Profesör Ayan'dan Kuşmer Yaylasında Organik Tarım

Profesör Ayan

Çaykara İlçesinin yetiştirmiş olduğu önemli Bilim adamlarından Ali Kemal Ayan tarafından İlçemiz Kuşmer Yaylasında gerçekleştirilen Organik Tarım çalışması tüm vatandaşlarımıza örnek oluyor.

19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Çaykara’lı akademisyen Ali Kemal Ayan her sene yaz tatilini İlçemiz Kuşmer Yaylasında geçiriyor.Eşi de Ziraat Mühendisi olan Profesör Ali Kemal Ayan eşi ile birlikte bilgi ve tecrübelerini yayla sakinleri ile paylaşıyor.

Yaylada vatandaşlara örnek olacak bir şekilde kendilerine örnek bir yayla evi,hayvan barınağı ve örnek uygulamalı tarım bahçesi yapan Profesör Ali Kemal Ayan ve eşi ayrıca yaylada toprak tahlilini gerçekleştirerek hangi ürünlerin yaylada daha iyi yetiştirilebileceği konusunda da yayla sakinlerine rehberlik yapıyor.

Kuşmer Yaylasında 3000 Rakımlı yerde Çilek yetiştiren Profesör Ali Kemal Ayan ve Eşi yetiştirdikleri çilekleri hem yayla sakinleri hem de misafirleri ile paylaşırken bir yandan da çileklerin yetiştirilmesi konusunda komşularına rehberlik yapıyor ve onların da yetiştirmeleri için tavsiyelerde bulunuyorlar.

Profesör Ali Kemal Ayan tarafından gerçekleştirilen inceleme ve yapılan toprak tahlillerine göre Çaykara ve yaylalarında Üzümsü meyveler,Aronya,Güz yemişi,Böğürtlen, maviymiş v.b,Beassica (lahana) türleri, Bakla, Bezelye, soğan,Sarmsak, pirasa, Kurmızı pancar, Havuç v.b gibi bir çok ürün yetiştirilebiliyor.

Bu konuda duyarlı olan vatandaşlara yardımcı olabileceğini ifade eden Profesör Ali Kemal Ayan,Modern Tarım alanında hem Çaykara ilçesinde hem de yaylalarında her konuda vatandaşlara yardımcı olmaya hazır olduğunu,vatandaşlardan böyle bir talep gelmesi durumunda her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

Çaykara'lı İş ADAMI Hasan Okur ile birlikte Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Profesör Dr Ali Kemal Ayan'ın Organizasyonunda kurulan Çaykara Dernekpazarı Kadın Kooperatifi İki İlçede bulunan Kadınları Üretime katkı sağlamak amacı ile kurulmuştu.

Profesör Dr. Ali Kemal Ayan bilgi ve tecrübeleri ile bu konuda da Çaykara kadınımızın ufkunu açmaya ve kadınlarımızın aktif olarak üretime katılmaları konusunda onlara destek olmaya çalışıyor.

KAYMAKAM GÜZEL’DEN ZİYARET

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel başarılı çalışmaları vatandaşlara örnek olması ile insanlarımızın tarıma bakış ufkunu açmaya çalışan insanların klasik tarım anlayışından kurtularak Modern Tarım ile tanışmalarını sağlamayı hedefleyen Profesör Dr. Ali Kemal Ayan’ı Kuşmer yaylasında ziyaret etti.

Ziyaret esnasında Profesör Dr. Ayan çalışmaları hakkında Kaymakam Güzel’e bilgi verirken yörede gerçekleştirilebilecek tarım çalışmaları ile ilgili de Kaymakam Güzel’e bilgi verdi.Profesör Dr. Ayan ayrıca kendi bahçesinde yetiştirmiş olduğu çileklerden de Kaymakam Güzel’e ikram etti.

Profesör Dr Ali Kemal Ayan’ın çalışmalarının mükemmel olduğunu ifade eden Kaymakam Muhammet Güzel,Ayan’ın örnek ve sorumluluk sahibi bir Bilim insanı olarak Çaykara İlçesine faydalı olma gayreti içerisinde olduğunu bize düşen görevin ise Profesör Ayan’a destek vermek ve onun bilgileri doğrultusunda Tarıma bakış açımızı geliştirmek olduğunu sözlerine ekledi.

PROFESÖR ALİ KEMAL AYAN’I TANIYALIM

Çaykara İlçesinin yetiştirmiş olduğu önemli Bilim Adamlarından Profesör Dr. Ali Kemal Ayan İlçemiz Şahinkaya mahallesindendir.

Akademik hayatına OMÜ Ziraat Fakültesinde başlayan Ali Kemal Ayan, 1998 yılında yardımcı Doçent olarak göreve başladı ve 2007 yılında Doçentlik unvanına terfi etti. 2013 yılında Profesörlüğe yükselen Ali Kemal Ayan, nalen 19  Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde öğretim görevlisi olarak akademik kariyerine devam ediyor.

EĞİTİM BİLGİLERİ

Lisans:TARLA BİTKİLERİ Ondokuz Mayıs Üniversitesi / 1989

Yüksek Lisans:Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarla Bitkileri / 1994

Doktora:Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarla Bitkileri / 1998

Yrd. Doçentlik:Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra MYO / 1998

Doçentlik:Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra MYO / 2007

Profesörlük:Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra MYO / 2008

AKADEMİK VE İDRİ GÖREVLER

Ondokuz Mayıs Üniversitesi OMÜ Mezunlar Koordinatörlüğü Danışma Kurulu Üyeliği 2013-2016
OMÜ Ekolojik Yaşam Topluluğu Akademik Danışmanlık 2001-2017
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği 2015-
Bafra Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcılığı 2006-2008
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi 2012-2014
TURİZM FAKÜLTESİ Yönetim Kurulu Üyesi 2011-2012
BAFRA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜR 2013
TURİZM FAKÜLTESİ Dekan Yardımcılığı 2012-2013
BAFRA MESLEK YÜKSEKOKULU Bölüm Başkanlığı 2010-2010
BAFRA MESLEK YÜKSEKOKULU Bölüm Başkanlığı 2006-2009



tın li
23.08.2022 23:03:01
ola hane kablo hane çilek hane kuşmer hane foto hayırlı uzun ömürler dilerim....

İlginizi Çekebilir