Kut´ül Amare Zaferi

Kut´ül Amare Zaferi

Kut-ül Amare Zaferinin 100. Yılı Dernekpazarı İlçesinde Kutlandı.

Osmanlı Ordusu´nun 100 yıl önce Irak´ın Kut bölgesinde 147 gün süren kuşatmada 13 bin İngiliz askerini esir alarak İngilizlere en ağır yenilgiyi yaşattığı ?Kut-ül Amare Zaferi? 100. Yılında Dernekpazarı İlçesi  Halk Eğitim Salonunda  kutlandı./resimler/2016-4/29/2044178429012.jpgTörene, İlçe Jandarma Komutanı Bayram Yasin , İlçe Milli Eğitim  Şube Müdürü,Mehmet Konur,İlçe Müftüsü Tercüman Özbek,Halk Eğitimi Müdür Yrd. Ahmet Vehbi Kasranoğlu, Lise ve İlkokul  ,Of Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Vahap Kurt,Daire amirleri,Öğretmenler,Muhtarlar ve çok sayıda öğrencinin iştirak ettiği tören  saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Kur´an okuma yarışmasında İl birincisi olan Akköse Mahallesi Kur´an Kursu öğrencisi Mustafa Bilaloğlu ?nun okuduğu Kur´an aşırı ile devam edildi. Bu gün için okunan Yasinler ve indirilen Hatimlerin duası İlçe Vaizimiz Ahmet Bayraktar tarafından yapıldı

Tarih öğretmeni Behice Balcı . ?nın  günün anlamı ile ilgili konuşmasından sonra  o savaşla ilgili slayt gösterisi oldu.  İki öğrenci nin seslendirdiği  Yemen Türküsü ile program sona erdi.

?ARTIK TÜRKİYE´NİN KUT-ÜL AMARE DENEN BİR ZAFERİ VARDIR?
Kut-ül Amare zaferinin yıllarca unutturulmaya çalışıldığını belirten tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu, ?Kut-ül Amare ders kitaplarınızda yoktur ama gündeminize soktuk çok şükür. Artık Türkiye´nin Kut-ül Amare denen bir zaferi vardır. İngilizler bizzat savaştıkları iki savaşta da yenildiler. Çünkü onlar pek savaşmazlar, savaştırırlar. Tarihteki iki önemli yenilgilerini bizden aldılar. Bayramlarımız tekrar ders kitaplarına girinceye kadar bağırmaya devam edeceğiz. Kut zaferimizi ve bayramımızı istiyoruz? dedi.

KUT´ÜL AMARE ZAFERİ NEDİR?
Zafer, Irak´ın Kut kentinde İngiliz Ordusuna karşı Osmanlı Ordusu´nun 100 yıl önce elde edildi. 29 Nisan 1916´daki bu savaşta İngilizlerin 6´sı general, 476´sı subay olmak üzere toplam 13 bin 309 asker Osmanlı Ordusu tarafından esir alındı. Kut-ül Amare zaferi, Türkiye´de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlandı. Kut´ül Amare Zaferi´nin bayram olarak kutlanmasından rahatsız olan İngilizler, Türkiye´nin 
NATO´ya üye olmasının ardından bayramın kaldırılması için baskı yaptı.

Baskılar üzerine Türkiye, bayram kutlamasına son verirken şanlı bir zafer yad edilemez hale geldi. İngilizlerin baskısı o kadar yoğundu ki Kut-ül Amare Zaferi ve Kut Bayramı´na yönelik tarihi bilgiler, okullardaki tarih kitaplarından bile silindi. Unutturulmak istendi.

Haber: Fahri Düzenli /Dernekpazarı 
 


Anahtar Kelimeler: Amare Zaferi

İlginizi Çekebilir