve tatmin edici bilgileriyle, Farabi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Çaykara-Demirkapı (Haldizen) mahallesinden komşumuz Prof. Dr. Selçuk Kaya bey ve tüm Sağlık çalışanlarının büyük fedakârlıklarına şahit olduk. Ayrıca milyonlarca insan evde otururken onlara hizmet vermek zorunda kalan Türk Kızılayı, Belediyeciler, polisler, bekçiler, vefa grupları, kasiyerler, kargocular, fırıncılar gibi tüm güzel insanlara minnettarız.

 Bundan böyle moral değerlerimizi yüksek tutarak, kaygıdan, aşırı endişe ve panikten uzak durarak, depresyona girmeden, hiç olmazsa hayırseverler ile hayır bekleyen insanlar arasında köprü olmalıyız. Zaman paylaşma zamanı. Sosyal devlet anlayışını öne çıkararak, birazda zengin olan insanların fedakârlıkla yapmaları ile hep birlikte bu "PANDEMİ" yi atlatacağız inşallah. Yaklaşan Ramazan ayında KARANTİNA ile geçen günlerin geçmesi için hep birlikte çok DUA edelim.

Corona virüs dolayısı ile ilk ölüm vakalarından biri olan Rize' li hemşehrimiz güzel insan Prof. Dr Cemil Taşcıoğlu hoca hafızalarda ayrı bir iz bırakarak gitti. Vefatından birkaç gün önce yıllarca görev yaptığı, binlerce öğrenci yetiştirdiği Çapa Tıp Fakültesindeki yatağından sağlıklı hali ile tüm dost ve tanıdıklarına adeta "Allahaısmarladık “der gibi vedalaşarak kısa sürede bu virüse yenik düştü. Hocaların hocası "Fularlı" hoca olarak tanınan merhum Cemil hocanın Çapa Tıp fakültesi önündeki veda töreni ve cenaze merasimi coronavirus şartları dolayısı ile onun şanına uygun yapılamamıştı. Ancak çok kısa bir süre içinde açılan İstanbul’daki yeni bir hastaneye isminin verilmiş olması güzel bir " VEFA" örneği oldu. Allah rahmeti ile muamele eylesin.

Necip Fazıl Kısakürek sanki bu gibi ölümler için yazmıştı. "Cenazemde olmasın çelengin top arabam. Tabutumu taşısın DÖRT tam inanmış adam." Yine Cahit Sıtkı Tarancı' da; " Neylesin ölüm herkesin başında. Uyudun uyanmadın olacak kim bilir? Nasıl kaç yaşında? Bir namazlık saltanatın olacak. TAHT misali bir MUSALLA taşında"..



Anahtar Kelimeler: Koronavirüs Kaybettiklerimiz

İlginizi Çekebilir