Organik Tarım Aracı Çaykara'da

Organik Tarım Aracı Çaykara

Organik Tarım Aracı Çaykara'da çalışmalara başladı.

Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün Karavan Minibüse çevirdiği Organik Tarım Aracı ile Çaykara’da çalışmalarına başladı.

Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi ve Üretimi İşletme Kooperatifi etkinlikleri kapsamında kooperatif çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Kooperatif Başkanı Hacer Kuvvetli,Öğretmenler Betül Yazıcı,Ayşegül Sayar ve Gülay Yazar yönetiminde gerçekleştirilen çalışmalara Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinde bulunan kadınlar çok büyük bir ilgi gösteriyor.

Çalışmanın en önemli kısımlarından olan Organik Tarım Aracı Çaykara İlçesinin mahallelerinde çalışmalarına başladı.Kendi aracını organik tarım aracına çevirerek çiftçilere üretim konusunda teknik ve alan desteği veren Ünye’li Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün Çaykara ilçesine gelerek çalışmalara başladı.

Çalışmalarda Çaykara Belediyesi ekipleri ve Çaykara Belediyesi Özel Kalem Müdürü Berat Tosun ekiplerin mahallelere ulaşmaları ve çalışmaların yürütülmesi anlamında ekibe çok önemli katkılar sağlıyor.

PROTOKOLDEN YOĞUN KATILIM

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali,Çaykara İlçe Tarım Müdürü Ersin Yavuz Birkan,Çaykara Halk Eğitim Merkezi Müdürü İzzet Gönan,Çaykara Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Yusuf Kurt her gün saha çalışmalarına katılarak kadınların eğitim çalışmalarına katkı sağlıyorlar.

İLK BULUŞMA KARAÇAM’DA

Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün ilk olarak 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü Karaçam Mahallesine gelerek bu mahallede bulunan bayanlar ile bir araya geldi.

Mahallede ilk olarak bir toplantı gerçekleştiren Gün,Kadınlara yönelik bilgilendirme ve uygulama çalışmasının ardından tarlalarda bayanlar ile birlikte çeşitli alanlarda uygulamalı eğitim çalışması gerçekleştirdi.

TÜM MAHALLELERDE EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRİLECEK

1- Konu  :  Organik tarımın Tarihçesi , Gelişimi , İlkeler ,yararlandığı araçlar.                                                              

2- Konu  :    Organik Toprak bakımı  ve toprak bileşenlerinin  değerlendirilmesi.                                                                                

3-Konu   :  Organik meyve yetiştiriciliği fındık,kiraz,elma,hurma  vb   .                                                           

4- Konu :  Organik tarım da Gübreleme , hayvan sağlığı, sebze üretimi . Tarım ve çevre ilişkisi                          

5- Konu: Organik tarım da sertifikasyon süreci , birimler .

Konularında bayanlara video destekli bir eğitim çalışması gerçekleştirdi.

Toplantıda ayrıca Topluluk destekli Tarım .

Kooperatifleşme Pazarlama ve satış  kaabiliyetlerinin geliştirilmesi.  

Konularında kadınlara çeşitli eğitimler verdi.

MÜHENDİS GÜN ÖNCE ALAN ÇALIŞMASI YAPTI

 Eğitimler sabah saatleri 10 ile 16 arası sahada bahçede tesbitler ve analizler.  Saat 17 ile 20:00 arası salonda sunum eğitimleri şeklinde gerçekleşiyor.  Organizasyonun İlk günü Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün tarafından  bölge gezilerek notların alındı, metorolojik veriler,   yön tayinleri, toprak analizleri, bahçelerdeki ot yoğunlukları. su kaynakları,çöp depoları, hayvan varlıklarının tesbiti gerçekleştirdi.

İLK BULUŞMA KARAÇAM’DA

Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün ilk olarak 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü Karaçam Mahallesine gelerek bu mahallede bulunan bayanlar ile bir araya geldi.

Mahallede ilk olarak bir toplantı gerçekleştiren Gün,Kadınlara yönelik bilgilendirme ve uygulama çalışmasının ardından tarlalarda bayanlar ile birlikte çeşitli alanlarda uygulamalı eğitim çalışması gerçekleştirdi.

İKİNCİ GÜN ADRES MARAŞLI MAHALLESİ

Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün ikinci  olarak 17 Mayıs 2022 SAlı günü Maraşlı Mahallesine gelerek bu mahallede bulunan bayanlar ile bir araya geldi.

Mahallede ilk olarak bir toplantı gerçekleştiren Gün,Kadınlara yönelik bilgilendirme ve uygulama çalışmasının ardından tarlalarda bayanlar ile birlikte çeşitli alanlarda uygulamalı eğitim çalışması gerçekleştirdi.

BU GÜN ADRES EĞRİDERE MAHALLESİ

Organik Tarım ekibinin 18 Mayıs 2022 Çarşamba programı da oldukça yoğun.

Saat 09.30’da Çaykara Kaymakamlığı Toplantı Salonunda üretici Bayanlar ile bir araya gelecek olan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün,İstiridye(Kütük) mantarları ile ilgili olarak bayanlara bir eğitim ve bilgilendirme çalılşması gerçekleştirecek.

Organik Tarım ekibi daha sonra ise saat 13.00’da Eğridere Mahallesinde bayanlar ile bir araya gelecek.

OKUR VE AYAN SAYESİNDE ÇAYKARA İLE TANIŞTI

Aslen Ordu Ünye’li olan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün Ordu Ünye ve çevresinde Organik Tarım ile ilgili gerçekleştirmiş olduğu örnek çalışmalar ve çiftçilere yönelik olan Eğitim çalışmaları ile tanınıyor.

İBRAHİM HAKAN GÜN İLE NASIL İLETİŞİME GEÇİLDİ

Çaykara’lı Hayırsever İş Adamı Hasan Okur ile Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çaykara’lı Hemşerimiz Ali Kemal Ayan, Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurduktan sonra bu konuda her iki İlçede bulunan üreticilerimizi bilgilendirmek amacı ile bu konuda kendisini mükemmel bir şekilde yetiştirmiş ve Ordu ile çevresinde vatandaşları bilgilendiren,örnek çalışmaları ile tanınan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün ile iletişime geçtiler ve bu projenin içerisinde yer almasını sağladılar.

MİNİBÜSÜNÜ ORGANİK TARIMA ÇEVİRDİ

Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 59 yaşındaki Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirerek çiftçileri eğitmeye başladı.

Minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirdi, çiftçileri eğitiyor.Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 59 yaşındaki Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirerek çiftçileri eğitmeye başladı.

Ünye'de yaşayan İbrahim Hakan Gün, emekli olduktan sonra mesleği olan ziraat mühendisliği işine gönüllü olarak devam etti. Çiftçileri bilgilendirme ve destek amaçlı eğitim vermek üzere elinde bulundurduğu aracını karavan yaptı. Mesleğinin de alışkanlığının etkisiyle çiftçilerle bağını koparamayan Gün, 4 ay süren çalışmanın ardından karavanıyla kırsal mahalle ve köyleri ziyaret ederek çiftçi ve üreticilere çeşitli eğitimler veriyor.

"Karavanım sayesinde çiftçilerimizle beraberim"

Hayalleri olan bahçeleri, harmanları ziyaret ederek karavanın içerisinde çiftçilerle sohbetler edip uygulamalı tarım tekniklerini gösterirken kendimi çok mutlu hissettiğini ifade eden Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, "Üniversiteyi bitirdikten sonra hayalim mesleğim olan ziraat mühendisliğini çiftçinin bizzat ayağına giderek uygulamalı olarak özellikle organik tarımı yani doğa dostu tarımı benimsetmek ve katma değeri yüksek ürünler elde etmelerini sağlamaktı.

2012 yılında emekli olduktan sonra mevcut bulunan minibüsümü karavana çevirdim. Burada zor bir tarım olan fındığı yaygınlaştırmak, olabildiği kadar doğa dostu ve organik tarım şeklinde yapabilmek için çiftçileri kendi harmanlarında bahçelerinde ziyaret etmek, onlara kendi bilgi birikimlerimden paylar vermek ve onların bilgi birikimlerinden faydalanmak konusunda bir çalışma başlattım. Hayalim olan bahçeleri, harmanları ziyaret edip, karavanın içerisinde çiftçilerimizle sohbetler edip uygulamalı tarım tekniklerini gösterirken kendimi çok mutlu hissediyorum. Çünkü çok değer verdiğim çiftçilerimizle beraberim" dedi.

İlçenin Nadırlı Mahallesi'nde yıllardır çiftçilik yapan ve İbrahim Hakan Gün'ün karavan aracıyla bilinçli üreticiliği öğrendiklerini söyleyen fındık üreticisi Bekir Küçük, "Yıllardır çiftçilikle uğraşıyorum. Özellikle emekli olduktan sonra kendimi bahçeye adadım. Bu zamana kadar yaptığımız tarımı, ziraatçılığı, fındıkçılığı babalardan atalardan gördüğümüz kadarıyla yapıyorduk. Hakan beyle tanıştıktan sonra daha bilinçli hale geldik. Minibüsünü karavana çevirerek gezici tarım aracı haline getirdi ve bizlere çok güzel eğitimler verdi. Bunun neticesini de aldığımız mahsullerde bu sene gördük. Bilinçli bir şekilde Hakan Bey'in verdiği brifinglerle devam ediyoruz. Aklımıza takılan sorular olduğu zaman kendisini bahçemize çağırıyoruz. Gezici karavan ile direk bahçemize kadar geliyor. Yıllar önce hasar gören bahçemden hiçbir şekilde verim alamıyorduk. Öncelikle toprak tahlili yaparak, organik gübreler uygulayarak güzel bir çalışma yaptık ve neticesini gördük. Daha da çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Aslen Ankaralı olan ve en son Ünye Ziraat Odasında Ziraat Muhendisi olarak görev yaparken emekli olan Ziraat Mühendisi ve A52 TV Program yapımcısı İbrahim Hakan Gün içindeki organik tarım aşkı ile aldığı karavanını organik tarım eğitim aracı olarak üreticinin hizmetine sundu.

Bölgede yaptığı zirai faaliyetlerle adı dan bahsettiren başarılı ziraat mühendisi İbrahim Hakan Gün, Ünye Ziraat Odasından emekli olduktan sonra bütün planlarını organik tarım üzerine yapmaya başladı. Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, emekliliğin ardından ilk olarak A52 TV bünyesinde “Toprağın Bereketi” programını hazırlayıp sunmaya başlarken, program kapsamında özellikle genç girişimci ve üreticilerin yanı sıra organik tarım yapan üreticileri ön plana çıkaran projelere imza attı. Kısa zamanda iyi bir izlenme kitlesine sahip olan İbrahim Hakan Gün yeni bir orohe olarak da, emeklilik için aldığı karavanını da organik tarım eğitiminde kullanmaya başladı.

“Organik Tarım Okulu Eğitim Karavanı” adını verdiği karavanı ile hem program çekimlerini yapan hem de organik tarımla uğraşan bölge üreticilerine daha kaliteli üretim yapmaları konusunda da eğitimler veriyor. Çevresinde organik tarım aşığı olarak bilinen İbrahim Hakan Gün zaman zaman iki küçük kızı ve eşi ile de programlarına devam ederken gezici bir okul hizmeti de veriyor.

ORGANİK TARIMDA ARAZİ VE ÜRETİCİ GERELİLİKLERİ

Organik Tarım Sertifikası alabilmek için aşağıda yer alan bilgiler gerekiyor.

Arazinin Denizden yüksekliği.

Arazi nin yönü doğu batı Kuzey Güney

Arazinin Toprak tahlili

Arazinin üzerindeki tarımsal ürünler

ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi)kaydı

Beş yıl içinde arazide kullanılan gübre ve ilaçlar



Anahtar Kelimeler: Organik Tarım Aracı Çaykara'

İlginizi Çekebilir