Organik Tarım Aracı 4-9 Mayıs Tarihlerinde Çaykara'ya Geliyor

Organik Tarım Aracı 4-9 Mayıs Tarihlerinde  Çaykara

Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün önümüzdeki Hafta Organik Tarım Aracı ile birlikte Çaykara İlçesine geliyor.

Ünye’li Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün Karavana çevirmiş olduğu Minibüsü ile Çaykara İlçesinde mahalleleri tek tek dolaşarak vatandaşları bilgilendirecek.

Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilecek olan çalışma kapsamında Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün, Organik Tarım Okulu’na çevirmiş olduğu karavan minibüsü ile Çaykara İlçesinde her mahalleyi yek tek dolaşarak hem üreticiler ve vatandaşlar ile sohbet ederek onları bilgilendirecek hem de arazide ve karavan haline dönüştürmüş olduğu minibüsünde üreticileri bilgilendirici ve aydınlatıcı çalışmalar yapacak.

26 Mart 2022 Cumartesi Günü Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirilen Kooperatif Eğitim çalıştayına da katılan İbrahim Hakan Gün Ogranik Tarım okuluna çevirdiği minibüsünde çalışmaları hakkında Eğitim Seminerine katılan bayanlara da bilgi vermişti..

400 Bayanın katılmış olduğu Eğitim çalıştayında Çaykara ve Dernekpazarından çalıştaya katılan bayanlar modern imkanlar ile Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinin hizmetine sunulacak olan Organik Tarım Okulunu çok beğenmişlerdi.

Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün,Organik Tarım Okuluna çevirmiş olduğu Karavanı ile birlikte Çaykara Dernekpazarı Kadın Kooperatifinin gerçekleştireceği planlamaya göre önümüzdeki aylar içerisinde Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinin tüm mahallelerini ziyaret ederek vatandaşları modern tarım konusunda bilgilendirecek ve vatandaşların kendi tarım alanlarından en kaliteli verimi nasıl alabilecekleri konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulunulacak.

OKUR VE AYAN SAYESİNDE ÇAYKARA İLE TANIŞTI

Aslen Ordu Ünye’li olan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün Ordu Ünye ve çevresinde Organik Tarım ile ilgili gerçekleştirmiş olduğu örnek çalışmalar ve çiftçilere yönelik olan Eğitim çalışmaları ile tanınıyor.

Minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirdi, çiftçileri eğitiyor .

İBRAHİM HAKAN GÜN İLE NASIL İLETİŞİME GEÇİLDİ

Çaykara’lı Hayırsever İş Adamı Hasan Okur ile Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çaykara’lı Hemşerimiz Ali Kemal Ayan, Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurduktan sonra bu konuda her iki İlçede bulunan üreticilerimizi bilgilendirmek amacı ile bu konuda kendisini mükemmel bir şekilde yetiştirmiş ve Ordu ile çevresinde vatandaşları bilgilendiren,örnek çalışmaları ile tanınan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün ile iletişime geçtiler ve bu projenin içerisinde yer almasını sağladılar.

ORGANİK TARIMDA ARAZİ VE ÜRETİCİ GERELİLİKLERİ

Organik Tarım Sertifikası alabilmek için aşağıda yer alan bilgiler gerekiyor.

Arazinin Denizden yüksekliği.

Arazi nin yönü doğu batı Kuzey Güney

Arazinin Toprak tahlili

Arazinin üzerindeki tarımsal ürünler

ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi)kaydı

Beş yıl içinde arazide kullanılan gübre ve ilaçlar

NE ZAMAN İLÇELERİMİZE GELECEK

Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün önümüzdeki hafta Çaykara İlçesinde olacak.

4 ,5,6,7 ve 8 Mayıs tarihlerinde Organik Tarım Aracı ile birlikte Çaykara İlçesinde olacak olan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün, Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilecek olan Mahalle planlamasına göre her gün Çaykara İlçesinin farklı bir mahallesinde bulunan kadınlar ile bir araya gelerek hem kadınları Organik Tarım konusunda bilgilendirecek hem de kadınlara yönelik sahada tarlalarımızda neler üretilebilir konusunda uygulamalı eğitim verecek.

MİNİBÜSÜNÜ ORGANİK TARIMA ÇEVİRDİ

Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 59 yaşındaki Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirerek çiftçileri eğitmeye başladı.

Minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirdi, çiftçileri eğitiyor.Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 59 yaşındaki Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirerek çiftçileri eğitmeye başladı.

Ünye'de yaşayan İbrahim Hakan Gün, emekli olduktan sonra mesleği olan ziraat mühendisliği işine gönüllü olarak devam etti. Çiftçileri bilgilendirme ve destek amaçlı eğitim vermek üzere elinde bulundurduğu aracını karavan yaptı. Mesleğinin de alışkanlığının etkisiyle çiftçilerle bağını koparamayan Gün, 4 ay süren çalışmanın ardından karavanıyla kırsal mahalle ve köyleri ziyaret ederek çiftçi ve üreticilere çeşitli eğitimler veriyor.

"Karavanım sayesinde çiftçilerimizle beraberim"

Hayalleri olan bahçeleri, harmanları ziyaret ederek karavanın içerisinde çiftçilerle sohbetler edip uygulamalı tarım tekniklerini gösterirken kendimi çok mutlu hissettiğini ifade eden Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, "Üniversiteyi bitirdikten sonra hayalim mesleğim olan ziraat mühendisliğini çiftçinin bizzat ayağına giderek uygulamalı olarak özellikle organik tarımı yani doğa dostu tarımı benimsetmek ve katma değeri yüksek ürünler elde etmelerini sağlamaktı.

2012 yılında emekli olduktan sonra mevcut bulunan minibüsümü karavana çevirdim. Burada zor bir tarım olan fındığı yaygınlaştırmak, olabildiği kadar doğa dostu ve organik tarım şeklinde yapabilmek için çiftçileri kendi harmanlarında bahçelerinde ziyaret etmek, onlara kendi bilgi birikimlerimden paylar vermek ve onların bilgi birikimlerinden faydalanmak konusunda bir çalışma başlattım. Hayalim olan bahçeleri, harmanları ziyaret edip, karavanın içerisinde çiftçilerimizle sohbetler edip uygulamalı tarım tekniklerini gösterirken kendimi çok mutlu hissediyorum. Çünkü çok değer verdiğim çiftçilerimizle beraberim" dedi.

İlçenin Nadırlı Mahallesi'nde yıllardır çiftçilik yapan ve İbrahim Hakan Gün'ün karavan aracıyla bilinçli üreticiliği öğrendiklerini söyleyen fındık üreticisi Bekir Küçük, "Yıllardır çiftçilikle uğraşıyorum. Özellikle emekli olduktan sonra kendimi bahçeye adadım. Bu zamana kadar yaptığımız tarımı, ziraatçılığı, fındıkçılığı babalardan atalardan gördüğümüz kadarıyla yapıyorduk. Hakan beyle tanıştıktan sonra daha bilinçli hale geldik. Minibüsünü karavana çevirerek gezici tarım aracı haline getirdi ve bizlere çok güzel eğitimler verdi. Bunun neticesini de aldığımız mahsullerde bu sene gördük. Bilinçli bir şekilde Hakan Bey'in verdiği brifinglerle devam ediyoruz. Aklımıza takılan sorular olduğu zaman kendisini bahçemize çağırıyoruz. Gezici karavan ile direk bahçemize kadar geliyor. Yıllar önce hasar gören bahçemden hiçbir şekilde verim alamıyorduk. Öncelikle toprak tahlili yaparak, organik gübreler uygulayarak güzel bir çalışma yaptık ve neticesini gördük. Daha da çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Aslen Ankaralı olan ve en son Ünye Ziraat Odasında Ziraat Muhendisi olarak görev yaparken emekli olan Ziraat Mühendisi ve A52 TV Program yapımcısı İbrahim Hakan Gün içindeki organik tarım aşkı ile aldığı karavanını organik tarım eğitim aracı olarak üreticinin hizmetine sundu.

Bölgede yaptığı zirai faaliyetlerle adı dan bahsettiren başarılı ziraat mühendisi İbrahim Hakan Gün, Ünye Ziraat Odasından emekli olduktan sonra bütün planlarını organik tarım üzerine yapmaya başladı. Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, emekliliğin ardından ilk olarak A52 TV bünyesinde “Toprağın Bereketi” programını hazırlayıp sunmaya başlarken, program kapsamında özellikle genç girişimci ve üreticilerin yanı sıra organik tarım yapan üreticileri ön plana çıkaran projelere imza attı. Kısa zamanda iyi bir izlenme kitlesine sahip olan İbrahim Hakan Gün yeni bir orohe olarak da, emeklilik için aldığı karavanını da organik tarım eğitiminde kullanmaya başladı.

 “Organik Tarım Okulu Eğitim Karavanı” adını verdiği karavanı ile hem program çekimlerini yapan hem de organik tarımla uğraşan bölge üreticilerine daha kaliteli üretim yapmaları konusunda da eğitimler veriyor. Çevresinde organik tarım aşığı olarak bilinen İbrahim Hakan Gün zaman zaman iki küçük kızı ve eşi ile de programlarına devam ederken gezici bir okul hizmeti de veriyor.

 



İlginizi Çekebilir