Muhtar Devranoğlu Ve Uzungöl'ün Teknoloji İle Tanışması

Muhtar Devranoğlu Ve Uzungöl

Öğretmen Hilmi Kanık tarafından kaleme alınan Uzungöl’de “Muhtar Devranoğlu ve Uzungöl’ün Teknoloji İle Tanışması” isimli yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Bir Toplumu yaşatmak ve o toplumu gelecek kuşaklara miras bırakabilmenin en önemli yolu o toplumun Kültürel Değerlerine sahip çıkmasıdır.O toplumun geçmişte değerlerini tanıması,o değerlere sahip çıkması ve geleceğini o toplumun geçmiş değerleri ile bütünleştirerek harmanlamasıdır.Eğer bir toplum bunu başarabilirse o toplum başarılı bir toplumdur ve gelecek adına o toplumdan umutlu olabilirsiniz.

Bunun tersi de doğrudur.Eğer bir toplum geçmiş değerlerine sahip çıkmıyorsa,eğer bir tolumun genç nesli geçmiş değerleri ile ilgili çok fazla bilgi sahibi değil ise o zaman da ne yazık ki o toplum için tehlike çanları çalıyor demektir.

Teknoloji günlük yaşamımızda her şeyimizi değiştirdi Sevgili Çaykara Gündem Dostları.Bu ayrı bir yazı konusu tabi.Ancak ben burada sadece konumuz ile alakalı olan bölümünü işleyeceğim.

Her gün televizyon başında,tablet,bilgisayar ya da cep telefonu ile zamanının tamamını geçiren kıymetli okuyucularımıza şunu sormak isterim.

“Esas amacı rahmet olan su,amacına uygun kullanılmadığında geldiği yere felaket getirir.

Teknolojiyi eğer etkili kullanabilirsek Teknoloji bizim için bulunmaz bir fırsat.Peki ya amacına uygun kullanmazsak.

O zaman yukarıda söylediğimiz gibi teknoloji bize faydadan çok zarar getiriyor.

Yani o teknolojiyi eğer geçmişimizi araştırmak,kültümüzü tanımak amacı ile kullanıyorsak o zaman teknoloji bizim için faydalı bir araç.Aynı Teknolojiyi moda,magazin,dedikodu ya da günlük hayatımızın en büyük zararlarından olan insanların aile hayatlarına müdahale eden paylaşımlar için kullanıyorsak o zaman da teknoloji zarar veriyor.

Şimdi bazı gönül dostlarımız şunu soracaklar.

-Hocam bu muhabbet nerden çıktı şimdi?

Açıklamaya çalışayım.

Bir öğretmen olarak yazmış olduğum her yazımda hem gündemi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum hem de unutulmaya yüz tutmuş olan kültürel değerlerimizi gündeme taşıyarak hafızalarımızı tazelemeye çalışıyorum.

Çünkü üzülerek ifade etmek isterim ki.Özellikle de gençlerimiz.Kendilerini teknolojinin sihirli dünyasına o kadar çok kaptırmışlar ki…Kültürel değerlerimize sahip çıkmayı hiç asklımıza dahi getirmek aklımıza gelmiyor.

Filak Mahallemizin sevilen isimlerinden Sevgili Mehmet Duran(Devrenoğlu) Amcamızı 24 Ocak 2023 tarihinde Uzungöl’de son yolculuğuna uğurladık.

Rabbim Mekanını cennet etsin.

Merhum Mehmet Amcamızın vefatı beni ister istemez yine gerilere taşıdı.

Mesela aklıma Muhtar Hacı Hafız Ahmet Efendi ya da Uzungöl’de Nam-ı Değer ismi ile Devranoğlu geldi.

Uzungöl Kültürünün temel yapı taşlarından bir tanesi.

1 Temmuz 1934-1940 Dönemi Şerah Mahallesi Muhtarı.

Şimdi gelin tarihe kısa bir yolculuk yapalım.

Sevgili Devranoğlu vesilesi ile…

Biraz hafızamızı karıştıralım.

Uzungöl ya da nam-ı değer Şerah Muhtarlarımızı özellikle genç beyinlerimize bir anımsatalım.

CUMHURİYET ÖNCESİ

Cumhuriyet Öncesi Muhtarlarımıza baktığımız zaman en eski Muhtar olarak Mego´nun karşımıza çıktığını görmekteyiz.1208 Yılında Muhtar olan Mego son derece yararlı muhtarlık yapmıştır.Gölbaşı Mahallemizden olan Mego çok uzun seneler Muhtar olarak görev yapmıştır

Yine Cumhuriyet Dönemi öncesinde Brego Dumanoğlu Mustafa Efendi´nin Muhtarlık yaptığına tanıklık etmekteyiz

Yine Cumhuriyet Öncesinde Kürdo Lakaplı Yöneticimizin yaklaşık 40 sene boyunca Şerah´ta Muhtarlık yaptığına tanıklık etmekteyiz.

Hacı Mustafa İskaloğlu´nun da yine Cumhuriyet öncesinde Muhtar olarak Şerah´a uzun seneler hizmet vermiş olduğu karşımıza çıkıyor.

CUMHURİYET DÖNEMİ

İLK MUHTAR DUMANOĞLU

Cumhuriyet Döneminde ilk Muhtar olarak Dumanoğlu karşımıza çıkıyor.Son derece yararlı bir Muhtarlık dönemi geçiren Dumanoğlu halk tarafından çok sevilen bir muhtar olarak görev yaptı

İSKALOĞLU-BÜYÜKKÖY

Dumanoğlundan sonra Büyükköy´den İskaloğlu Muhtar olarak görev yapmıştır.

İŞTE MUHTARLARIMIZ

Cumhuriyet Dönemi Boyunca görev yapan Muhtarlarımız,Mahallewleri ve görev yaptıkları tarihler Liste Şeklinde aşağıya çıkarılmıştır

S.N.ADI SOYADIMAHALLESİGÖREV TARİHLERİ
1Dumanoğlu(Brego)Büyükköy1910 Başlangıç
2İskaloğluBüyükköy1920´li Yıllar
3Süleyman AkyüzGölbaşı1920´li Yılların Sonları
4Ali Er(Eroğlu)BameçBüyükköy

1923-1924

1931-1934(İki Dönem)

5Meretz Ömer KırÇamlık 
6Ahmet Turan(Lülan)Filak 
7Hacı Hafız Hüseyinoğlu(Devranoğlu)Filak

1925-1930-

1 Temmuz 1934-1940

8Karagöz(Salih Karagöz)Hocalı Mahallesi1940-1950
9Hasanoğlu(İsmail Aygün)Kastel Mahallesi1950-1960
10Gülali Ali KaragözKaplanoz Mahallesi1960-1963
11Hüseyin AkyüzGölbaşı Mahallesi

1964-1974

1984-1989(Üç Dönem)

12Battal DüzgünBüyükköy1973-1977
13Mustafa SoyluGölbaşı1977-1980
14İsmail İnciKaplanoz1980-1984
15Salih Manavoğlu(Manav) Muharrem Salihİnceli Mahallesi1989-1994
16Hikmet EroğluBüyükköy1994-2004-İki Dönem
17Mustafa TahanFilak Mahallesi2004-2019
18Mehmet ÖztürkBüyükköy2019-Devam ediyor

 TATLI BİR ANI

Muhtarlarımız ile ilgili elbette ki hayatın içerisinde yaşanmış olan yüzlerce anı bulunmaktadır.Biz bunlardan bir tanesini paylaşmak isteriz sizlerle

1930´lu yıllar.Filak Mahallemizden Hacı Hafız Ahmet Efendi ya da Nam-ı Değer İsmi ile Devranoğlu Uzungöl Muhtarıdır o dönemde.

Şerah Jandarma Karakoluna telefon alınmıştır.Ancak telefonun ne olduğu ve ne işe yaradığını hiç kimse bilmemektedir.

Halk arasında bir söylenti yayılır.Karakola bir makine geldi.Bu taraftan konuşuyorsun sesin karşı taraftan duyuluyor.Sen de karşı tarafın sesini duyuyorsun.

Kimse inanmaz bu olaya.Muhtar Devranoğlu´na giderler.Muhtar Devranoğlu telefonu anlatır komşularına.Kendisinin bizzat defalarca görüştüğünü ve bu olayın doğru olduğunu anlatır Muhtar Devranoğlu.

Ancak gelin görün ki hiç kimse ikna olmaz.Bunun üzerine Muhtar Devranoğlu o an orada bulunan herkesi Karakola götürür.Hepsini tek tek telefon ile görüştürür.Ve de bu şekilde Muhtar Devranoğlu sayesinde Uzungöl Telefon ile tanışmış olur.

Evet Sevgili Gençler.Bu gün sizin elinizden düşmeyen,evde,sokakta,iş yerinde kısacası hayatınızın her alanında elinizden bir dakika bile düşürmediğiniz cep telefonunuzun geçmişi hakkında neler biliyoruz.

Uzungöl telefon ile acaba nasıl tanıştı?

İşte size canlı örnek Sevgili Gençler.

Uzungöl telefon ile 1930’lu yıllarda Muhtar Hafız Ahmet Efendi ya da Nam-ı Değer Devranoğlu dönemi ile tanışmıştır.

Yani Muhtar DevranoğluŞerah’ın Teknoloji ile tanışmasına vesile olan en önemli ve il isimdir.Uzungöl Teknoloji ile Muhtar Devranoğlu sayesinde tanışmıştır.

Ve şimdi binz aynı teknoloji sayesinde genç beyinlerimize Muhtar Devranoğlu’nu anımsatmaya çalılşıyoruz.

Bu vesile ile bizlere bu yazıyı yazdırma sebebi olan Merhum Hacı Mehmet Duran ve onun sayesinde anımsadığımız Muhtarımız Merhum Hafız Ahmet Efendi ya da Namı değer Muhtar Devranoğlu’nu bir kere daha rahmet ve minnet ile anıyoruz.

 



İlginizi Çekebilir