Toplum,Hiç Bir Emeği Karşılıksız Bırakmaz

Toplum,Hiç Bir Emeği Karşılıksız Bırakmaz

Öğretmen Hilmi Kanık tarafından kaleme alınan “Toplum Hiçbir Emeği Karşılıksız Bırakmaz” isimli yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Toplum insanın aynasıdır.35 Senelik meslek hayatımda bunu gördüm bunu yaşadım.Sizler topluma nasıl davranırsanız,sizler topluma ne vermeye çalışırsanız,sizler toplum için ne kadar özverili ve fedakar davranırsanız toplum onu sizlere fazlası ile iade eder.Bunun tersi de doğrudur.Sizler ne kadar toplumun dışında kalmaya çalışırsanız toplum da sizi bir o kadar dışına atar ve önemsemez.

Öğretmen topluma hep kendisinden bir şeyler vermeye çalışan insandır.Karşılık beklemez öğretmen.Alkış beklemez takdir beklemez.Biz öğretmenlerimizden öyle öğrendik çünkü.İyi bir öğretmen sürekli olarak topluma bir şeyler verme gayreti içerisinde olan insandır.

7 Eylül 2022 Çarşamba akşamı Uzungöl Yeşilköşk Restaurant’ta Uzungöl Eğitiminin duayen ismi Merhum Cahit Çelebi’nin kızı Damla’nın Kına törenindeydik hep birlikte.Ve de hafızamız bizleri yeniden Sevgili Cahit Çelebi’ye taşıdı.

1979 Yılında gencecik bir fidan olarak Uzungöl Ortaokulunda öğretmen olarak göreve başladı Sevgili Cahit Çelebi.Uzungöl’ü o kadar çok sevdi ki adeta kendisini Uzungöl’lü kabul etti.Yediden yetmişe herkes ile o kadar mükemmel bir iletişim kurmayı başardı sevgili Cahit Çelebi.

Öğrencileri ile kurmuş olduğu mükemmel iletişimi ile okulda da örnek bir öğretmen oldu Cahit Çelebi.Öğrencilerinin toplum önünde kendilerini ifade edebilmeleri anlamında tüm hüner ve yeteneklerini öğrencilerine çok büyük bir ustalık ile adeta bir nakış gibi işleyerek onları topluma hazırladı.

Yıl 1983.Çaykara İnönü Lisesi Birinci sınıfında okuyorum.İlk dersimiz.Edebiyat dersi.Çaykara İlçesinin Duayen Edebiyat Öğretmeni Sabahattin Genç derste.Konu İstiklal Marşı.Sabahattin Hoca bir soru sordu konu ile ilgili olarak.O kadar kolay bir soru ki ilkokul 4. Sınıf öğrencisinin bile kolaylıkla cevap verebileceği bir soru.Zaten Sabahattin Hoca’nın soruyu sorma sebebi bu.Sınıftaki öğrencilerin özgüven altyapısını sorguluyor bu soru ile.

Sınıfta kafamı kaldırdım.40 Kişilik sınıfta tek bir tane parmak yok.Hiç tereddüt etmeden parmağımı kaldırdım ve soruyu cevapladım.Sabahattin Hoca beni tanımıyor.Hayatında ilk defa gördü.Bana verdiği cevap şu Sabahattin Genç öğretmenimin.

-Sen dedi.Sen Cahit Çelebi’nin öğrencisisin.

Evet ben Cahit Çelebi’nin öğrencisiydim.belki  edebiyat anlamında,belki Türkçe anlamında biraz yeteneklerim vardı ama Sevgili Cahit Çelebi Usta bir Marangoz olarak tüm öğrencilerini işlediği gibi o hünerli elleri ile beni de büyük bir özen ile işleyerek topluma hazırlamıştı.

Ve tam 30 senedir  Uzungöl’de,Çaykara’da ya da başka bir yerde sahne anlamında öğretmenlik anlamında insanlara,öğrencilerime ışık olmaya çalışıyorsam bunun ilk ve tek Mimarı Sevgili Cahit Çelebi’dir.

Uzungöl’de sokağa çıkın ve kiminle konuşursanız konuşun.Öğretmen kelimesi ağzınızdan çıksın.Duyacağınız ilk cevap Cahit Çelebi’dir.Çünkü Cahit Çelebi hem öğretmen olarak hem de örnek bir toplum insanı olarak hem öğrencilerine hem de topluma örnek bir rol model olmuş örnek ve farklı bir insandır.

1980’li ,1990’lı hatta 2000’li yıllar…yıllar.Dershanelerin revaçta olduğu seneler.Cahit Çelebi’nin de ne kadar iyi bir Türkçe Öğretmeni olduğunu bilmeyen yok.Dershaneler sıraya girdiler o dönemde.Uzungöl’den ayrıl,Trabzon’a gel sana istediğin kadar para.

Bir öğretmen için bundan daha iyi bir teklif olabilir mi?Hem Şehir merkezinde çalışacaksın hem de ekonomik olarak kazandığın paranın 2,3 katı fazlasını kazanacaksın.

Ama o tüm bu teklifleri elinin tersi ile itti.

-Ben Uzungöl’e sevdalıyım dedi.Uzungöl’den başka bir yerde çalışmam.

Uzungöl’e o kadar büyük sevdalı idi ki Sevgili Cahit Çelebi eşini bile Uzungöl’den seçti ve çok sevdiği,ömrünü verdiği Uzungöl ile arasındaki gönül bağını akrabalık bağına dönüştürdü.

1997 Yılından 2010 yılına kadar hem öğretmen hem de Okul Müdürü olarak 13 sene boyunca Uzungöl insanına ışık olmaya çalıştı Sevgili Cahit Çelebi.

2010 Yılında Yöneticilerin zorunlu yer değişikliği kapsamında önüne üç seçenek koydular.Okul Müdürü olarak hangi okula gitmek istiyorsun tercihini yap dediler.O kendisine yakışanı yaptı.Ben Uzungöl’e sevdalıyım.Uzungöl dışında başka bir okulda çalışmam dedi.Her öğretmenin en büyük hayali olan Okul Müdürlüğünü elinin tersi ile itti.Okul Müdürlüğü görevinden istifa ederek normal öğretmenlik görevine döndü.Sadece çok sevdiği ömrünü v erdiği Uzungöl’den ayrılmamak için.

Yıl 2014.Hastaydı Sevgili Cahit Çelebi.Mide Kanseri hastalığına yakalanmıştı.Ama dirençliydi Cahit Öğretmen.Kanseri atlatacaktı.Tam 3 sene kanser ile mücadele etti.Ve 2017 Yılında lanet hastalık onun mücadele gücünü yok etmişti.

Evet Cahit Çelebi canından çok sevdiği ömrünü verdiği Uzungöl’den ayrılmak zorunda kalmıştı.

Artık doğum yeri olan Taşkıran’da ebedi istirahgahına taşınmıştı Sevgili Cahit Çelebi.

Ve dün akşam.Uzungöl’de Yeşilköşk Restaurant’ta.Sevgili Cahit Çelebi’nin ilk göz ağrısı.Sevgili Damla öğretmenimizin evlilik heyecanında…Tüm Uzungöl Damlasının yanındaydı.Yediden yetmişe herkes Damla’sına koşmuştu.

Dün gece gördüğüm en güzel fotoğraflardan bir tanesi Damla Öğretmenin Uzungöl’de babasının temellerini attığı okulda yetiştirmiş olduğu öğrencilerinin ,öğretmenlerinin tatlı heyecanlarını paylaşmaları olmuştu.

Evet Sevgili Cahit Çelebi aramızdan ayrılmıştı ama dikmiş olduğu fidanlar topluma meyve vermeye devam ediyordu.Buna dün akşam bir kere daha tanıklık ettik.

Ve de şuna bir kere daha tanıklık ettik dün akşam.Toplum kişinin aynasıdır.

Sizler özveri ile çalışırsanız,emek verirseniz,sabırla,özenle,itina ile topluma bir şeyler katmaya çalışırsanız toplum o emeğinizin karşılığını fazlası ile ve de mutlaka verir.

Yazımızı köşe yazımızın içinden bir anekdot ile tamamlayalım.

Uzungöl’e gidin.İnsanlara sadece öğretmen kelimesini ip ucu olarak verin.Ben iddia ediyorum %99’undan alacağınız cevap şudur.

Cahit Çelebi…



Anahtar Kelimeler: Toplum Emeği Karşılıksız Bırakmaz
Yasin Volkan Çelebi
11.09.2022 13:36:36
Sonuna kadar okuduğum ve okurken her satırında duygulandığım harika bir yazı kaleme almışsınız.Yürekten kutluyorum sizi. Kaleminize sağlık.

İlginizi Çekebilir