Mahalleler Kentli Oldu, Sorunlar Başladı

Mahalleler Kentli Oldu, Sorunlar Başladı

Köylere en son ve belki de en büyük darbeyi yeni kabul edilen Büyükşehir Yasası vurdu ve vurmaya devam ediyor.

Köylere en son ve belki de en büyük darbeyi yeni kabul edilen Büyükşehir Yasası vurdu ve vurmaya devam ediyor.

Büyükşehirlerdeki 16 bin köyün tüzel kişiliği tek bir cümleyle yok edildi. Türkiye´de ne kadar ?köylü? varsa, yasa gereği bir kalemde ?kentli? yapıldı. Bu durum Trabzon´un Büyükşehir olmasıyla birlikte tüm köylerde yaşayanlar kentli sayıldı. Peki, buna karşı eskiden Köy olan yeni isimleri Mahalleye dönüşen yerleşim alanları yeterince hizmet alabiliyor mu?

BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE NELER OLMAKTA?
Büyükşehir olan yerlerin bundan sonra beklediği olumsuzlukların bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Özellikle ilk olarak, Mahallelerde meskeni olan herkesin su abonesi olmasıyla başladılar. ?Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa? ile ?köy? statüsünden çıkıp ?Mahallelere dönüşen ve daha önce Çaykara´nın birçok Köylüler tarafından maddi ve manevi destekleriyle yapılan köy su şebekesinde kullandıkları sularını şimdi TİSKİ tarafından abone yapılarak su parası alınmasına tüm mahallelerde oturan vatandaşlar tarafından büyük tepki gösteriyorlar. Bu durum insanları hiç istenmeyen başka yönlere sevk edebilir mi?. Artık musluklardan akan suyu kullanmaktan herkes korkacak. Evlerinin önündeki bahçelerini ve ağaçları çeşmelerden kendi getirdikleri su ile sulayan köylüler, şimdi ?Köyde yaşamamıza rağmen şimdi de şehirli olarak su parası ödeyeceğiz. böyle giderse bahçelerimiz, ağaçlarımız kuruyacak? diyor. 

Kısacası, her Mahalle kendilerine su almak için kendileri arasında para toplayarak her eve su aldılar. Ve bu suyu evinde tarla sulamasında evin etrafını temizlemekte kullanmaya başladılar. Şimdi Belediyenin bir kuruş harcamadığı bu suyun her meskeni abone yaparak her ay su parası alacağız diyorlar. 

2.5 yıl sonra, Mahallelerde, Çöp vergisi, emlak vergisi, Belediye vergileri, harç ve katılım payları alacaklar.   

Bina ve mesken ruhsatı alınacak çarpık yapılar yıkılacak. Mahalleler; personelini, taşınır ve taşınmazlarını ilçe belediyesine bildirecek.

Belediye hizmetlerine ulaşmak daha da zorlaşacak ve hizmetler pahalılaşacak. Yasa ile köylü kendi yaşam alanı üzerindeki tüm yönetim haklarını kaybetmiştir.
Köy alanlarının rantı belediyelere aktarılmaktadır.
Köylüler ücretsiz eriştiği altyapı hizmetleri için bedel ödemek zorunda bırakılmakta. Mahalle sakinlerinin tüm istekleri ve yapacakları projeleri artık yapamayacak. Kırsalda yaşayan ama kâğıt üzerinde kentli yapılan bu insanları perişan etmek ne kadar doğru ve kadar ahlaki?

Köylerimizin kurulduğu bu coğrafyada binlerce köyün üzerini tek bir cümleyle çizmek mümkün mü?
Elbette. Yanlış.

Köylerimiz, köktür ve tohumdur.
Köy, hem geçmişimiz hem geleceğimizdir.
Köyler sakince üreten geçmişle geleceğin harmanlandığı yerler olmalıdır.

Köyde Ev Yaptıracaklar Dikkat!
Uzun yıllar büyük şehirlerde çalışıp didinip emekli olduktan sonra doğup büyüdüğü köye dönüp sakin bir hayat sürme hayali mi kuruyorsunuz? 

Çaykara´nın mahallelerinde veya Yaylada babadan-dededen kalma arazinizde bir yayla evi inşa ettireceksiniz? Aman dikkat! Daha temele kazmayı vurmadan başınıza büyük çoraplar örüyor olabilirsiniz. Şimdiki yapılan evlere müdahale edilmediğine aldanmayın tamamen siyası nedenlerden dolayıdır. Mahallenizde bir arsanız üzerine bir inşaat yaptırmak için yapmanız gereken şey belediyeye başvurup inşaat ruhsatı almaktır. Ruhsatsız belediye sınırları içerisinde inşaat yaptırmanız kanunen yasaktır. İlgili yasa ve yönetmelikler gereği binaya kapı numarası verilmekte, ancak kaçak işlemleri ile ceza kesilmekte ve yapılan bina yıkılabilmektedir. 

Çaykara ve Dernekpazarı ilçelerinde Kaç tane Mahallede Kanalizasyon var. Ve siz değerli okurlarımıza soruyorum. Kaç yıl daha kanalizasyon yapılır diye beklentiniz var. Bence hiç hayal etmeyin bu iş yıllar sürer. Hatta hiç olmaz. Büyükşehir belediyesi olalı tam 2.5 yıl olacak. Peki, Mahallelerin ana arter dediğimiz grup yolları Büyükşehir Belediyesi genişletip asfaltlaması gerekirken şimdiye kadar kaç köy yapıldı. Yapıldı da mı biz mi bilmiyoruz. Açıkçası ben görmedim ve duymadım. Peki Şuna ne demeli, Ülkemizin ve Dünyanın en önemli Turizm merkezi Uzungöl´de Büyükşehir Belediyesinin şimdiye kadar bir çivi çakmadığını biliyor musunuz?  Bu nasıl düşünce. Her yıl milyonlarca turistin geldiği uzungöl´e hiçbir yatırım yapmayan Büyükşehir belediyesi, hangi mahalleye hizmet verecek. Siz düşünün. 

Trabzon´un köylerini kapsayacak şekilde büyükşehir olması, bana göre son derece yanlış ve siyası bir hata. Gelen para ile Trabzon merkezindeki, Ortahisar ilçesine hizmet veremeyen belediye, Trabzon İlini kapsayan ilçe ve mahallelere kadar uzanıp buralara nasıl hizmet götürecek anlamış değilim. Şimdiye kadar yaptıkları 100 veya 200 metre beton veya asfalttan sürekli bahsederek her mahalleye hizmet getirdiklerini iddia ediyorlar. Bana göre gitsinler mahallelerde yaşayan vatandaşlarımıza sorsunlar. Büyükşehir olmaktan memnunlar mı? Basın olarak bizim görevimiz halkın mağdur olmasını ve bu mağduriyetlerinin ortaya çıkmasındakı nedenleri yazmaktır. İnanıyorum ki Kırsal yörelerde yaşayan ve şimdiki mahalle dedikleri yerdeki vatandaşlara azda olsa düşüncelerine tercüman olmuşumdur. Doğruları yazmak bizim görevimiz olmalı. Şunu da söylemeden geçemiyeceğim. Bizim tek partimiz var o da "Çaykara Partisidir " gerisi teferruattır.

Büyükşehir konusundaki benim düşüncelerim bunlar. Herkesin düşüncesine saygı duyuyorum. Selam ve sevgilerimle.



İlginizi Çekebilir