Sultanmurat Şehitliği Yeni Yüzü İle Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

Sultanmurat Şehitliği Yeni Yüzü İle Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

Trabzon Valiliği Tarafından Restorasyon Çalışması Tanmalanan Sultanmurat Şehitliği Vali Ustaoğlu ve Trabzon Protokolünün yoğun katılımı ile Açıldı.

Çaykara ve Bölge Kültürünün önemli temel yapı taşlarından olan Sultanmurat Şehitliği Resmi Açılış Töreni ve Sultanmurat Şehitledrini Anma Resmi Programı  3 Ağustos 2023  tarihinde Çaykara Sultanmurat yaylasında gerçekleştirildi.

Sultanmurat Şehitliği,2023 Yılı Yatırım Programı çerçevesinde Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun önderliklerinde Tadilat çalışması tamamlanarak Bölgemizin ve misafirlerimizin hizmetine sunulmuştur.

Yatırım programı çerçevesinde Şehitlik bölgesinde bulunan yolların yenilenmesi,Şehitlik etrafında bulunan Çevre İhata duvarının yeniden yapılması,Şehitlik içinde bulunan ve mescit olarak kullanılan binanın yenilenmesi,Çevredeki peysaj çalışmalarının gerçekleştirilmesi gibi bir çok önemli altyapı çalışmaları gerçekleştirildi.

Sultanmurat Şehitliği Resmi Açılış Töreni ve Sultanmurat Şehitledrini Anma Resmi Programı’na Trabzon Protokolü yoğun bir ilgi gösterdi.

 Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu,Trabzon Milletvekili Vehbi Koç,Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Vali Yardımcısı Hacı Osman Hökelekli,Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale,Arsin Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir,Hayrat Kaymakamı Orçun Cüneyt Zor,Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr. Mehmet Aşık,Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk,Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Emin Aşıkkutlu,Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın,Trabzon İlinde görev yapan tüm Kamu Kurumlarının İl Müdürleri ilje öğrenciler ve çok kalabalık bir öğrenci topluluğu katıldı.

Çaykara İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencileri tarafından hazırlanan Restorasyon Çalışmasının tamamlanması ve Sultanmurat Şehitlerini Anma Programında protokol konuşmalarının yanı sıra Öğrenci şiirleri ve Sultanmurat Şehitleri için hazırlanan Animasyon gösterileri çok büyük bir ilgi ile izlendi.   

Programın son bölümünde Trabzon İl Müftülüğü Personeli tarafından Şehitlerimizin ruhu için Yasin ve Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirilirken Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın tarafından da Şehitlerimiz için dua yapıldı.

Çaykara’lı Araştırmacı Yazar Hikmet Öksüz tarafından kaleme alınan “Hürriyet Kaynağımız,Gurur Abidelerimiz Sultanmurat Şehitlerimiz” isimli yazı Çaykara ŞAÇAİHL Müdür YARDIMCISI Kenan AKTÜRK tarafından seslendirildi.                           BAŞKAN TOK-ÇAYKARA TARİH İLE TURİZMİN BİRLEŞTİĞİ YERDİR

Programın açılış konuşması Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok tarafından gerçekleştirildi.

Konuşmasında Çaykara İlçesinin hem Turizm açısından hem de sahip olmuş olduğu tarihsel önemi açısından farklı bir ilçe olduğunu ifade ederek başlayan Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Çaykara İlçesinin sahip olduğu coğrafya bakımından farklı bir ilçe olduğunu hem Turizm bakımından hem de tarihsel değer bakımından Çaykara İlçesinin Turizm alanında Ülkemizin en önemli cazibe merkezlerinden bir tanesi olduğunu ifade etti.

Konuşmasını Şair Arif Nihat Asya’nın Şehitler Tepesi Boş Değil şiiri ile tamamlayan Belediye Başkanı Hanefi Tok Çaykara İlçesinin Şehitler Tepesi olan Sultanmurat Şehitliğine gözleri gibi baktıklarını sözlerine ekledi.

KAYMAKAM GÜZEL-SULTNMURAT ŞEHİTLİĞİ YENİ YÜZÜ İLE IŞIK SAÇIYOR

Çaykara Kaymakamı Muhammet Güzel,Programda gerçekleştirdiği konuşmada  geçmişini bilmeyen bir milletin geleceğe güvenle bakamayacağını,Sultanmurat Şehitliğinin Çaykara İlçesinin tarihi öneme sahip en önemli temel yapı taşlarından bir tanesi olduğunu,Trabzon Valimiz Sayın İsmail Ustaoğlu’nun destek ve katkıları ile Sultanmurat Şehitliğinin Restorasyon çalışmasının tamamlanarak yeni yüzü ile Çaykara ve Dünya ile buluşturulmasının sağlandığını ifade etti.

BAŞKAN ZORLUOĞLU-ÇOCUKLUĞUM BU TOPRFAKLARDA GEÇTİ

Çocukluğunun Sultanmurat Yaylasında geçtiğini ve Sultanmurat Yaylasını ömrü boyunca unutmasının mümkün olmadığını ifade ederek konuşmasına başlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu,çocukluk yıllarında da Sutanmurat Yaylasında hem şehitlerimizi anma programı hem de şenliklerin birlikte gerçekleştirildiğini,çocukluk yıllarında şenlik günlerini sabırsızlık ile beklediklerini bu günlerde hem Şehitlerimizi anarak manevi duygularını pekiştirdiklerini hem de eğlendiklerini sözlerine ekledi.

Sultanmurat Şehitliği’nin Restorasyon çalışmasını çok önemsediklerini ifade eden Başkan Zorluoğlu,Trabzon Valisi Sayın İsmail Ustaoğlu önderliğinde Restorasyon çalışması tamamlanarak Sultanmurat Şehitliğinin yeni yüzü ile misafirlerini karşıladığını başta Vali Ustaoğlu olmak üzere emeği geçen herkese minnet borçlu olduklarını sözlerine ekledi.

Çaykara Şehit Ahmet Çamur AİHL öğrencilerine seslenen Başkan Zorluoğlu Programın bu okul tarafından hazırlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederken Gençlerin bu programda bulunmasını da çok önemsediklerini,Genç nesilin tarihini öğrenmesi,ecdadına sahip çıkması ve ecdadının kendileri için vermiş olduğu mücadelenin gençler tarafından çok iyi algılanması gerektiğini sözlerine ekledi.

MİLLETVEKİLİ KOÇ-BİR ŞEHİT TORUNU OLARAK SULTANMURAT ŞEHİTLİĞİNDE BULUNMAK BENİM İÇİN ONURDUR.

Bir şehit Torunu olarak Sultanmurat Şehitliği Restorasyon çalışmasının ardından Açılış Töreninde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başlayan Trabzon Milletvekili Vehbi Koç,Dedesi Şehit Mehmet Koç’tan savaş yıllarını,Seferberlik hikayelerini,Rus Donanmasının cepheye çarpışmaya giden insanları nasıl engellediğini rahmetli babasından çok fazla dinleme imkanı yakaladığını,her gün olmasa bile mutlaka haftada bir gün evlerinde bu hikayelerin anlatıldığını ve bu hikayeleri büyük bir keyif ile dinleyerek büyüdüklerini sözlerine ekledi.

Her Milletin Medeniyet yolculuğunda ilham aldığı bir gücün bulunduğunu ifade eden Milletvekili Koç,Türk Milletinin en büyük gücünün İman kuvveti olduğunu ve tarih boyunca bunun canlı örneklerini defalarca yaşadığını sözlerine ekledi.

15 Temmuz hain Darbe girişiminde aziz milletimizin canını ortaya koyarak topların,tankların önünde kendini siper ettiğini ifade eden Milletvekili Koç,milletimizin her zaman olduğu gibi İman Kuvveti ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ileri görüşlü engin dehası ve Devlet Adamlığı sayesinde bu illeti ortadan kaldırdığını ifade etti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ederek milletimizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaya çalıştığını ifade eden Milletvekili Koç,Cumhurbaşkanımızın yapılması gerekenleri zamanında yaptığını,alınması gereken önlemleri zamanında aldığını,Ülkemizi ve milletimizi kşimseye muhtaç etmeden üreterek geleceğe güven içinde yürümesi için her türlü çalışmayı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Ülkemizin Muassır Medeniyetler seviyesine çıkabilmesi için ilim,bilim,kültür,teknoloji,sanayi alanlarında her türlü altyapı çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Milletvekili Vehbi Koç,Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde milletimizin huzur ve güven içinde Türkiye Yüzyılını yaşamaya hazırlandığını ifade etmek istiyorum.

VALİ USTAOĞLU-ŞEHİR BİR ECDADIN EVLATLARIYIZ

Konuşmasına böyle anlamlı bir ana tanıklık ettiğinin ve bu anlamlı açılış töreninde bulunmaktan dolayı katılımcılara teşekkür ederek başlayan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu,Kur’an-ı Kerimde Vatan yolunda ölenler ölü değildir,onlar aramızda ve bizimle birliktedir ayetini anımsatarak tüm şehitlerimiz olduğu gibi Sultanmurat Şehitlerinin de tarih boyunca Milletimizin yüreğinin en temiz köşesinde yer almaya devam edeceğini ifade etti.

Milletimizin bu vatan toprakları içerisinde huzur ve güven içinde rahat bir yaşam sürmesi için bundan 107 sene önce Yüzbaşı Seyfettin ve arkadaşlarının düşman ile siper sipere kahramanca çarpışarak hayatlarını vatan uğrunda feda ettiklerini anımsatan Vali Ustaoğlu,Karadeniz bölgesinin her ilçesinde bir çok şehitlik bulunduğunu bu durumun da ecdadımızın bu toprakları bizlere ne kadar çetin şartlar altında miras bıraktığının en güzel örneği olduğunu sözlerine ekledi.

Bölgemizin en önemli değerlerinden bir tanesi olan Gazeteci Yazar Sadık Albayrak ile Sultanmurat Şehitliği’nin Restorasyonu konusunda üğç sene önce yola koyulduklarını ifade eden Vali Ustaoğlu,Trabzon Valiliği olarak Sultanmurat Şehitliği için tüm imkanlarını  seferber ettiklerini ve Sadık Albayrak’ın çok kıymetli destekleri ile üç sene gibi bir zaman diliminde bu restorasyon çalışmasının tamamlandığını,Sultanmurat Yaylasının çetin bir coğrafyaya sahip olduğunu yüksek ve soğuk bir bölge olduğunu,kışın çok ağır geçtiğini ancak şehit bir neslin evlatları olarak büyük bir enerji temposu ile çalışarak Şehitliğin Restorasyon çalışmasını tamamladıklarını sözlerine ekledi.

Açılış programının son bölümünde Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok tarafından misafirlere yemek ikramı gerçekleştirildi.



İlginizi Çekebilir