Mehmet Hilmi Acar Milletvekili Aday Adayı

Mehmet Hilmi Acar Milletvekili Aday Adayı

Bursa´da İkamet eden Hemşerilerimizden İş adamı Mehmet Hilmi Acar Ak Parti´den Bursa Milletvekilliği için Aday Adaylığı başvurusunda bulundu.

24 Haziran 2018 Tarihinde gerçekleştirilecek olan 27.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Aday Adaylığı süreci devam ederken Çaykara´lı Hemşerilerimizden bir aday adaylığı haberi de Bursa´dan geldi.

Bursa´da İkamet eden Hemşerilerimizden İş adamı Mehmet Hilmi Acar Ak Parti´den Bursa Milletvekilliği için Aday Adaylığı başvurusunda bulundu.

/resimler/2018-5/4/1030546947191.jpg

Aldığı mükemmel aile eğitimi,İnsanlar arasındaki ilişkilerindeki üstün başarısı,Sosyal aktivitelerdeki mükemmel yöneticiliği, ve de Örnek bir insan oluşu ile Hem Çaykara´lı Hemşerilerimizin hem de Bursa´da yaşayan vatandaşlarımızın Örnek bir insan olarak tanımladıkları Hemşerimiz Mehmet Hilmi Acar´a  çıkmış olduğu bu güzel yolda bizler de Çaykara Gündem Ailesi olarak başarılar diliyoruz.

MEHMET HİLMİ ACAR´I TANIYALIM

Trabzon İli Çaykara İlçesi Uzungöl Eşrafından Büyük Din Alimi,Müderris,Emekli, İmam Hatip ve Bursa Fahri Vaizlerinden Merhum Salih Zeki Acar´ın 6. Çocuğu olarak 1969 yılında Erzincan İli Çayırlı İlçesi Harmantepe Köyünde doğmuştur.

Babasının memuriyeti sebebi ile 1974 Yılında Bursa´ya taşınmışlardır.İlkokulu Bursa Süleyman Çelebi İlkokulunda okumuştur.İlkokuldan sonra Bursa İsmail Hakkı Tekkesi Kur´an Kursunda 2 sene Hafızlık ve Temel Dini Bilgiler Eğitimi Almıştır.

/resimler/2018-5/4/1031267376960.jpg

Ardından Bursa Süleyman Çelebi Ortaokulu ve Bursa Demirtaşpaşa Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümünden Mezun olmuştur.

Üniversite Eğitimini Trakya Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu Motor Bölümünde tamamlayarak 1991 Yılında bu okuldan mezun olmuştur.

1991-1994 Yılları arasında kendisine ait firmada elektronik cihaz satış ve tamiri ile Ticaret hayatına başladı.Bu süre zarfında Özel Sürücü Kurslarında da Motor Sürücü Öğretmenliği yapmıştır.

1994 Yılında İnşaat sektörüne girerek bu sektörde Mimari uygulama ve peysaj alanında Türkiye genelinde ve Yurt dışında Kamuya ve Özel Sektöre ait saygın projelerde Çözüm Ortağı olarak çalışmıştır.

Bu kapsamda 1997 Yılından itibaren Başta Tunus olmak üzere sırayla Ürdün,Irak,Gana ve Nijerya´da çeşitli projelerde Yurt Dışı İnşaat faaliyetlerine devam etmiştir.

2007 Yılından bu yana Adalet ve Kalkınma Partisi Aktif Üyesi olan İş Adamı Mehmet Hilmi Acar,2002 Yılından beri de Ak Parti´nin gerçekleştirdiği çeşitli etkinlik ve organizasyonlarda da gönüllü olarak görev almıştır.

Bu kapsamda halen Bakanlık ve Milletvekilliği görevlerinde bulunan ve AK Parti Merkez Teşkilatı Üst görevlerini yürütmekte olan Siyaset Adamları ile fikir alışverişlerinde bulunmuştır ve de bu görüşmeler halen devam etmektedir.

MÜSİAD Bursa Üyeliği,Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Üyeliği,Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Üyeliği ve Uzungöl Bursaa Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.

Halen İnşaat Sektöründe faaliyet gösteren Şirketinde ilave olarak Medya ve Kamuoyu Araştırma alanlarında faaliyet gösteren Firmalar da bulunmaktadır

Evli ve 5 Çocuk babası olan İş Adamı Hemşerimiz Mehmet Hilmi Acar İngilizce,Almanca ve Arapça bilmektedir.

BİR TATLI ANI

Senelerdir Karınca kararınca bizler de Öğretmenlik Mesleğinin üzerimize yüklemiş olduğu Sosyal Sorumluluğun bir gereği olarak elimizden geldiği kadar Bölge Kültürümüze hizmet verme gayreti içerisindeyiz Sevgili Çaykara Gündem Dostları.

Hani sormuşlar ya Karınca´ya;

-Nereye gidiyorsun diye.

-Hacca gidiyorum demiş Karınca

Gülmüş herkes Karınca´nın bu haline

-Sen bu halinle nasıl Hacca gideceksin ki?Ömür boyu yürüsen gidemezsin

Gülmüş Karınca

-Gidemezsem bile o yolda ölürüm hiç olmazsa

Bizimki de o hesap işte.Kültürümüze hizmet yapmaya çalışıyoruz karınca kararınca

Yıl 2004?Uzungöl Dergisi çıkaracağız o yıllarda.Bir hevesliyiz ki sormayın gitsin.Uzungöl´ün yetiştirdiği en önemli İlim Adamlarımızdan Muhammet Gagoşim Efendi.

Şimdi gelin Öykümüzün devamını 5  Eylül 2015 tarihinde Merhum Salşh Zeki Acar hocamızın Vefatı sebebi ile Çaykara Gündem Gazetemizde yazmış olduğum Köşe yazımdan alıntı yaparak tamamlayalım.

BİR İLİM DERYASI SALİH ZEKİ ACAR

Şunu açık yüreklilik ile itiraf etmek istiyorum Sevgili Çaykara Gündem Dostları...Toplum olarak okumayan ve araştırmayan bir toplumuz.Bu konuda en başta kendimi suçluyorum.Sözüm ona senelerdir Uzungöl ve Bölge Kültürü için gecesine gündüzüne katmaya çalışan bir insanım.Ama sizlere Salih Hocam ile tanışmamı anlatırsam aslında denizde bir damla bile olamadığımı sizler de göreceksiniz.

/resimler/2018-5/4/1032000033932.jpg

Yıl 2004.Yani bundan 11 sene önce.Bizler Sevgili Fehmi Aygün ile sözüm ona Uzungöl ve Bölge Kültürüne katkıda bulunmak için bir Uzungöl Derrgisi çıkarmaya karar verdik.Sözüm ona diyorum Sevgili Dostlar çünkü bizler o derginin sadece 1. sayısını çıkarabildik.Ne yazık ki devamını getiremedik.Uzungöl´ün yetiştirdiği İlim Adamları ile ilgili bir çalışma yapalım istedik.İlim Adamı deyince doğal olarak Uzungöl´de karşımıza çıkan ilk isim Merhum Muhammet Gagoşim Efendi.

İyi de Muhammet Gagoşim Efendi ile ilgili elimizde hiç bir kaynak yok.Bizler ne yapalım diye düşünürken Bursa´da yaşayan Abimiz Sevgili Mehmet Aygün(Terzi)  ile karşılaştım.Ve derdimi Mehmet Amca ile paylaştım.Güldü Mehmet amca.Kaynak elimizin altında.Salih Hoca´yı arayacaksın.Ne yalan konuşayım Ben salih Zeki Acar Hocamızın ismi ile bu tarihte tanıştım.

/resimler/2018-5/4/1032283940735.jpg

Telefonunu aldım Salih Hocamın.Ve aradım.Bana öyle nazik davrandı ki anlatamam.Evladım dedi bana Salih Hocam.Şu an yayladayım.Ama söz.Bursa´ya indiğim an yazını yazıp yollayacağım.Aradan sadece 1 ay geçti.İnanın Ben Salih Hocamı bir daha aramadım.Baktım kendi el yazısı ile yazdığı mektubu bana yolladı Sevgili Hocamız.Ve de o mektubu noktasına virgülüne bile dokunmadan Sevgili Çaykara Gündem Dostları ile paylaşmak istiyorum.

MUHAMMET GAGOŞİM EFENDİ

18.Yüzyılın sonlarında vefat eden Hacı Muhammet Efendi son tahsilini Artaklı´nın Os köyünde doğup Bayburt´ta ölen Hacı Hasan Efendi´den tamamlayarak Uzungöl´e(Şerah) dönmüştür.Gagoşim Efendi İcazet alıp ayrılırken Os´lu Hoca ağlamış ve demiş ki;

"MUHAMMET EFENDİ İLİMİ KAREDİNİZ´E GETİRDİ ONUN İÇİN AĞLIYORUM"

Kısaca bu açıklamayı yaptıktan sonra Muhammet Gagoşim Efendi´nn hala çözülemeyen fetvaları şunlardır.

1-Bir yatakta doğum yapan iki kadın bir erkek bir kız çocuğu dünyaya getirdiler.Doğum anında yanlarında ebe gibi kimseler bulunmadığından kadınlar doğan çocukların hangisinin kimin çocuğu olduğu konusunda ihtilafa düştüler.Konu fetva olarak Hacı Gagoşim Efendi´den soruldu.Hoca Efendi Şöyle Fetva Verdi.

"Doğum yapan iki kadın,hacimleri aynı olan iki kaba ayrı ayrı sütlerini sağsınlar ve bu kapları hassas bir terazi ile tartsınlar.Sütü ağır gelen erkek çocuk anasıdır.Çünkü erkek sütü kız sütünden daha ağırdır"

2-Osmanlı Devlet Rüessasından bir zatın ikinci evliliğinden bir çocuğu doğuyor.Doğumdan sonra ise baba ölüyor.Ölen şahsın önceki hanımından olan çocukları , ikinci evliliğinden doğan çocuğa babalarının malından miras vermiyorlar ve diyorlar ki;

"Sen bizim kardeşimiz değilsin.Çünkü bizim babamız sen doğduğunda çok ihtiyardı" Bunun üzerine ikinci evlilikten doğan çocuk, diğerleri ile kardeş olduğunu ispatlamak için zamanın alimlerine müracaat eder.Çünkü o zamanda bu günkü gibi teknik ve imkanlar mevcut değildir.Neticede kendisini Gagoşim Efendi´ye gönderirler.Durumu dinleyen Hoca Efendi kendisine şu fetvayı verir;

"Git babanın kabrini aç ve kemiğinin üzerine parmağından kan akıt.Eğer parmağından akan kan babanın kemiğinin içine sızarsa sen o babanın çocuğusun.Yok eğer sızmazsa sen o babanın çocuğu değilsin"

3-Sadrazam Damatlardan birisi eşini üç dalak ile boşuyor ve sonradan pişman oluyor.

Tüm Osmanlı Alimlerini dolaşıp çare arıyor.Ancak hepsi olumsuz cevap veriyor.Gagoşim Efendi ise Arapça yazılmış MEŞİHAT fetvasını yanlış buluyor.Fetvadaki bir VAV Harfinin HALİYE yani HAL olarak okunmayıp ATİFE yani BAĞLAÇ olarak okunmasında MEŞİHAT makamı yanlış yaptı diyerek fetvayı bozdu.Bunu haber alan Osmanlı MEŞİHATI Gagoşim Efendi´yi suçlu olarak İstanbul´a çağırdılar.Şerahlılar Hoca Efendi´yi İstanbul´da idam edecekler diyorlardı.Yüksek Din Kurulu Hoca Efendi´yi sorguya çekerek "Sen ne cür´etle Meşihatın fetvasını bozarsın" dediler.Hoca Efendi şöyle cevap verdi;

 "Fetvayı ben bozmadım.Fıkıh kitapları bozmuş.Falanca kitabı getirin dedi.Kitabı getirip okudular.İbaredeki Hal VAV´ını bağlaç VAV şeklinde okudukları için yanlış mana verdikleri anlaşıldı.

Osmanlı Yüksek Din Kurulu Hoca Efendi´ye Yüksek Alim Kıyafeti vererek Taltif ettiler ve yüksek Din Kurulunda kalmasını teklif ettiler.Kabul etmedi ve Şerah´a dönerek ders okutmaya devam etti.Çevreyi aydınlatacak alimler yetiştirdi.Yüksek talebelerinden olan Hacı Zilik Efendi Trabzon havalisinde talebe yetiştiren talebelerindendir.Allah Rahmet Eylesin.Amin...

Öteden beri Şerah´ta yüksek derecede din alimleri yetişti.Mesela Trabzon Müftülüğü,Gümüşhane Müftülüğü yapan yüksek din alimlerimizin olduğu bilinen bir gerçektir.Üzülerek söylemem gerekir ki böyle ufku geniş alimlerimiz yok  denecek kadar azaldı ya da halkımız tarafından değerlendirmeye tabi tutulmadı.

En büyük eksiğimiz mevcut değerlerimize iltifat göstermememizdir.Çünkü değerli hizmetler iltifata tabidir.

Uzungöl adına dergi,broşür ve tanıtım faaliyetlerinizi tebrik eder,devamını gönülden dilerim.

Derginin devamını getiremediğimiz için en başta Sevgili  Hocamdan özür diklemek istiyorum.Ve Sevgili Hocamın yine aynı mektupta gönderdiği şiiri de Siz Sevgili Çaykara Gündem Dostları ile paylaşmak istiyorum.

Uzungöl,şerah gönülde ferah

Tabii güzel etti yaratan Allah

Tanıt beldemizi olmasın günah

Tanıma,tanıtma dinin emridir

 

Ufku geniş kültürlü çıksın meydana

Rahmet olsun deriz,doğuran ana

Kültürlü insan değer bir cana

Alimler çoğalsa cahalet erir.

 

Bilgili insanlar çıksın ileri

Cahil insanların var mı değeri.

 Öne geçmesin cahil serseri

Cahillik topluma ne fayda verir.

 

"MEGO"lar geçti sosyal hayatta

Duman Oğlu geldi peşinden hatta

Namu şöhret yaptılar çevrede Of´ta

Böylesi tarih yapar,kendi nam verir.

 

Çalış bölgeye,şöhrete değil

Kibir rüşvete,eyleme değil.

Kibrin öncüsü ilk Ebu Cehil

Doğru çalışan değer gösterir.

 

Beldeler halkı ile değer kazanır.

Yüksek şahsiyetler meydanı alır.

Şahsiyetsiz kişiden Millet usanır.

Halkın içine velvele verir.

 

Salih gel uzatma kısa kes sözü.

Katkı yap beldene yücelsin özü.

Kötü  davranan görmez gün yüzü

Yüksek Şahsiyete Tarih Şan verir.

 



İlginizi Çekebilir