Prof.Dr.Okuyan,´Çaykara İlim ve İrfan Yuvasıdır´

Prof.Dr.Okuyan,´Çaykara İlim ve İrfan Yuvasıdır´

Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Mehmet Okuyan Uzungöl´de Düzenlenen Sohbete Katıldı.

19.Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Çaykara´lı Hemşerimiz Profesör Mehmet Okuyan, "Çaykara bir ilim ve irfan yuvasıdır. Bu anlamda hem Uzungöl´de hem de diğer Beldelerimizde Hafızlarımızın yetiştiklerini görmekteyiz.İnsanlarımızda yanlış bir algı var.Zannediyorlar ki hafızlık Eğitimini tamamladın mı her şey bitiyor. Oysa Hafızlığı bitirmek demek Kur´an ile buluşmaya başlamaktır,"dedi.

Sohbet için Uzungöl´e gelen Profesör Mehmet Okuyan 12 Mayıs 2016 Perşembe Günü  Uzungöl Sezgin Otel´de kalabalık topluluğa hitap etti.

Toplantıya Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali, Çaykara Müftüsü Ali Fuat Baycan, Okul Müdürleri, Öğretmenler, imamlar, Uzungöl Birlik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz, Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu ve yüzlerce vatandaş katıldı.Özellikle Uzungölllü Turizm İşletme sahipleri ve Turizm çalışanlarının toplantıya katılımları ise dikkatlerden kaçmadı.

Çaykara Müftüsü Ali Fuat Baycan´ın sunumu ile sahneye çıkan Profesör Mehmet Okuyan Çaykara İlçemizin yetiştirdiği bir İlim İnsanı olarak Çaykara´da bulunmaktan ve Çaykara´lı hemşerilerine seslenmekten çok büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.Yoğun Programlarından dolayı Uzun seneler Çaykara´ya gelemediğini ifade eden Mehmet Okuyan bundan sonra ise fırsat buldukça Çaykara İlçemize gelmekten ve hemşerileri ile birlikte olmaktan çok büyük bir mutluluk duyacağını ifade etti./resimler/2016-5/14/1339242292494.jpgAjandasında binlerce seminer ve program davetlerinin bulunduğunu ifade eden Profesör Mehmet Okuyan Ancak Çaykara İlçemizden böyle bir davet gelmesi durumunda Tüm Programını Çaykara´ya göre yeniden düzenleyebileceğini ve de mutlaka Çaykara´ya öncelik vereceğini ifade etti.

Doğa Harikası Uzungöl´de bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden Profesör Mehmet Okuyan Çaykara´lı hemşerileri ile buluşmasına vesile olan Çaykara Kaymakamı Mustafa Gül, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet  Çamurali,Uzungöl´ün Mimarı İş Adamı Dursun Ali İnan ve Kur´an Kursu Hocası  Hasan Gönan´a Teşekkür etti.

Türkiye´nin Çaykara İlçesine Minnet borcu olduğunu Çaykara İlçemizin Eğitimde geliştirdiği modeller ile tüm Türkiye´ye örnek olarak muhteşem başarılar elde ettiğini ifade eden Mehmet Okuyan Özverili çalışmalarından dolayı İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali´ye teşekkür  etti.

Yaklaşık 150 dakika sohbet yapan Profesör Mehmet Okuyan aynı gece Samsun´a Dönmek zorunda olduğunu ertesi gün derse gireceğini bu yüzden bu keyifli sohbeti bırakarak hemşerilşerinden ayrılmak zorunda olduğunu ifade etti.

HAFIZ OLMAK ÖNEMLİDİR AMA ASIL ÖNEMLİ OLAN HAFIZ ÖLEBİLMEKTİR

Çaykara İlçemiz bir ilim ve irfan yuvasıdır. Bu anlamda hem Uzungöl´de hem de diğer Beldelerimizde Hafızlarımızın yetiştiklerini görmekteyiz.İnsanlarımızda yanlış bir algı var.Zannediyorlar ki hafızlık Eğitimini tamamladın mı her şey bitiyor. Oysa Hafızlığı bitirmek demek Kur´an ile buluşmaya başlamak demektir.Gerçek hafız Kur´an-ı yaşam şekli haline getirebilen ve de ömür boyunca o hafızlık özelliği ile topluma ışık saçabilen ve Kur´an-ı yaşamına tatbik edebilen kişidir.

Aksi taktirde hafızlık eğitimini bitiren ama ömründe bir daha hafızlık yapmayan bir insan için zamana yazık,emeğe yazık,masrafa yazık olur diye düşünüyorum.

İMAMIN TANIMINI İYİ YAPMAMIZ GEREKİYOR

İmam sadece camilerimizde din görevlisi olarak görev yapan kimse değildir.İmamın tanımlarına baktığımız zaman birkaç tanımı görebiliriz.

1-İmam Toplumu Ana Şefkati ile kucaklayan insandır.

2-İmam Ümmet oluşturma bilincini topluma aşılayan insandır.

3-İmam Toplumun önünde olan ve topluma Önderlik yapan insan demektir.

4-İmam Peygamberlik Mesleğinin devamı niteliğindedir.

5-İmam Toplumu Değişime btaşıyan insan demektir.Ayurıca İmam Tekva ve Tevazude toplumun en önünde olması gereken insandır.

KUR´AN-I ANLAYARAK VE BİLEREK OKUMA

Kur´an-ı Kerimi sadece okumak yeterli değildir.Gerçek Mü´min Kur´an-ı Kerimi okuyan okuduğunu anlayan ve de onu yaşam şekli haline getiren insandır.Namazlarda okuduğumuz duaların anlamını mutlaka bilmemiz bilerek okumamız ve de bunu yaşam şekli haline getirmemiz gerekir.

PLATONİK AŞK

Şimdi şu salonda şöyle bir soru sorsam.En çok sevdiğiniz kimdir ya da en fazla kimi seversiniz.Çoğunuzun şöyle bir şey söylediğini duyar gibiyim.Ben en çok Peygamber Efendimiz Hz Muhammed(S.A.V)´i seviyorum.Peki Peygamberimizin günümüzde olduğunu ve de onu evinizde misafir ettiğinizi düşünün.Onu evinizde nasıl misafir edeceksiniz.Ya da onunla birlikte evinizde kaç gün birlikte geçirebilirsiniz?

Oğlunuz Teknolojinin esiri kızınız modanın esiri.Kızınızı oğlunuzu Peygambere nasıl tanıtacaksınız.Hangi cümleleri kullanarak onları takdim edeceksiniz.

Olay şudur Sevgili Hemşerilerim.Ben bu olaya Platonik Aşk adını veriyorum.Bizler Peygamberimizi çok seviyoruz ama asla onun yaşam  şeklini kendi yaşamımıza tatbik etmeyi düşünmüyoruz.Eğer Peygamberimizi seviyorsak onun yaşam şeklini kendi yaşamımıza mutlaka tatbik etmemiz gerekir.

İNFAK NEDİR?

İnfak Zaruri İhtiyaçlarımızın dışındaki geri kalan ihtiyaç malzemelerimizi ihtiyaç sahiplerine dağıtmak demektir.Bir Müslüman olarak buna ne kadar dikkat ediyoruz?

KUR´AN HAYATA REÇETE SUNAN BİR KİTAPTIR

Kur´an Hayatın gerçek reçetesidir Sevgili Hemşerilerim.Kur´an-ı gerçek anlamda okuyan bir Müslüman Kur´an-ı önce okuyacak sonra anlayacak sonra da onu yaşam şekli haline getirecek.Tüm yaşamını Kur´an-a göre dizayn edecek.Ancak o zaman gerçek bir Müslüman olabilir.

HZ.ÖMER´İN MÜSLÜMAN OLUŞU

Sizlere Hz.Ömer´in Müslüman Oluş Hikayesini anlatmak isterim Sevgili Hemşerilerim.Hz Ömer Muhammed´e Haddini Bildireceğim sloganı ile Mekke´ye gelmiştir.Peygamberimizin İslam dinini yaymaması için önüne her türlü engeli koymaya çalışmıştır.Örneğin Hz Muhammed Mescidde Kur´an okurken Ömer ve etrafındakiler çeşitli sesler ve gürültüler çıkararak Müslümanların dikkatlerini dağıtmaya çalışmak ve ibadetlerine engel olmaya çalışmışlardır.

Yine bir gece yarısı Ömer Peygamberimizden önce Mescide gelir ve perdenin arkasına gizlenir.Peygamberimiz gelir ve namaz kılmaya başlar.O zamanlar dualar yüksek sesle okunmaktadır.Ve de Ömer duaların anlamını bilmektedir.Hz Muhammet Taha Suresi 37.ayetini okur.Taha suresi 37. Ayet kafiyeli bir ayettir.Bunun üzerine Ömer Hz Muhammet İçin:

- Muhammet Bir Şairdir diye düşünür.

Paygamberimiz  secdeye gider kalkınca 38.ayeti okur.38.Ayet Kur´an Hiçbir Şairin sözü değildir ayetidir.

Ömer şaşırır.Bunun üzerine Paygamber için Büyücü tanımlaması yapar.Öyle ya onun ne düşündüğünü anladığına göre Muhammed bir büyücüdür.

Ancak bir sonraki ayette Bunların büyücü sözleri olmadığı Allah tarafından gönderildiği ifade edilmektedir.Bunun üzerine Hz.Ömer tüm bunları Muhammed´in kendi kafasından uydurduğuna karar verir.Ancak gelen bir sonraki ayet Ömer´in Tüm Ümitlerini bitirir.

?O Elçi bazı şeyleri Uydursaydı sağ elinden yakalar sonra da onun şah damarını keserdik.Parçalardık.İçinizden hiç biriniz bize engel olmazdınız?

Hz Ömer bu olayı yaşadıktan sonra İman Ediyor ve Müslümanlar ile birlikte İslam Dinini yaymak için mücadele etmeye başlıyor.

DÜĞÜNDE KUR´AN OKUTMAK

Eğer düğünlerde insanlar Kur´an adabına uygun bir şekilde dinleyecekler ise Düğünlerde Kur´an okunabilir. Ancak bizim düğünlerimizde genelde şu oluyor.Hoca sahnede Kur´an okuyor insanlar sohbet ediyor.Bu doğru değildir.Kuran okunurken konuşulmaz.Konuşan insan günahkar olur.

UZUNGÖL VE KREDİ

Duyduğuma göre Uzungöl´de bir çok Turizm İşletmesi Kredi kullanılarak yapılıyor.Bu doğru değil Sevgili hemşerilerim.Kredi ve Faziz dinimiz tarafından yasaklanmıştır.Haramdır.Kredi ile açılan bir işyerinden helal para kazanılmaz.Buna engel olmaya ve kredi kullanmamaya mutlaka özen göstermemiz gerekiyor.

PEYGAMBERE KARŞI GÖREVLERİMİZ

1-İman

2-Doğru Tanımak

3-Anlamak

4-Tabi olmak

5-Örnek olmak

6-Onun Peygamberliğine Şahit Olmak

NAMAZDA DÜNYA İŞERİNİ DÜŞÜNMEMEK İÇİN:

1-Okuduğunuz duanın manasını düşünmeye çalışın

2-Rabbimin Benden Kabul edeceği bir namaz kılayım düşüncesi ile namazınızı kılın

3-Bu Benim belki de son namazımdır düşüncesi ile namazınızı kılmaya çalışın



Anahtar Kelimeler: Mehmet Okuyan Uzungöl

İlginizi Çekebilir