Turizm Fotoğrafına Doğru Bakmak

Turizm Fotoğrafına Doğru Bakmak

Öğretmen Hilmi Kanık tarafından kaleme alınan “Turizm Fotoğrafına Doğru Bakabilmek” isimli yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

Ülkemiz tarihi zenginlikleri,doğal güzellikleri,kültür ve medeniyeti ile Dünya Turizminin en önemli ilgi odaklarından bir tanesi.Bu özellikleri ile de her sene yerli ve yabancı milyonlarca insana ev sahipliği yapıyor Ülkemiz.Her yeri bir başka güzel.Antalya’sı bir başka,Bursa’sı bir başka Erzurum’u bir başka güzel.Ve de her yerin kendisine özgü farklı ve özel bir güzelliği var hiç kuşkusuz.

Karadeniz ise muhteşem doğası ile billur gibi akan soğuk suları ve tertemiz havası ile Ülke ve Dünya Turizmindeki yerini çoktan almış durumda.Bu güzelliklerden bir tanesi de Uzungöl…Mevla’nın insanoğluna bağışlamış olduğu en büyük değerlerden bir tanesi Uzungöl…1975 Yılından günümüze tam 47 senedir çok büyük bir başarı ile Ülke ve Dünya Turizmine hizmet vermeye çalışıyor Uzungöl.Her sene yerli ve yabancı yaklaşık 4 milyon insanının ziyaret ettiği devasa bir Turizm Cenneti.2022 Yılında ise 5 milyon turist hedefleniyor ve Turizm sezonunda  ilk bir ayı geride bırakırken görünen fotoğraf 5 milyon rakamına çok rahat ulaşılacağı yönünde.

Tam bir Turizm Merkezi  Uzungöl.Tesis İşletmecilerinin tamamı Üniversite mezunu ve tamamının derdi gelen misafirlere en iyi en kaliteli hizmeti sunabilmek.Tesis ve işletmelerin tamamı en son teknoloji ile yapılmış,alt yapısı ve tüm imkanları ile misafirlerini ağırlıyor.Eski ya da kötü bir tesis bulamazsınız Uzungöl’de.Tamamı Turizm sezonu öncesinde gereken restorasyon ve tadilat çalışmalarını tamamlayarak en modern görünümleri ile misafirlerini ağırlıyor.

Seyir Terası,Macera Parkı,Göl Çevresi yürüyüş parkuru,Glazomat’ı,Karester’i,Şekersu Yaylası,Yedigöller,Balıklı Göl ve Aygır Gölü,Multat Yaylası,Çayıroba ve daha ismini saymadığımız bir çok alternatif Turizm alanları ile,Karadeniz ve Ülke Kültürünün en önemli tarihsel tanığı Dursun Ali İnan Müzesi,yamaç paraşütü,treaking,rafting,doğa yürüyüşü,dağ bisikleti gibi onlarca sportif etkinlikleri ile,tesislerde gerçekleştirilen canlı müzik organizasyonları ile sözün kısası Turizm anlamında Bir Turizm Merkezinde ne olması gerekiyorsa çok fazlası ile mevcut Uzungöl’de.Zaten Uzungöl bu muhteşem altyapısı ile bu günlere geldi ve Turizmde bir dünya markası oldu.

Peki olumsuzluklar yok mu Uzungöl’de.Elbette ki var.Olacak da.Bu son derece normaldir.Her gün yüz binlerce insan tarafından ziyaret edilen,25 000 yatak kapasitesi ve onbinlerce insana hizmet veren  Turizm  tesislerine sahip olan bir yerde bir takım olumsuzluklar da yaşanabilir.Ancak bunları çok da abartmadan çözebiliriz kanaatini taşıyorum.

Bundan yaklaşık 1 ay öncesiydi.Trabzon basınımızın önemli isimlerinden bir yazar kardeşimiz Uzungöl’de Türk Parası kaldırıldı.Uzungöl’de 10 TL 1 TL olmuş diye başlık attı yazısında.Neymiş efendim.Uzungöl’de soruyor örneğin çay kaç lira.Garson cevap veriyor.1 lira diyor.Müşteri çıkarıp 1 lira uzatıyor.Garson ona cevap veriyor 1 lira değil efendim 10 lira burada 10 lira 1 lira olmuş.Gülmemek elde değil.Şaşırdık.Tesisleri tek tek dolaştım.Her tesis girişinde masalarda fiyat menüsü var.Ve de tamamında hem Türkçe hem de Arapça fiyat listeleri var.Öyle paradan sıfır falan da atılmış değil.Kendi paramız ile ve de her yazımda altını kalın çizgiler ile çizerek ifade ettiğim gibi.

Uzungöl’de fiyatlar son derece uygun.Hiç kimse fiyatlar üzerinden Uzungöl’de algı operasyonu yapmaya kalkışmasın.

Çorba Çaykara’da da 20 TL.Uzungöl’de de 20 TL.

Yemek Çaykara’da da 40-45 TL.Uzungöl’de de 40-45 TL.

Bunu tüm yiyecek ve içecek grupları için rahatlıkla ifade edebiliriz.Bu konuda son derece iddialıyım ve de isteyen herkese de bunu ispat etmeye hazırım.

Her şey bitti.Şimdi de tabelalara taktık.

Sivri zekalının bir tanesi almış internette bir ileti paylaşmış.Uzungöl’de tüm tabelalar arap tabelası.Türk tabelası yok Uzungöl’de.Öncelikle sosyal paylaşım sitesindeki profilini inceledim bu muhterem şahsiyetin.İsmini yazmaya dahi gerek görmüyorum.Çünkü ismi benim için önemsiz.Profilinde baştan aşağı Uzungöl’e hakaret mesajları dolu.Turizm adına birilerinin baronluğunu yapıyor ve Uzungöl’ü aşağılayarak itibarsızlaştırmaya çalışıyor olmayan küçük zekası ile.

Sonra başka bir sivri zekalı çıkıyor.Bu sivri zekalı arkadaşımızın paylaşımını sanki gerçekmiş gibi dikkate alarak  Ulusal basında haber formatına dönüştürüyor.Uzungöl Araplaştı diyor.

Bu kardeşlerimize öncelikle şu tavsiyede bulunacağım.

Kendinizi formatlayın Beyler.Uzungöl ,sadece Ülkemizin değil aynı zamanda dünyanın en önemli turizm merkezlerinden bir tanesi.Bunun için Uzungöl’de arap tabelasının olmasından neden rahatsız oluyorsunuz ki.Arz talep meselesidir bu.Arap misafir Uzungöl’e geliyorsa elbette ki Arap tabelası da olacak.

 Tesisin birinde tamamen arap yemekleri satılıyor.Şimdi bu sivri zekalı kardeşlerimize soralım.Arap yemeklerinin satıldığı bir restaurantın kapısına Türk tabelası asmış olsaydık buna ne cevap verecektiniz.İlk siz tepki gösterecektiniz.Arap yemek var neden Türk Tabelası koydunuz diye.E bizde doğru olanı yapmışız.Tesiste Arap yemeği satıldığı için Arap tabelası koymuşuz.

Biraz kendinizi aşın beyler.Gezin dolaşın.Turizm yerlerini inceleyin.Ufkunuzu açın ufkunuzu.Hayata kapalı ve dar pencereden bakmayın.Antalya’ya gidin bakın.Bir çok işletmenin tabelaları yabancı tabela.Ve bu son derece normal.Diğer Turizm yerlerine gidin.Her gittiğiniz yerde aynı fotoğrafı görürsünüz.

Eleştirilerinize gelince.Hani demiştiniz ya Uzungöl’de her taraf arap tabelası ile dolu.Dün sizin için elime fotoğraf makinemi aldı.Tek tek tesis tesis dolaşarak tüm tabelaların fotoğraflarını çekmeye çalıştım.Uzungöl’de Arap tabelalarının mevcut tüm tabelalara oranı %5 bile değil.Tabelaların tamamı Türkçe Uzungöl’de.

Benim için tabelanın ne olduğu hiç önemli değil.Dünya çapında bir Turizm Merkezinde elbette ki her tabela olmalı.

Ancak Ulusal düzeyde haber yapan bir internet sitesinin Uzungöl’den bi haber tamamen bir kişinin uydurma iki tane twiti ile kalkıp Dünya Turizm Merkezi olan Uzungöl’ü karalamaya çalışması aklımıza şu soruyu getirmiyor değil.

-Kimin ve neyin amacına hizmet ediyorsun.Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?



Anahtar Kelimeler: Turizm Fotoğrafına Doğru Bakmak
Mustafa Tahan
7.07.2022 16:19:34
Yüreğinize,kaleminize sağlık.Malesef birilerinin baronluğunu yapan şahısların paylaşımlarını haber diye paylaşan basına anlam veremiyorum.Gürcistan'a gittiğinizde bir bakın bakalım.Tabelaların çoğu Türkçe.Acaba Gürcüler de mi yanlış yapıyor.Bu memleket hepimizin.Lütfen duyarlı olalım.Kendi içimizdeki samimi bağlılığımızı koruyamazsak her zaman yıkılmaya mahkümuz.

İlginizi Çekebilir