Turizm Merkezi Uzungöl ve Bölge İnsanı HES Projesi İstemiyor

Turizm Merkezi Uzungöl ve Bölge İnsanı HES Projesi İstemiyor

Turizm Merkezi Uzungöl'de HES Projesinin Gerçekleştirilmemesi için Bir Toplantı Gerçekleştirildi.

Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’de gerçekleştirilmek istenen HES Projesi ile ilgili vatandaşı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Solaklı Deresinde bulunan Muhtarlar ile Uzungöl’de bulunan STK’ların ortak organizasyonları ile gerçekleştirilen toplantı 2 Nisan 2024 gecesi Uzungöl’de gerçekleştirildi.

Vatandaşların çok yoğun bir katılım gösterdikleri ve Uzungöl,Taşkıran,Köseli,Demirli,Yaylaönü gibi mahallelerden yüzlerce vatandaşın katıldığı Bilgilendirme Toplantısına Uzungöl Belediye Başkanlarından Abdullah Aygün,Çaykara Belediye Başkan Adayları Mehmet Savaş Dündar ve Mehmet Nuri Kadıoğlu,Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş,Uzungöl Birlik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz,Uzungöl Muhtarı Selman Dilek,Taşkıran Mahallesi  Muhtarı Hüseyin Alamanoğlu,Köseli  Mahallesi Muhtarı  Mustafa Özen,Yaylaönü Mahallesi Muhtarı Hasan Asan,Demirli Mahallesi Muhtarı Yusuf Sever ile çok kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Gerçekleştirilen Bilgilendirme toplantısının Modoratörlüğü Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş tarafından yapılırken Mimar Hamit İnan tarafından projenin bölgeye ve çevreye vereceği zararlar  ile ilgili bir bilgilendirme çalışması gerçekleştirildi.

Bilgilendirme toplantısında Uzungöl Muhtarı Selman Dilek ile Uzungöl Birlik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz tarafından vatandaşları bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi.

Çaykara Belediye Başkan Adaylarından Mehmet Savaş Dündar ile Mehmet Nuri Kadıoğlu tarafından birer konuşma gerçekleştirilerek projeye karşı oldukları ifade edildi. 

Gerçekleştirilen Bilgilendirme Toplantısında görüşlerini ifade eden vatandaşların tamamı HES Projesine karşı olduklarını ve bu projenin gerçekleştirilmemesi için her türlü oluşuma hazır olduklarını ifade etti.

Belediye Başkan Adaylarından Mehmet Savaş Dündar gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında Uzungöl’ün sadece Çaykara ya da Trabzon’un değil Karadeniz Bölgesinin ve Ülke Turizminin en önemli marka değerlerinden bir tanesi olduğunu,Bölgede Ayder,Sümela’nın dahi Uzungöl’ün sayesinde Turizme hizmet ettiklerini Uzungöl’den başlayarak Samsun’a kadar tüm esnafların Uzungöl sayesinde evlerine ekmek getirdiklerini,bacasız Sanayi olarak adlandırılan böylesine çok önemli bir Turizm Merkezinde HES Projesinin gerçekleştirilmek istenmesinin hiçbir mantıklı açıklamasının bulunamayacağını bu sebeple de bu projenin derhal iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

Belediye Başkan Adaylarından Mehmet Nuri Kadıoğlu ise Bölgenin en önemli Turizm Merkezlerinden olan,doğal güzelliği ,temiz havası ve muhteşem manzarası ile Dünya Turizm Merkezi konumunda bulunan Uzungöl’de gerçekleştirilmek istenen  HES Projesinin son derece yanlış ve hatalı bir karar olduğunu,bu yanlış karardan derhal dönülmesi gerektiğini,bu işin çözüm mekanizmasının Siyaset olduğunu ve mutlaka Siyasi alanda gerçekleştirilecek olan çalışmalar ile bu projenin İPTAL edilmesi gerektiğini ifade etti.

Uzungöl Muhtarı Selman Dilek Bölge Muhtarlıkları ve Uzungöl’de bulunan STK’lar adına gerçekleştirdiği açıklamada şu ifadelere yer verdi.

Dünya Turizm Merkezi Uzungöl,muhteşem doğal güzelliği ve 50 senelik Turizm altyapısı ile her yıl yerli ve yabancı milyonlarca misafire ev sahipliği yapmakta ve Ülkemizi  Ulusal ve Uluslararası  Turizm dünyasında çok büyük bir başarı ile temsil etmektedir.

Yıllık olarak Ülke ekonomisine yaklaşık 1.5 Milyar dolar Turizm geliri sağlayan Uzungöl bu anlamda da Ülkemize çok önemli bir Turizm geliri katkısı sağlamaktadır.

Durum böyle iken,Uzungöl Turizm Paydaşları olarak 2024 Yılı Turizm sezonuna büyük bir istek ile hazırlanılan bir dönemde önümüze konulan HES Projesinin hiçbir mantıklı açıklaması bulunmamaktadır.

Uzungöl,Taşkıran ve Bölge Muhtarlıkları ve vatandaşlar olarak aylardır bu yanlış uygulamadan vaz geçilmesi için çok büyük bir mücadele içerisinde bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz.

Şunu özellikle ifade etmek istiyorum.Dünya Turizm Merkezi olan Uzungöl’de HES Projesini hayata geçirmeye çalışmanın bölge ve ülke gerçekleri ile hiçbir alakası  yoktur ve bunun hiçbir mantıklı açıklaması bulunmamaktadır.

Mevlanın bizlere emanet etmiş olduğu yemyeşil doğa ve Doğa Harikası Uzungöl’ü bizler de bizlerden sonra gelecek olan nesillere devretmek istiyoruz.

Bu uğurda ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.

Bu konuda yetkililere seslenmek istiyoruz.Bu karar yanlıştır.Bu Karar Bölge ve Ülke gerçekleri ile örtüşmemektedir.

Karaçam Bölgesinde gerçekleştirilen HES Projesinin doğaya vermiş olduğu zarar ve tahribat gün gibi ortadadır.

Turizm Ülkemiz için en önemli gelir kaynaklarından bir tanesidir.

Yapılabilecek olan en önemli şey bir an önce bu yanlış karardan geri dönmektir.

Bizleri Doğal güzelliğimiz ile baş başa bırakın.

Bırakın Ülkemizi Turizm alanında başarı ve gurur ile temsil etmeye devam edelim.

Bunun olmaması durumunda…HES Projesinin  geri çekilmemesi durumunda

Uzungöl ve Bölge Muhtarlıkları,STK’lar ve vatandaşlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken tüm etkinlikler sahaya yansıtılacak ve bu projenin hayata geçirilmemesi için ne gerekiyorsa yapılacaktır.

Kamuoyuna Saygı ile duyurulur.



İlginizi Çekebilir