Trabzon Büyükşehir Belediyesinden Çaykara Muhtarları ile Sosyal Hizmetler Toplantısı

Trabzon Büyükşehir Belediyesinden Çaykara Muhtarları ile Sosyal Hizmetler Toplantısı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Muhtarlara yönelik Sosyal Hizmetler Bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.

11 Ekim 2022 Salı Günü Çaykara Hükümet Konağı Toplantı Salonunda ,Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Bilgilendirme toplantısına  Çaykara İlçesinde görev yapan 32 mahallenin muhtarları katıldılar.Çaykara Muhtarlar Derneği Başkanı Engin Yazıcıoğlu'nun başkanlığında gerçekleştikrilen Bilgilendirme Toplantısına Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı Muharrem Cimşit ile Trabzon Muhtarlar Dairesi Başkanı Ali Kemal Bektaş katıldılar.

Vatandaşların Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetlerinden faydalanabilmesi için 153 numaralı telefondan talepte bulunmaları gerekiyor.

Karşılıklı sohbet ortamında gerçekleştirilen Bilgilendirme Toplantısında öne çıkan konu başlıkları özetle şu şekilde.

1-EVDE TEMİZLİK HİZMETİ

Sosyal belediyecilik anlayışının en güzel örneklerinden biri olan “Evde Temizlik Hizmeti” hizmetimizle birlikte yaşlı, engelli, kimsesiz ve bakıma muhtaç vatandaşlara ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekibi 18 ilçede bu hizmeti vermektedir.

2-ENGELSİZ TAKSİ HİZMETİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde kamu kurumlarına, hastaneye, yolculuk amacıyla havalimanı ve terminale ayrıca idarenin uygun gördüğü yerlere TİKOM (153) aranarak 1 (bir) gün önceden talep oluşturularak müracaat edilebilir.

3-ENGELLİ DANIŞMA MERKEZİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak doğrudan engelli bireylere yönelik hizmet vermek üzere Engelli Danışma Merkezi kurulmuştur. Esentepe Mahallesi'nde kurulan Engelli Danışma Merkezi önemli bir sosyal sorumluluğu yerine getirmektedir.

Merkezde; engelli vatandaşlara engelli yasası, engellilerin sahip oldukları haklar ve bu hakların elde edilebilmesinde gerekli koşullar hakkında yönlendirme ve bilgilendirme hizmeti sunulmaktadır. Engelli vatandaşlar merkeze, her türlü istek, öneri ve şikayetleri için de başvuruda bulunabilmektedir.

4-ENGELLİ ARAÇ ATÖLYESİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Esentepe Mahallesi’nde ortopedik engelli vatandaşlarımızın araçlarının tamirinin yapıldığı atölyesi hizmet vermektedir. Akülü aküsüz tüm araçların tamirini Büyükşehir Belediyesi olarak  gerçekleştirilmektedir.

Engelli Vatandaş Alo 153 numaralı telefon hattını arıyor.Engelli Aracının bozulduğunu söylüyor.Trabzon Büyükşehir Sosyal Hizmetler ekibi kendi araçları ile vatandaşın bulunduğu mahalleye gelerek bozulan Engelli aracını alıyorlar.Kendi atölyelerine getiriyorlar.Tamirini yapıp çalışır duruma getirdikten sonra yeniden vatandaşa geri getiriyorlar.Ve tüm bu çalışmalar için vatandaştan hiçbir ücret talep edilmiyor.

Ancak vatandaşların bu hizmetten faydalanabilmeleri için Engelli raporlarının olması gerekiyor.

5-ÜCRETSİZ ULAŞIM

Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak yüzde 40’tan yüksek engelli raporu olan vatandaşlarımıza ücretsiz ulaşım imkanı sağlanıyor. Ayrıca ağır engelli olan vatandaşlarımızın beraberindeki refakatçilerine de ücretsiz taşıma hizmeti sunulmaktadır..

6-ENGELSİZ ULAŞIM

Trabzon Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren 150 toplu taşıma aracının yaklaşık 90 tanesi engelli erişimine uygun durumdadır.

7-YATALAK HASTALARA HASTA YATAĞI

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Yatalak Hastalarr için ücretsiz hasta yatağı temini gerçekleştiriliyor.Bunun için vatandaşların ALO 153 numaralı telefondan talepte bulunmaları gerekiyor.

8-OTOPARK HİZMETİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Engelli vatandaşlarımıza yönelik ücretsiz otopark hizmeti sunulmaktadır.

9-AİLE,ÇOCUK VE KADIN DANIŞMA HİZMETİ

Trabzon Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde kurulan Aile Çocuk ve Kadın Danışma Merkezinde  2 sosyolog ve 1 psikolojik danışman olmak üzere 3 personel ile hizmet vermektedir.

Aile Danışmanlığı Hizmeti

Anne, Baba, Çocuk İlişki ve İletişim Problemleri

Çatışmalar

Boşanma Süreçleri

Kadın Danışmanlığı Hizmeti

Kadın danışma masası, kadına yönelik şiddeti nedenleriyle birlikte ortadan kaldırmak, Trabzon'da yaşayan her sosyal kesimden kadının korunması, desteklenmesi ve onların güçlendirilmesi amacıyla hizmet vermektedir. Özellikle psikososyal-psikokültürel ve fiziksel her türlü dışlanma ve ayrımcılığa uğrayan kadınlara psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmeti vererek dayanışma sağlamak ve farkındalık oluşturmak çalışmalarımızın temel amacıdır.

10-ÇOCUK DANIŞMANLIĞI HİZMETİ

Gelişimin en hızlı olduğu dönem şüphesiz ki çocukluk dönemidir. Doğumdan itibaren çocuk bilişsel, duygusal, fiziksel, davranışsal ve sosyal değişim süreçleri içine girer. Bu süreçlerde ortaya çıkabilecek olası sorunların farkına varabilmek ve sorunun çözümüne yönelik adımlar atabilmek için çocuk danışmanlığı destek hizmeti almak gerekebilir. 2-12 yaş aralığındaki çocukların ruh sağlığını korumaları, yaşadıkları duygusal, gelişimsel ve davranışsal sorunların üstesinden gelmeleri, yaşamda gerekli olan becerileri kazanmaları ve sağlıklı gelişimlerinin desteklenmesi için profesyonel destek sağlanmaktadır.

Danışmanlığın yanında çocukların kapsamlı olarak değerlendirilebilmesi amacıyla;

Gelişim Testleri

Bilişsel Değerlendirme Testleri (Zeka ve Algı Testleri)

Duygusal Değerlendirme Testleri (Genel Davranış Değerlendirme, Depresyon ve Kaygı Ölçekleri)

WİSC-R Zeka Testi

Metropalitan Olgunluk Testi

Bender Gestalt Motor Algı Testi

Çocuk Resimleri Yorumlama

Dikkat ve Algılama Testleri uygulanmaktadır.

İLETİŞİM:0462 224 10 50

11-KART 61

Trabzon Büyükşehir Belediyesi “Kart61” uygulaması ile ailelerin temel ihtiyaçlarını kendilerinin alışveriş yaparak karşılamalarını sağlamaktadır.

Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde 18 ilçemizi kapsayacak çerçevede dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile engellilere sosyal hizmet ve yardımlar gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda;

A grubu: 200 TL  (1 ve 2 birey)

B grubu: 250 TL  (3 ve 4 birey)

C grubu: 300 TL  (5 ve 6 birey)

olmak üzere gıda yardımı yapılmaktadır.

İLETİŞİM:0462 224 10 50

12-DİĞER YARDIMLAR

Trabzon Büyükşehir Belediyesi sosyal yardımlarla kimsesizlerin kimsesi olmayı sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirdiği sosyal yardımlarla Türkiye’de sosyal belediyeciliğin en iyi şekilde uygulandığı örnek belediyelerden biri haline geldi.

Devazantajlı aileler tespit edilerek, günde iki öğün olmak üzere her gün sıcak yemek yardımı yapılmaktadır.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin en önemli yardım ayaklarından biri de il genelinde yapılan evde bakım hizmeti çalışması. Belediyeden görevli personeller evde bakım hizmeti verilen ihtiyaç sahibi vatandaşların evlerine belirli periyotlarla giderek evlerinin temizliğinin yanı sıra vatandaşın talebi ve isteği doğrultusunda kişisel bakımını da gerçekleştiriyor. Evde bakım hizmeti verilen muhtaç vatandaşların eksik eşyaları varsa eşya yardımı da yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi muhtaç durumda olan insanlara ikinci el eşya, ikinci el kıyafet yardımında da bulunuyor. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi öğrencilere de yardım elini uzatıyor. Büyükşehir, her yıl eğitim ve öğretim yılı başlangıcında öğrencilere kırtasiye ve kıyafet yardımında bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesi muhtaç durumda olan ailelere de suyu indirimli veriyor.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi medikal cihaz ve ürün yardımı da yapmaktadır.

İletişim: 0462 224 61 61



Avni ÇAKMAK
12.10.2022 21:45:44
Ulucami mahallesinden Çaykara Zeki Bilge Okuluna taşımalı öğrencilerimiz var. Okul servislerini taşıyanlar çocukları bekletmeden vaktinde alıp, vaktinde bırakmalı. Öğrenci servislerinde sivil kim olursa olsun servis araçlarına alınmamalı. Servis şöförleri her gün öğrencilerin tam olup olmadıklarına özellikle dikkat etmeli. Öğrencilere servis şöförleri tarafından hakaret edilmemeli, küçük düşürücü kelimeler söylenmemeli. Okul çıkışı edütlerde kalan çocuklar merkezde oturan çocuklar olması sebebiyle, edütlere kalamayan öğrenciler kalan öğrencilere göre daha başarısız oluyor. Edütlere kalan çocuğumu her gün okuldan almak artan akar yakıt fiyatları nedeniyle maddi yönden büyük zarar görmekteyim.

İlginizi Çekebilir