Öğrenciler Kitap Şenliğinde Yazar Özen İle Buluştu

Öğrenciler Kitap Şenliğinde Yazar Özen İle Buluştu

Çaykara Zeki Bilge İlkokulu tarafından gerçekleştirilen Kitap Şenliği etkinlikleri kapsamında Çaykara Zeki Bilge İlkokulu öğrencileri Yazar Birsen Ekim Özen ile buluştu.

Zeki Bilge İlkokulu tarafından Okuyorum,oynuyorum,paylaşıyorum sloganı ile her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen ve bu yıl Trabzon Model Yayıncılık ile Ortak olarak organizasyonları yapılan Kitap Şenliği 9 Mayıs 2022 tarihinde başlamıştı.

5 Gün Boyunca Zeki Bilge İlkokulunda etkinliklerini gerçekleştirecek olan Kitap Şenliğinin ikinci gününde Araştırmacı Yazar Birsen Ekim Özen öğrenciler ile buluşturuldu.

Çaykara Halk Eğitim Merkezi toplantı Salonunda gerçekleştirilen buluşmada Yazar Birsen Ekim Özen öğrenciler ile sıcak bir sohbet ortamında bir araya geldi.Öğrenciler ile kitap ve hikaye yazmanın güzelliklerini paylaşasn Yazar Birsen Ekim Özen sohbetinin belirli bölümlerinde öğrencilerden essiz olmalarını tamamen hikayeye konsantre olmalarını istedi ve öğrenciler ile birlikte hikaye yazma etkinliği gerçekleştirdi.Sohbetinde öğrencilere hikaye yazmanın en önemli ve hassas noktasının hayal kurmak olduğunu ifade eden Yazar Birsen Ekim Özen öğrenciler ile birlikte hayal kurma etkinliği gerçekleştirdi ve öğrencilerden hayallerini paylaşmalarını istedi.

Sohbetinin son bölümünde öğrencilere söz hakkı veren Yazar Birsen Ekim Özen öğrencilerden gelen birbirinden güzel ve ilginç soruları büyük bir keyif ile cevaplandırdı.

Yazar Birsen Ekim Özen Söyleşinin son bölümünde Öğrencilerin kitaplarını tek tek imzalayarak öğrenciler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

YAZAR BİRSEN EKİM ÖZEN KİMDİR?

Yazar Birsen Ekim Özen 1969 Yılında İstanbul’da doğdu. 1980’de Fındıkzade İlkokulundan mezun olan Özen, liseyi Büyükçekmece Lisesi’nde tamamladı, 1986 yılında kaydolduğu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1990’da mezun oldu. Bir süre farklı bankalarda görev yapan Özen, önce vekil, 1996 yılından itibaren de kadrolu olarak öğretmenlik yaptı.

Birsen Ekim Özen, kaleme aldığı eserlerde hem 8-11 hem de 12-15 yaş grubu okurlara hitap eder. Kimi kitaplarında hitap ettiği yaş grubuyla ilgili ifadeler yer alırken kimi kitaplarında ise bu ifadelere rastlanmaz. Bununla beraber yazarın kaleme aldığı eserlerde hitap ettiği yaş grubunun özelliklerini dikkate aldığını ve kurguyu buna göre oluşturduğunu söylemek mümkündür. Örneğin Çelebi Zinciri adlı eserle İstanbul’u Geziyorum serisi aynı tema etrafında yazılmış olmalarına rağmen kurgusal bakımdan çok farklı özelliklere sahiptir. Buradan yazarın eserlerinde kurguyu oluştururken hitap ettiği yaş grubunu önceleyen bir tavır içerisinde olduğu anlaşılır.

Birsen Ekim Özen, kaleme aldığı eserlerde hikaye ve roman türünü tercih eder. Daha çok olay ağırlıklı bir anlatım biçiminin ön planda olduğu bu türler, aynı zamanda yazara çocuk okur için öncelikli olan serüven temelli bir kurgu oluşturma imkanı da verir. Yazarın eserleri genellikle 90-200 sayfa aralığındadır. Bu sayı, eserin hitap ettiği yaş grubuna göre değişiklik gösterir. Bu noktada yazarın bilinçli bir tercihte bulunduğu görülür.

Çocuklar için kaleme alınan eserlerde doğrusal zaman kullanımı önem taşır. Yani olayların belirli bir sıra dahilinde ilerlemesi gerekir. Özen, kaleme aldığı eserlerde doğrusal bir zaman çizgisi benimser. Yani kurgularda olaylar öncelik-sonralık sırasına göre başlar, ilerler ve biter. Geri dönüşlere yer verilmez. Bu bağlamda yazarın bilinçli ve yerinde bir tutum benimsediğini söylemek mümkündür. Özen’in mekan tercihlerinde gerçekçi bir tercih bir tavrı öncelediği görülür. Eserlerinde gerçek ya da gerçeğe yakın mekanlar kullanan Özen, böylece çocuk okurda kurgunun gerçekliğine ilişkin algının sağlamlaşmasını sağlar.

Farklı yaş grupları için kaleme aldığı eserleriyle Birsen Ekim Özen, çocuk edebiyatımızın verimli ve önemli yazarlarından birisidir.

 

 



İlginizi Çekebilir