Uzungöl ve Yedi Göller

Uzungöl ve Yedi Göller

Uzungöl ve Yedi Göller

Bölgemizin En Önemli Turizm Değerlerinden Yedigöller İle İlgili Hazırlamış Olduğumuz Yazımızı Sizlerle Paylaşıyoruz.

2019 Yılında Turizm Mevsiminin en yoğun olduğu bu günlerde Çaykara İlçesinin Önemli Turizm Yerlerinden Yedi Göller Ziyaretçi akının a uğruyor.

Sultanmurat Yaylası ve Uzungöl ile birlikte Çaykara İlçemizin en önemli Turizm Bölgelerinden Yedi Göller Bölgesine Yerli ve Yabancı Turistler yoğun bir ilgi gösteriyor.

Daha önce Yolu bozuk olduğu için bir çok aracın çıkamadığı Yedi Göller Bölgesinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve de Çaykara Belediyesinin katkıları ile gerçekleştirilen yol genişletme,bakım onarım,asfaltlama ve de betonlama çalışmalarının ardından artık Yedi Göller Bölgesi ziyaret etmek isteyen herkesin çok kolaylıkla ulaşabileceği bir Cazip bir Turizm Merkezi olarak dikkat çekiyor./resimler/2019-9/5/1629343490349.jpgARAP TURİSTLERDEN GEÇİLMİYOR

Yol  Standardının iyileştirilmesi ile birlikte Bölgemizde bulunan Arap Turistler tarafından en fazla tercih edilen yerlerden bir tanesi de Yedi Göller Bölgesi oluyor.Her gün binlerce Arap Turist kiraladıkları araçları ile birlikte Yedi Göller Bölgesine çıkıyor.

Balıklı Göl ve Aygır Gölünün Muhteşem Doğa manzarası eşliğinde gönüllerince piknik yapan ve de eğlenen Arap Turistler akşam saatlerine kadar Yedi Gööler Bölgesinden ayrılmıyor ve de muhteşem Doğa manzarasından bir türlü kopamıyor./resimler/2019-9/5/1630302553910.jpgSAKLI CENNET ORTAYA ÇIKTI

Birbirinden güzel çiçekleri,havası,suyu muhteşem tabiatı,adeta yer yüzündeki cenneti andıran muhteşem ve yemyeşil doğası ile Çaykara İlçemizin en güzel Mahallelerinden bir tanesi olan Demirkapı Köyü  hem kendi doğal güzelliği hem de çevresinde bulunan doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistler tarafından büyük bir ilgi görüyor.

Şimdi gelin hep birlikte Önce Demirkapı Mahallemize ardından da Yedi Göllere tadına doyum olmayan muhteşem bir yolculuğa çıkalım./resimler/2019-9/5/1630583492037.jpgKaradeniz Turizminin en önemli Merkezi olan Uzungöl´den Kuzey istikametinde yolculuğumuza devam ediyoruz.Yol bizi önce Uzungöl Barajlar Bölgesine getiriyor.Burada muhteşem Doğal Güzellik eşlişğinde birbirinden güzel şelale fotoğrafları çekerek yolculuğumuz başlıyor.

Tatlı ve düz bir zeminde devam eden yolculuğumuzda bu defa Haros Komlarındayız.Haros Komlarında muhteşem eski Köy evlerinin modern Turizm Tesisleri ile birleştiği ve de hem eski kültür ile hem de yeni, Kültürün bir arada yaşandığı muhteşem bir ortam sizleri bekliyor.

Yola devam ediyorsunuz.Bu Defa İnan Kardeşler Alabalık Üretim Çittliğindesiniz.Hüseyin İnan´a ait Alabalık Üretim Çi,ftliğimizde her sene Ortalama 140 000 Ton Alabalık üretiliyor ve dee Uzungöl´ü ziyarete gelen misafirlerimizin ağız tadının beğenisine sunuluyor./resimler/2019-9/5/1631284898892.jpgAlabalık Üretim Çiftliğini ziyaret edebilir ve de balıkları canlı olarak gözlemleyebilirsiniz.

Multat Yaylası yol ayrımındasınız artık.Burada köprü sizi Multat yaylasından ayırır.Siz köprüyü kullanmadan Demirkapı Mahallesine doğru devam edersiniz.

Dere kenarında tatlı bir yolculuk başlar bu defa.Müziğin sesini kapatın buradan giderken.Çünkü dere sesinin şırıltısı yüreğinizin derinliklerinde en tatlı ezgileri bırakacaktır artık.Müziğe hiç ama hiç ihtiyacınız yoktur.

/resimler/2019-9/5/1632008337087.jpg

Hafiften tırmandığınızı hissediyorsunuz.Bu defa ağaçların gölgesinde muhteşem piknik alanları ve de doğal kaynak suları çıkıyor karşınıza.

Aileniz ile ağaçların altında gönlünüzce piknik yapabilir,buz gibi kar suyu ile tadına doyum olmayan bir gün geçirebilirsiniz artık.

Yaklaşık 500 metre daha yükseldiniz.Orman bitti artık.Ağaçlardan ayrılıyorsunuz.Ama hiç üzülmenize gerek yok.Bu defa yemyeşil bir doğa karşınızda.

/resimler/2019-9/5/1632254274975.jpg

Çiçeğin binbir tonu sizleri selamlıyor adeta.Etrafınız adeta cenneten bir bahçe.Her taraf yemyeşil.Başka renk görmenize imkan yok.

Tatlı tatlı tırmanmaya devam ediyorsunuz.Yukarıya doğru tırmandıkça çiçeklerin de yeşilin de rengi daha bir güzelleşiyor,daha bir farklılaşıyor.

/resimler/2019-9/5/1632595994441.jpg

Demirkapı Alt Mahalle ,Orta Mahalle ve de Üst Mahallede birbirinden güzel tarihi eser niteliğindeki ahşap evleri ziyaret ederek devam ediyorsunuz yolculuğunuza.

Artık çok ama çok yüksekte olduğunuzu fark ediyorsunuz.Hadi son bir resim daha.Çünkü artık Demirkapı Mahallesini bir daha göremeyeceksişniz.

/resimler/2019-9/5/1633225994855.jpg

Arka Sırta döndünüz.Artık Balık Gölündesiniz.Yeni yetme Turizmciler oraya Balıklı Göl ismini verse de oranın gerçek ismi Balık Gölü´dür.

Dümdüz bir doğa.Ve de önünüzde muhteşem bir doğal göl.Arzu ederseniz kayıklar eşliğinde Balık Gölünün üzerinde aileniz ile birlikte küçük bir gez

Yolculuğumuz devam ediyor.İki viraj daha dönüyoruz ve de artık Muhteşem bir atmosfere sahip olan Aygır Gölündesiniz.

Aygır Gölünün mükemmel doğal güzelliği sizleri kendinizden geçiriyor.Aişleniz ile birlikte burada da Muhteşem bir piknik yapabilmek için kaçırılmayacak bir fırsat.

/resimler/2019-9/5/1633551620568.jpg

Kafanızı kaldırıp yukarıya bakıyorsunuz.Aman Allahım.O da ne? Kar?Kar mı? Evet Kar.Nerede?Aygır Gölünde.Ne zaman?Ağustos Ayının 15´inde.

Evet hi,ç ama hiç abartmıyorum.Ağustos Ayının 15´inde bile Aygır Gölünde Kar sizlere sadece 150-200 metre mesafededir.

KARAGÖL VE SARIÇİÇEK GÖLÜ İLE ZİYARET TEPESİ(KARAKAYA) YOL BEKLİYOR

Aygır Gölünden yukarıya dönüyor gözleriniz.Önce Karagöl ve Sarı çiçek Gölleri gelişyor gözünüzün önüne.İçinizden bu güzel Yolu Demirkapı ve Yedi Gööler Bölgemize kazandıran Çaykara Belediyesi ve Terabzon Büyükşehir Belediyesine teşekkür etmek geliyoır.

Sonra diyorsunuz içinizden kendi kendinize.Bu kadar güzel yolları buraya kadar çıkaran Belediyelerimiz bir yol da Ka

/resimler/2019-9/5/1634248652568.jpg

İnsanoğlu bu.Hayalin sınırı yok.Kafanızı biraz daha yukarıya kaldırıyorsunuz.Aman Allahım o da ne.çEski adı ile Karakaya Yeni İsmi ile Ziyaret Tepesi bir adım önünüzde.Elinizi uzatsanız değeceksiniz sanki Karakaya´ya.çAncak sanıldığı gibi değil.Karakaya işçin epey daha yolunuz var.

Az önce hayal kurmuştuk ya.Devam ediyoruz hayal kurmaya.Keşke diyoruz.Karagöl ve Sarıçiçek Gölünden sonra bir yol da Karakaya´ya yapabilsek.Ve de Ziyaret Tepesine herkesin kolaylıkla ulaşabilmesini sağlayabilsek.

/resimler/2019-9/5/1641024597577.jpg

3200 Metre Yükseklikte bulunan mescidi ile Ülkemizin belki de en Yüksek İbadethanesi özelliği taşıyan Karakaya´daki Mescide özellikle Arap Turistlerimizin çok büyük bir ilgi duyacaklarını ve de Ziyaret Tepesine Müthiş bir Turizm akınının olacağını birler şimdiden görüyor ve de Karakaya´nın İnanç Turizmine açılacağı günü sabırsızlık ile beklediğimizi ifade etmek istiyoruz.

DEMİRKAPI VE YEDİ GÖLLERİ TANIYALIM

Demirkapı Köyü Çaykara´ya 45 km uzaklıkta,1554 tarihli arşiv kayıtlarına göre Çaykara ilçesi sınırları içinde belirtilen 10 köyden biri Haldizen`dir. Yeni ismi Demirkapı olarak değiştirilmiştir. Bölgenin en eski yerleşim yerlerindendir. Köyün ortasında Demirkapı deresi geçer. Hemen karşı tarafında olan dağların zirvelerine oluşan doğa harikası, rakımı 2500`ün üzerinde olan ve özel Çevre tarafından koruma altına alınan Balıklıgöl , Aygır göl, Karagöl, Sarıçicek gölü, Pirömer gölü, Buzlu göl ve Çifte göl bulunmaktadır. Yöreyi ve doğa harikası gölleri görmek için her yıl binlerce turist buralara gelmektedir.

/resimler/2019-9/5/1634529121787.jpg

Haldızen deresi ve Demirkapı Mahallesinin başında irili ufaklı 7 tane göl bulunmaktadır.Soğanlı Dağlarının Bayburt Sınırına yakın 2740 Metre Rakımda Uzungöl´den 20 KM Yukarıda Balık Gölü,2740 Metre Yükseklikte ve Uzungöl´den 23 KM Mesafede ise Aygır Gölü bulunmaktadır.

Doğal güzelliği ve de Endemik Bitki Örtüsü ile Yerli ve Yabancı Turistin İlgi odağı haline gelen Yedi Göller her sene Yerli ve Yabancı Binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir.

 Uzungöl´e 15 km mesafedeki Haldizen Yaylasında; Balıklı Göl, Aygır Gölü, Pirömer Gölü, Sarıçiçek Gölü, Dipsiz Göl, Çifte Göller adları ile anılan krater gölleri bulunuyor. Yedi Göller olarak adlandırılan bu bölgedeki Balıklı Gölde doğal alabalıkta bulunuyor. Balı ile meşhur Anzer Yaylası ile komşu olan Haldizen Yaylası´nda Ağustos ayında bile kar görmek mümkün. Ayrıca bu yıl Haldizen ile Anzer arası yol bağlantısı açılmış olması nedeniyle taşıtla Anzer´e ve Bayburt´un Üzengili ve Yazyurdu Köylerine de gidilebilecek.

/resimler/2019-9/5/1642036005120.jpg

Özel Çevre Koruma Alanı ve SİT Alanı ilan edilen Haldizen Yaylası´nın çok bol suyu ve her mevsim yeşil olması en önemli özelliği olarak göze çarpıyor.

Uzungöl´e gelen ziyaretçiler Haldizen Deresi´ni takip ederek yaklaşık 40 dakikada Haldizen Yaylasın´a  ulaşabiliyorlar. Özellikle Yedi Göller yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Atlas Dergisi tarafından 50 Saklı Cennet arasında gösterilen Haldizen ve Yedi Göller yeteri kadar tanıtılmadığı için potansiyelinin altında bir turist alıyor. Atlas Dergisi 2009 yılı özel sayısında, bölgemizden ; Rize Fırtına Deresi, Giresun Gölyanı Yaylası, Ordu Turnasuyu Yaylası, Artvin-Şavşat Karagöl Gölü, Gümüşhane Santa Vadisi gibi Türkiye´ de seçilmiş 50 yer yer alıyor.

/resimler/2019-9/5/1643003193612.jpg

BALININ TADINA DOYUM OLMUYOR

Coğrafi yapı olarak Balı ile Tüm Dünyaya ün salmış olan Anzer Yaylasına yakın bir Coğrafyaya sahip olan Demirkapı Köyümüzde de bal üretimi Yoğun bir şekilde yapılmaktadır.

Üretilen balın Meşhur Anzer Balının kalitesini aratmadığı Demirkapı Mahallemizde Üretilen bala yoğun bir talep olduğu ve de üretilen balın kilosuna 400 TL civarında fiyat biçildiği bilinmektedir.

DUMANDAN SIKILAN BAYBURT´A

Bölgeyi ziyarete gelen Turistler Bölgede sıklıkla görülen kapalı hava ve de dumandan sıkılmaları durumunda Yedigöllerin hemen on KM yan tasrafında bulunan Bayburt topraklarına geçmekte burada güneşlendikten sonra ise Yeniden Yedigöllere geri dönmektedirler.

/resimler/2019-9/5/1701505506120.jpg

TURİZM DEMİRKAPI´YA TAŞINDI

Demirkapı Mahallemizde bulunan Otel,Bungalov ve Pansiyon gibi yerleşim yerlerinde yatak kapasitesi şimdiden 200´ün çok üzerine çıkmış görünüyor.

Ayrıca Demirkapı Mahallesine giden Ziyaretçiler Haldızen Deresi etrafında kurdukları yüzlerce çadır ile doğanın ve temiz havanın tadını çıkarıyor.

 

 
Kaynak:
Yorumlar
 


Anahtar Kelimeler: Uzungöl Yedi Göller

İlginizi Çekebilir