Prof.Dr.Alaybey Karaoğlu´nun 50.Sanat Yılı Kutlandı

Prof.Dr.Alaybey Karaoğlu´nun 50.Sanat Yılı Kutlandı

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Çaykaralı hemşerimiz Prof. Dr. Alaybey Karoğlu´nun "SANATTA 40.YIL" adına düzenlenen sanatsal etkinlikleri Ankara´da Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Çaykaralı hemşerimiz Prof. Dr. Alaybey Karoğlu´nun "SANATTA 40.YIL" adına düzenlenen  sanatsal etkinlikleri Ankara´da Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleştirildi.

? Türk Sanatında Eleştiri, Sanat Ve Edebiyat Kanonlarına Bir İzdüşüm ? adlı panel,

 ?40 Yılın Öyküsü, Yalnızlıkta Yürümek ? adlı retrospektif kişisel resim sergisi,

 ? Düşler Gerçekler Ve Yanılsamalar? adlı Uluslararası karma sergi, bu etkinlikler kapsamında sanatseverlerle buluştu./resimler/2018-4/24/1953049554050.jpgTrabzon Çaykaralı Ressam Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Alaybey  Karoğlu, ?40 Yılın Öyküsü, Yalnızlıkta Yürümek? adlı kişisel resim sergisi  ile sanatseverlerle buluştu. Sanatçı dostları bu özel günde ayrı bir salonda eş zamanlı olarak ? Düşler Gerçekler Ve Yanılsamalar? adlı Uluslararası karma sergi ile destek vererek büyük bir kutlama gerçekleştirdiler.

 Sergi açılışı öncesi geniş katılımla gerçekleşen ? Türk Sanatında Eleştiri, Sanat Ve Edebiyat Kanonlarına Bir İzdüşüm ? adlı panel düzenlendi. Katılımın yüksek olduğu panelde; Prof. Dr. Hasan Pekmezci,  Prof. Dr. Alev Kuru, Ahmet Yıldız, Sanat eleştirmeni ve yazar Ümit Yaşar Gözüm konuşmacı olarak katılım gösterdiler. Panel tamamlandığında konuşmacılara sanatçımız Prof. Dr. Alaybey Karoğlu´nun birer eseri hediye olarak taktim edildi./resimler/2018-4/24/1953512211179.jpgProf. Dr. Alaybey Karoğlu küratörlüğünde,100 den fazla sanatçının eserlerinden oluşan bu jürili Uluslararası karma sergi Karoğlu´nun Türk sanatına yaptığı katkıyı ortaya koymuştur. Ayrıca bu sergi; Sanatçının sanat dünyasında, kazandırdığı eserleri ve öngörülü vizyonu ile yetiştirdiği önemli sanatçıların eserleriyle somutlaşan varlığının bir temsili olmuştur./resimler/2018-4/24/1956290651651.jpgPanel sonrası, açılış konuşmalarının ardından sanatsever ve izleyiciler ile birlikte sergi gezildi. 18 Nisan 2018 tarihinde Çankaya çağdaş Sanatlar Merkezinde Yaşar Kemal Konferans salonunda eserleri sergilenen sanatçıların eserleri izleyicilerin beğenisinde büyük ilgi gördü.

Katılımcılara hitaben yapılan açılış töreninde eserleri sergilenen sanatçılara teşekkür edildi; İyi ki sanat ve sanatçılarımız var diyen Vali ve Emniyet müdürü Yılmaz Ergün, Başkent Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kenan Aras, Prof. Dr. Hayati Misman ve Dış İşleri eski bakanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, 23. dönem Isparta milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, 21. Dönem Kilis Milletvekili Mehmet Nacar, Yazar Erdoğan Şahin yanı sıra öğrenciler adına Vesile Çetin ve Ahmet Hakan Yılmaz konuşmalarını yapmak üzere davet edildiler. Sergi açılışı ve etkinlik arasında katılımcı tüm  sanatçılara yine protokol tarafından katılım sertifikaları takdim edildi.

/resimler/2018-4/24/1957029089810.jpgProf. Dr. Alaybey  Karoğlu resimlerinde memleketi olan Trabzon´un mavisini, hareketliliğini, canlılığını, hırçın denizini tuallerinde resmetmiş sanatıyla memleketinin görsel, duygusal ifadesi oldu.

Son dönemde yaptığı eserlerden oluşan sergisine dikkati çeken Karoğlu, sergide eserleri hakkında sanat sanatseverlere bilgiler verdi.  Hayatını resimle anlamlandırdığını, her şeyin sanata göre şekillendiğini söyleyen Karoğlu, sanatçının varlık sebebini ve estetik yaklaşımı şu cümlelerle anlatmaktadır:

? Yaşama dair ne varsa düş ve gerçek arasındaki gidiş ve gelişidir insanoğlunun. Bazen yanılsamalardır gerçeklerimiz, bazen de ok gibi kalbimize saplanandır yaşam. Estetik olanla estetik değerin bütünleşmesidir, sanatçının varlık sebebi. Kurgunun vazgeçilmezliği, düşüncenin kalıcı izleri olmasındandır. Güzel ve yücenin peşinde sürekli renklerin ışığını arayıştır resim./resimler/2018-4/24/1958015965929.jpgKadim Çağlardan günümüze akıp gelen birikimlerin sağladığı umuttur geleceğe bakışımız. Sanatın varlığı, sürekli arayışlarımıza rehberlik edecek estetik değer yaratmaktan geçiyor . İşte o zamanda sanatçı daha çok düşler, daha az yanılsamalara düşer ve gerçek estetik değerler ortaya koyar. Sevgisizlik çağının ilgi gören değeri abartılı yaşamlar sona doğru ilerlerken, insanın sonsuzluğu kavrama çabası sadeliğin estetiğini yaratıyor. Böylesi bir yaşamda her şey sanata göre şekilleniyor ? demektedir. 

Sergilenen eserler ziyaretçiler tarafından hayranlıkla izlenirken ödül törenine geçildi. Ödül töreninde konuk olarak davetli olan Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Başbakan yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı sayın; Murat Karayalçın konuşmalarını yapmak için kürsüye davet edildi. Katılımlarından dolayı sanatseverlere teşekkür eden konuşması ile büyük alkış aldı.

Gazı üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde görevine devam eden Üniversitesi Güzel Sanatlar Prof. Dr. Alaybey  Karoğlu´nu kutluyor, eğitim ve sanat hayatında üstün başarılar diliyoruz," dedi..

www.caykaragundem.com

 

 



İlginizi Çekebilir