Uzungöl Öğretmenlerine Lojman İstiyor

Uzungöl Öğretmenlerine Lojman İstiyor

Uzungöl Halkı Öğretmenlerine Lojman İstiyor

UZUNGÖL ÖĞRETMENLERİNE LOJMAN İSTİYOR

Uzungöl İlkokulu ve Ortaokulunda görev yapan öğretmenlerinin yaşadıkları konut sorunu gün geçtikçe büyüyor.Uzungöl´ün Turizm Bölgesi olması ve de insanların büyük bir bölümünün evlerini de pansiyon haline dönüştürerek turizme açması sebebi ile senelerdir Uzungöl´e gelen öğretmenler ne yazık ki konut sıkıntısı sebebi ile uzun süre Uzungöl´de görev yapamıyorlar.Bu durum ise Eğitim Öğretimi olumsuz yönde etkiliyor.İşte Bizler de bu yazımızda Uzungöl´ün bu lojman sorununu ve de bu sorunun çocuklarımızın hayatı üzerindeki etkisini incelemeye çalışacağız.

ÖĞRETMEN SÜREKLİLİĞİ EĞİTİMİN EN ÖNEMLİ PARÇASI

Eğitim Öğretiminde öğretmen devamlılığı çok önemli Sevgili Çaykara Gündem dostları.Özellikle de İlkokul ve Ortaokulda aynı öğretmenin uzun seneler bir yere hizmet etmesi o yerleşim biriminin Eğitim Öğretim alanındaki başarısı açısından oldukça önemli.

Hele de İlkokul.İlkokul birinci sınıfa başlayan bir öğrenci birinci sınıfa hangi öğretmen ile başlamış ise dördüncü sınıftan da aynı öğretmen ile ayrılmalıdır bana göre.Ancak bu şekilde öğrencimizin başarısından söz edebiliriz ya da öğrencimizden gelecek adına bazı beklentilerimiz olabilir.

Bunun sebebi şudur Sevgili Dostlar?Öğretmenimiz önce çocuğumuzu tanır,sonra çocuğumuzun ailesini tanır ve de en son olarak çevreyi tanıyarak bulunduğu çevreye uyum sağlar.Bu süreç en iyi ihtimal ile öğretmenimizin 5-6 ayını alır Sevgili Çaykara Gündem Dostları.

/resimler/2017-1/31/1541401704836.jpg

Sonrasında öğretmenimiz çocuğumuzu bir hamur gibi yoğurmaya başlar.İyi olanı güzel olanı,doğru olanı çocuğumuza öğretir yanlış ve kötü alışkanlıklardan uzak olmasını sağlar.Ayrıca akademik olarak da çocuğumuzun arzu ettiğimiz seviyeye gelebilmesi için yoğun bir tempo ile çalışır öğretmenimiz.Ve de çocuğumuz dördüncü sınıfı tamamladığında artık kıvamına gelmiştir.Artık çocuğumuzun eğitim öğretim alanında önü açıktır.Çünkü Eğitim tabiri ile sağlam bir temel verilmiştir çocuğumuza.

ORTAOKULDA DA DEVAMLILIK ESAS:

Çocuğumuz beşinci sınıftadır artık Sevgili Çaykara Gündem Dostları.Her dersine ayrı bir öğretmen girecektir artık.Fen ve Teknoloji öğretmeni ayrıdır,matematik,Türkçe yabancı dil öğretmeni farklı.Öğretmen çocuğumuzu beşinci sınıftan almalı ve de 8. Sınıfa kadar getirmelidir.Eğitimde süreklilik ve de başarı ancak bu şekilde sağlanabilir.

Matematik öğretmenimiz çocuğumuzun ilkokuldan getirmiş olduğu bilgi ve birikimi 5. Sınıfın davranışları ile örtüştürerek çocuğumuzu kademeli olarak geliştirerek üst sınıflara hazırlayacaktır.Öğrencimizi yakından takip edecek ve de adeta santim santim gelişmesi için öğretmenimiz öğrencimizi yetiştirecektir.Bu durum tüm dersler için geçerlidir.

Oysa bir öğretmen değişikliğinde ise yaşanacak durum şudur Sevgili Dostlar.Yeni gelen öğretmenimiz çocuklarımızın temelini ve de seviyesini bilmediği için birkaç ayını çocuklarımızı tanımaya ayıracaktır.BU süreçte büyük bir ihtimal ile çocuklarımızın bir bölümü bu uyum sürecini atlatamayacak ve dersten kopacaktır.Her öğretmen değişikliğinde bu süreç yaşanacak ve de bir süre sonra çocuklarımız okulu sevmeyen istemeyen birer5 birey olarak karşımıza çıkacaktır.

TAŞKIRAN EĞİTİM MODELİ;

Uzungöl Mahallemize 5 km mesafede Taşkıran Mustafa Özer İlkokulu ve de Ortaokulu var Sevgili Çaykara Gündem Dostları.Ve de Taşkıran Eğitim Kurumları arzu edilen bu başarıyı yakalamışlar ve de hepimizin takdirini kazanmışlar.Bu anlamda Taşkıran Eğitim Kurumlarındaki başarıda payı olan tüm yönetici ve öğretmen arkadaşlarımı kutlayarak başlamak istiyorum Taşkıran Modelini anlatmaya.

/resimler/2017-1/31/1542489362539.jpg

Taşkıran Eğitim Modelini başarıya taşıyan faktörleri şu şekilde sıralamamız mümkündür Sevgili Çaykara Gündem Dostları:

1-LOJMAN DURUMU:Taşkıran Eğitim Kurumlarımızda öğretmenlerimize ait lojmanlarımız var.Hem de kaloriferli.24 Saat kaloriferi yanıyor lojmanlarımızın.Taşkıran Mahallemize atanan öğretmenimiz lojmanına yerleşiyor.Ve de hiçbir sorunu olmadan okuluna gidiyor dersine giriyor öğretmenimiz.

Akşam dersten çıkıyor öğretmenimiz.Ne soba yakma derdi var ne de başka bir derdi.Lojmanının kapısını açıyor sıcacık bir eve giriyor.Rahatı yerinde öğretmenimizin yani.

2-ÖĞRETMEN SÜREKLİLİĞİ:

Uzun seneler öğretmen sürekliliğini de yakalamış Taşkıran Eğitim Kurumları.Bunun birinci sebebi az önce de ifade ettiğimiz öğretmenlerimizin lojman sorununun çözülmüş olması.İkinci sebebi ise öğretmen arkadaşlarımızın Taşkıran´a uyum sağlaması ve burada uzun süre çalışmaları.

Elbette ki bir çok öğretmenimizin Taşkıran´a çok önemli katkıları var.Ama ben 4 tane sınıf öğretmenimizden söz edeceğim sizlere.Bayram Ergin,Abdülvahap Mutlu,Parla Nur Işıl ve Melda Ercelep.

Şu andaki Taşkıran Eğitim Kurumlarındaki başarının temel mimarları bu öğretmenlerimiz.Uzun seneler Sınıf Öğretmeni olarak Taşkıran Beldemize hizmet verdiler.Ve de yetiştirdikleri öğrencileri Taşkıran Mahallemizi başarıdan başarıya koşturdu.

3-YÖNETİCİ FARKI:

Elbette ki Taşkıran Mahallemizde başarıyı getiren en önemli faktörlerden bir tanesi de Yönetici Farkı.Bu okullarımızda görev yapan yöneticilerimiz veli,öğretmen,öğrenci ve Okul İdaresi  arasında sağlam köprüler kurarak öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmesi için yoğun bir tempoı harcadılar.

ŞİMDİ UZUNGÖL´E BAKALIM

Uzungöl´de 16 tane Belediye Lojmanı var. Ben 2000 yılında Uzungöl´de göreve başladığım zaman 8 öğretmen Belediye lojmanında kalıyorduk.Günümüzde ise üzülerek ifade etmek isterim ki Belediye Lojmanında sadece ben kalıyorum.Bir de Belediye Başkanımız Sayın Hanefi Tok´un 2014 yılında öğretmenlerimize tahsis ettiği bir lojman var.

Gelen öğretmen rahat edemiyor Uzungöl´de.Ev bulamadığı için pansiyonlarda konaklamak durumunda öğretmenlerimiz.Bu durumda ise üzülerek ifade etmek isteriz ki gelen öğretmen buradan bir an önce nasıl gidebilirim diye düşünmeye başlıyor.Çünkü kafası rahat değil öğretmenimizin.

Örnekler ile anlatmaya çalışayım.Papatya Tunç.Matematik Öğretmenimizdi.Uzungölk´ geldiğinde en az 10 sene burada çalışacağım diye göreve başladı.Ev bulamadığı için 3 seneyi zor tamamladı.Sonra Trabzon´a gitti,.Uzun senelerdir orada çalışıyor.Eğer evi olsaydı en az 10 sene Uzungöl´de çalışacaktı Papatya Öğretmen.

Yukarıdaki yazıumızda Sınıf öğretmenleri en az 4 sene çalışmalı ve de çocuğu biri,nci sınıftan alıp dördüncü sınıfa kadar getirmeli demiştik.Oysa bardağın Uzungöl tarafından bakacak olursak bırakın 4 seneyi bir sene içerisinde 3-4 sefer öğretmen değişikliğinin yaşandığı gözlemlenmektedir.

2014-2015 Eğitim Öğretim yılında yaşadığım bir olayı daha doğrusu Uzungöl´de yaşadığım yüzlerce anıdan sadece bi,r tanesini anlatmak isterim.Eğitim Öğretim Yılı başlamadan İl dışından bir Sınıf öğretmeni atandı Uzungöl´e.Emine Yanar Öğretmenimiz.Sevinçten uçtuk hepimiz.Emine Öğretmenimize birinci sınıfları verdik.

Birinci sınıfta 23 Öğrencimiz var.Emine öğretmen çocuklar ile öylesine mükemmel bir iletişlim kurmuş ki 5 ay içerisinde çocuklarımız ile bir aile olmuş Emine Öğretmen.

Karne tatili geldi.Emine Öğretmenimiz eş durumöundan tain istedi ve de çıktı taini öğretmenimizin.Okul idaresi olarak yol üstünde kaldık.Uzungöl yarım.Hayaller yarim.Çocuklarımızın umutları ise darmadağın.

Bir başka örnek.2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı.Sınıf Öğretmenimiz Çağlar Kara Diyarbakır´dan geldi Uzungöl´e.Eşi de Sınıf Öğretmeni Çağlar Öğretmenimizin.Üstelik Çağlar Öğretmenimiz Arsin´de inşaat yapıyor.Yani paraya da ihtiyacı var öğretmenimizin.

Oturdum günlerce yalvardım Çağlar Öğretmenimize.Hoca Hanımı da Uzungöl´e alalım.İki sınıf öğretmeni en az 5-6 sene Uzungöl´e hizmet versin.

Tamam dedi Çağlar Öğretmen.Ev bul bize eşimi de getireceğim Uzungöl´e diye.Ancak Çamlık Mahallesindeki lojmanı bulabildik onlara.Onu da öğretmenlerimiz istemedi.

Ve de Uzungöl´e en az 5-6 sene hizmet verecek olan Çağlar Öğretmenimiz birinci yılın sonunda eş durumundan Arsin´e eşinin yanına tayin yaptırdı.BU örnekler çok fazla.Ancak ben daha fazla yazıp kıymetli zamanınızı almak istemiyorum.

Şimdi fotoğraf net bir şekilde önümüzde duruyor Sevgili Uzungöl Dostları.Uzungöl´de Eğitimin önündeki en büyük engel öğretmenlerimizin konaklama sorunu yani bir öğretmen lojmanının yapılması.Bu Uzungöl için olmazsa olmaz.

LOJMAN İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Uzungöl´de Öğretmenlerimize lojman yapma konusunda alternatifler de çok fazla aslında.Örnek mi?İşte sizlere birkaç örnek

1-Mevcut Sağlık Ocağının arka tarafında bulunan lojmanlarda 4 tane lojman bulunuyor.Bu lojman binasının üzerine bir kat atılma sureti ile 4 lojman daha yapılabilir:bu şekilde 8 adet lojman öğretmenlerimizin hizmetine sunulabilir.

2-Çamlık Mahallesinde bulunan okul binası senelerdir harabe ve kullanılmıyor.Bu okul öğretmen lojmanlarına dönüştürülebilir.

3-Mevcut Orman Tesislerimiz senelerdir atıl durumda ve de kullanılmıyor.Bu bölgede rahatlıkla öğretmen lojmanları yapılabilir.

Öğretmenlerimizin lojman sorunu çözüldüğü zaman zaten cazibe merkezi  olan ve de her öğretmenin en fazla çalışmayı hayal ettiği Uzungöl´de Öğretmen devamlılığı sağlanmış olacak.Ve de bu öğretmen devamlılığı Uzungöl insanımızın en büyük özlemi ve de hayali olan Eğitim Öğretimde akademik başarıya yansıyarak çocuklarımızın önünü açmış olacağız.

Uzungöl gençlerinden çok önemli bir not düşerek tamamlayalım yazımızı.Uzungöl gençliğinin hepsi tek yürek.Ve de hepsi diyor ki;Bizler çocuklarımızın eğitimi için her şeyi yapmaya hazırız.Çocuklarımızın öğretmenlerine lojman yapabilmek için Uzungöl adına bizlere verilkecek her türlü görevi peşin olarak kabul ediyoruz.

Birkaç Uzungöl Gencinin kişisel görüşlerini ifade ederek tamamlayalım yazımızı:

Orhan İNCE:Bizim çocuklarımızı okutmaktan başka hiçbir şansımız yok.Bunun için çocuklarımızın iyi bir eğitim almasını istiyoruz.Öğretmenlerimize lojman yapılması kon usunda bizlere düşecek her türlü sorumluluğu da almaya hazırız.Yeter ki çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlayalım.

Gürkan Aygün:Biz çocuklarımızın Uzungöl´de eğitim görmelerini istiyoruz.Başka bir yere taşınmalarını doğru bulmuyoruz.Bu anlamda mevcut imkanlar çerçevesinde veli desteği de sağlanarak öğretmenlerimize lojman yapılmasını yetkililerden talep ediyoruz.



İlginizi Çekebilir