Öğrencilere Siber Güvenlik Semineri

Öğrencilere Siber Güvenlik Semineri

Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Öğrencilerine yönelik SİBER Güvenli İnternet Kullanımı Semineri verildi.

18  Şubat 2020 Salı Günü Çaykara Halk Eğitim Merkezi Salonunda verilen Seminer Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü Suçlularla Mücadele Genel Müdürlüğünde görevli  gelen Polis Memuru İlhan Tozluyurt tarafından verildi. Çaykara İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali de Seminere katılarak Öğrencilere Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulundu. 

ÜLKEMİZDE 60 MİLYON İNSAN İNTERNET KULLANIYOR

Yapılan araştırmalar neticesinde Ülkemizde 60 Milyona yakın insanın günlük hayatında İnterneti kullandığı tespit edilmiştir. Bu İnsanlardan yaklaşık 35 Milyonu Facebook kullanırken yaklaşık 35 Milyonu ise İnstagram kullanmaktadır. 

SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNE DİKKAT EDİN

İnsanların Sosyal Paylaşım sitelerinde genel anlamda başkalarının hayatını takip ettikleri tespit edilmiştir. Ancak şu göz ardı ediliyor. Bizler başkalarının hayatını takip ederken başkaları da bizim hayatımızı takip ediyor. Oysa Medeni birer insan olarak hiç kimsenin bir başkasının hayatını takip etme hakkı bulunmamaktadır./resimler/2020-2/19/1141537665513.jpgİNSTAGRAM´DA DÜNYA ÜÇÜNCÜYÜZ

Ülke olarak İnstagram kullanmada Dünya Üçüncüsüyüz. Bu durum bizim gurur duymamız gereken bir konu değildir: Tam aksine insan olarak ne kadar Sosyal Ortamlara bağımlı hale geldiğimizin en güzel kanıtıdır. 

AİLENİZE NE KADAR ZAMAN HARCIYORSUNUZ?

İnternete harcadığınız zamanın yüzde kaçını anne ya da babanıza harcıyorsunuz. İnternette günlük 3-4 saat civarında zaman harcamamıza rağmen Anne ve babamıza, kardeşlerimize ya da akrabalarımıza ne kadar zaman ayırıyoruz. Günlük 15 dakikayı bulmaz. Bu durum ise Aile kavramının yok olmasına ve büyük bir Kültürel yıkıma sebep olmaktadır.

İNTERNETİN FAYDALI İŞLER İÇİN KULLLANMALIYIZ

İnternetin faydalı yönleri de var. Zararlı yönleri de. İnsan olarak bizlere düşen en önemli görev İnternetin faydalı yönlerini almalı zararlı yönlerini ise almamalıyız. Örneğin Ödevlerimiz için İnternette araştırma yapmak internetin faydalı olan yönlerindendir.

Ancak her gün saatlerce Sosyal Paylaşım sitelerinde başkalarının hayatını takip etmek hem İnsan Haklarına aykırıdır hem de bizlere boşuna zaman kaybettirmektedir. Şunu iyice düşünmenizi isteriz. İnternet bizlere ne kazandırıyor ne kaybettiriyor. İnternetin bizlere gerçek anlamda bir şeyler kattığına inanıyorsak internet bizim için zararlı değildir demektir. Ancak İnternet bizlere hiçbir şey kazandırmıyor ise bu durumda zaman israfı ve davranışlarımızı olumsuz yönde etkilemesini bir kere daha gözden geçirmemiz gerekir.

KLAVYE DELİKANLILIĞI

İnternette karımıza çıkan en önemli kavramlardan bir tanesi Klavye Delikanlılığı. Her konuda bilgisayar başında atıp tutan insanların Sosyal Hayatlarını araştırın. Bu tür insanların lokantaya gittiklerinde bir bardak su dahi isteyemeyecek durumda aciz insanlar olduklarını göreceksiniz. Bu itibar ile İnternette Sosyal Paylaşım sitelerinde Klavye Delikanlısı olup atıp tutmaktan vaz geçmemiz gerektiği gibi bu tür insanları da muhatap kabul etmemek ve de değer vermemek gerekmektedir.

/resimler/2020-2/19/1142348916338.jpgİNTERNETTEN İNDİRDİKLERİNİZİ MUTLAKA VİRÜS TARAMASINDAN GEÇİRİN

İnternetten indirdiklerinizi mutlaka Virüs taramasında geçirin. Aksi takdirde Virüs diğer dosyalarınıza da bulaşacak ve başınıza sıkıntı alacaksınız.

PAYLAŞIMLARINIZ İLERİDE SİZE SIKINTI YARATABİLİR

İnternette paylaşacağınız her şey ileride hem Eğitim Hayatınızda hem de İş hayatınızda olumsuz sonuçlar ile karşınıza çıkabilir. Bu konuya çok önem vermemiz gerekiyor. Örneğin bu gün yapılan Güvenlik soruşturmasına bakalım. Gelecekte yapılacak olan Güvenlik soruşturmalarında Sosyal Paylaşım Sistemlerindeki paylaşımlarınız da dikkate alınacak. Dikkate alınmadan paylaşılan olumsuz bir görüntü ya da yazı ileride işe girme aşamasında çok büyük bir engel olarak karşınıza çıkabilir.

İNTERNETTEKİ ARKADAŞLARINIZIN KAÇ TANESİNİ ANNE BABANIZ İLE TANIŞTIRABİLİRSİNİZ?

İnternetteki arkadaşlarınızı seçerken çok dikkatli ve seçici davranmak durumundasınız. Bu konudaki ölçü şudur. Kendi kendinize şu soruyu sorun.

İnternette eklediğiniz arkadaşlarınızı aileniz ile tanıştırabilir misiniz? Aileniz ile tanıştırabileceğiniz arkadaşlarınızı arkadaş olarak ekleyebilirsiniz.

Ancak ben bunu ailem ile tanıştıramam dediğiniz profiller sizin için sıkıntılı profillerdir ve de bu profilleri asla ve asla arkadaş olarak eklemeyin bu profiller size zarar verir.

EN BÜYÜK TEHLİKE BANA BİR ŞEY OLMAZ

İnternet kullanımında en büyük tehlike ?Bana bir şey olmaz? tehlikesidir. Klavye ya da cep telefonu başında kendimize olan aşırı güven ile paylaştığımız her şey ileride her anlamda bizim karşımıza çıkabilir ve bu durum bize çok büyük sıkıntılar yaratabilir.

Bunun için asla ve asla kendimize aşırı derecede güvenmemeli ve her paylaşımımızı mutlaka dikkatli bir şekilde düşünerek paylaşmalıyız.

ANNE BABANIZ SİZİN ÖZEL HAYATINIZI SİZDEN DAHA FAZLA DÜŞÜNÜYOR

Genç olarak içinde bulunduğumuz psikolojik durumdan dolayı paylaşımlarımızı anne ve babalarımızdan gizlemeye çalışıyoruz. Oysa unuttuğumuz çok önemli bir şey var. Anne ve babalarımız özel hayatımızı bizlerden çok daha fazla düşünmektedirler. Genç olarak bizlerin düşünemediğimiz birçok şeyi anne ve babamız bizlerden çok daha iyi düşünebilmektedir. Bu itibar ile paylaşımlarımızdan anne ve babamızın haberdar olması ileride bizlerin başına gelebilecek çok büyük bir tehlikeyi de önlemeleri anlamasına gelmektedir.

TOPLU TAŞIMA YERLERİNDE WİFİ´YE BAĞLANMAYIN

Otobüs Terminalleri, Hava Alanları gibi toplu taşıma alanlarının bulunduğu yerlerde kesinlikle buraların WİFİ´lerine bağlanmayın. Virüs bulaşma ihtimali son derece yüksektir. /resimler/2020-2/19/1143031260758.jpg



İlginizi Çekebilir