Trabzon ve Ülke Turizmi İçin Hediyelik Eşya Üretiyorlar

Trabzon ve Ülke Turizmi İçin Hediyelik Eşya Üretiyorlar

Uzungöl Elmalı Mahallesi Üreten Eller Usta Öğreticileri ve Kursiyerleri Trabzon ve Ülke Turizmi İçin Hediyelik Eşya Üretiyorlar.

Trabzon Çaykara Elmalı Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından açılan “Üreten Eller” kursunda üretilen ürünler 2023 Turizm sezonunda Uzungöl’de Hediyelik Eşya dükkanlarında Bölge ve Ülke Turizmi ile buluşuyor.

Çaykara Kaymakamlığı ve Çaykara Belediyesinin katkı ve destekleri ile üretime başlayan “Üreten Eller” kursu ürettiği ürünlere her gün bir yenisini ekliyor

Başlangıçta tepsi,çay sehpası gibi sınırlı ürünler ile üretime başlayan “Üreten Eller” kursu  gelen talepler doğrultusunda günümüzde yüzlerce ürünü yapabilme özelliğine sahip

Karadeniz Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’de  Hediyelik Eşya dükkanlarının tamamının raflarını Üreten Eller Kursunda üretilen ürünler süslüyor.Ayrıca Bölgede bulunan diğer Turizm Merkezlerine de gönderiliyor üretilen ürünler.

Bölge kadınına da çok önemli bir istihdamı sağlamış durumda Üreten Eller Kursu.Her sene Elmalı Mahallesi ve komşu mahallelerden yaklaşık 50 kadın bu kurslarda görev alarak hem üretime katkı sağlıyor hem de aile ekonomisine ek destek sağlıyor.

Neler Yok ki Üreten Eller Kursunda.İşte size birkaç örnek

Çay tepsisinden tutun da ekmek selesine, baharat takımına,şekerliğine, saat, gemi,çocuk bisikleti,şişeli lamba,yemek tepsisi,kahvaltı tepsisi,fındık kırma kabı,merdane,ahşap saat,ahşap şekerlik,yöre maket evleri, balık sembollerine, sehpasından tutun da odundan yapılan arabasına kadar. Fincan takımından çay, ayran takımına kadar. 

Elmalı Mahallesi Üreten Eller Projesi Yöneticisi Halil Mutlu Üreten Eller Ekibi olarak bundan önceki senelerde olduğu gibi 2023 Turizm Sezonu için tüm hazırlıklarını tamamladıklarını ve üretmiş oldukları birbirinden güzel hediyelik eşyanın bundan önceki senelerde olduğu gibi 2023 yılında da Uzungöl’ün hediyelik eşya dükkanlarını süslemeye devam edeceğini ifade etti.

Kurs Öğretmenleri Hamza Demirci yönetiminde kursiyerler ile beraber kış sezonu boyunca yüzlerce çeşit  hediyelik eşya üretimi gerçekleştirdiklerini anımsatan yönetici Halil Mutlu , ayrıca hediyelik eşya dükkanlarından talep de aldıklarını Uzungöl’ü ziyarete gelen vatandaşların talepleri doğrultusunda özel hediyelik eşya üretimi de gerçekleştirerek vatandaşların taleplerini de yerine getirdiklerini sözlerine ekledi.

ÜRETEN ELLER PROJESİ

2013 yılında İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığının maddi destek sağladığı projenin yürütülmesi amacıyla da Uzungöl Üreten Eller Derneği kuruldu. Dernek tarafından, Elmalı Mahallesinde bulunan ve taşımalı eğitim nedeniyle boşaltılan Şehit İhsan Mutlu İlkokulu binası, ağaç işleri imalathanesine dönüştürüldü.

Çaykara Kaymakamlığı, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde uygulanan ve bazı iş adamlarının da makine desteği sağladığı proje kapsamında imalathanede 20 asgari ücretli istihdam ediliyor. 

Çaykara Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde görevli usta öğretici Hamza Demirci gözetiminde üretime devam ediyor.

1-TEPSİ-

Değişik şekil ve boyutlarda isimli ve isimsiz olarak hazırlanmış çeşitli tepsiler.Büyük bölümlerinde Uzungöl ismi yazılmış

2-ŞİŞELİ LAMBA

Bölgeye elektrik gelmeden önce 1960 öncesi kullanılan şişeli lambaları mükemmel bir tasarım ile hayranları ile buluşturmuş Üreten Eller.Elektrik ile çalışıyor şişeli lambalar.Evinizin en güzel köşesinde hem nostalji yaşamak hem de gece aydınlatma için bulunmaz bir fırsat.

3-ÇOCUK BİSİKLETİ

Bütün aksesuarları tamamen tahtadan yapılmış Çocuk Bisikletinin.Son derece doğal ve şık bir tasarım ile hazırlanmış.Çocuklarınız için bulunmaz bir oyuncak.

4-UZUNGÖL RESİMLİ TEPSİLER

Üzerinde Uzungöl fotoğrafının monte edilmiş olduğu modern görünümlü tepsiler son derece şık bir aksesuar ile değişik renk ve boyutlarda hazırlanmış

5-SEHPA

Bölge Kültürünün en önemli yapı taşlarından bir tanesi olan sehpalar son derece modern bir şekilde değişik boyutlarda hazırlanarak misafirlerin beğenisine sunulmuş.

6-YEMEK TEPSİSİ

Tamamen ahşaptan hazırlanan yemek tepsisi güzelliği ile göz kamaştırıyor

7-KAHVALTI TEPSİSİ

Tamamen ahşaptan hazırlanan kahvaltı  tepsisi güzelliği ile göz kamaştırıyor

8-FINDIK KIRMA KABI

Bölgemizin en önemli tarım ürünlerinden olan fındığı kırmak için Üreten Eller tarafından son derece şık bir şekilde hazırlanmış fındık kırma kabı ve tokmağı güzelliği ile göz kamaştırıyor.

9-MERDANE

Birbirinden güzel merdaneler göz kamaştırıyor

10-KAHVALTI TABAĞI

Değişik büyüklüklerde hazırlanan kahvaltı tabakları Uzungöl’de bir çok işletmede kullanılıyor.Her eve lazım

11-ÇAY TEPSİSİ

Farklı büyüklüklerde hazırlanmış olan Çay Tepsileri modern ve şık tasarımları ile her eve lazım

12-SARIMSAK EZME KABI

Ahşaptan hazırlanan sarımsak ezme kabı ve tokmağı şık tasarımı ile göz kamaştırıyor

13-FOTOĞRAFLI ÇAY TEPSİSİ

Bölgede bulunan tarihi ve turistik yerlerin fotoğraflarının bulunduğu fotoğraflı çay tepsisi misafirler tarafından büyük bir ilgi görüyor

14-YÖRE MAKET EVLERİ

Tamamen ahşaptan yapılan ve yöre mimarisinin özelliklerini mükemmel bir şekilde yansıtan Yöre Maket Evlerine Turistler büyük bir ilgi gösteriyor.

15-AHŞAP SAAT

Akrep ve yelkovanı dahil tamamı ahşaptan yapılan Ahşap Saat Uzungöl’de Hediyelik Eşya Dükkanlarının baş köşesini süslüyor ve büyük bir ilgi görüyor.

16-MASA KALEMLİĞİ

Ahşaptan yapılan masa kalemliği modern ve şık tasarımı ile her masada olması gereken bir aksesuar.

17-AHŞAP ŞEKERLİK

Ahşaptan odunu oyarak oluşturulan Ahşap Şekerlik  Uzungöl’de Hediyelik Eşya dükkanklarının en fazla tercih edilen ürünü olarak göze çarpıyor.

18-AHŞAP TÜRK BAYRAĞI

Tamamen ahşaptan yapılan ve kırmızı beyaz renklere boyanan Ahşap Türk Bayrağı göz kamaştırıyor

19-AHŞAP HELİKOPTER

Tüm donanımları ahşaptan yapılan Ahşap Helikopter Uzungöl’de Hediyelik Eşya dükkanlarında çocukların ilgi odağı konumunda

KAYNAK:AA



Anahtar Kelimeler: Trabzon Turizmi Hediyelik Üretiyorlar

İlginizi Çekebilir