Uzungöl Belediye Başkanları

Uzungöl Belediye Başkanları

Öğretmen Hilmi Kanık tarafından kaleme alınan “Uzungöl Belediye Başkanları” İsimli yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

Bu yazımızda Ülkemiz ve Karadeniz Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’de Belediye Teşkilatının Kuruluş öyküsü  ile geçmişten günümüze kadar yaşanan Belediye Başkanlığı seçim heyecanını sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

1957’DE BELEDİYE OLMAYA HAK KAZANDI

Uzungöl 3290 Sayılı Yasa ile 1957 Yılında Belediye olmaya hak kazandı. Ancak o günkü imkânların yetersizliği sebebi ile Uzungöl’de Belediye teşkilatı kurulamadı.

1962 VE  CAFER TAYYAR ÖZEN

1962 Yılında dönemin Uzungöl İlkokulu Müdürü Cafer Tayyar Özen tarafından Uzungöl Belediye Teşkilatı Kuruldu ve Uzungöl Belediyesi hayata geçirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından Cafer Tayyar Özen Uzungöl’ün Kurucu ilk Belediye Başkanı olarak atandı.Cafer Tayyar Özen  1964 Yılı Mahalli İdareler Genel seçimlerine kadar Hem Okul Müdürü hem de Belediye Başkanı olarak Uzungöl’e hizmet verdi.

9 BELEDİYE BAŞKANI

52 Senelik Belediye tarihi boyunca Uzungöl’de  toplamda 9 ayrı Belediye Başkanı Görev yaptı Uzungöl’de. Merhum Mustafa Özen 3 Dönem Belediye Başkanlığı yaparak bu alanda zirvede yer aldı Uzungöl’de

Merhum Salih Kocaman ise 2 Dönem üst üste Belediye Başkanlığı seçilerek Özen’in ardından ikinci sırada yer aldı.

5 BAŞKAN RAHMETLİK OLDU 4 BAŞKAN YAŞIYOR

Uzungöl Belediye Başkanlarından 5 Belediye Başkanı Ebediyete intikal etti.

Kurucu ilk Belediye Başkanı Cafer Tayyar Özen 1 Nisan 2012  tarihinde aramızdan ayrıldı. Seçim İle gelen ilk Belediye Başkanı Mustafa Özen 2 Haziran 2000 tarihinde aramızdan ayrıldı.

1974-1980 Dönemi Belediye Başkanı Salih Kocaman 6 Ağustos 1994 tarihinde aramızdan ayrıldı.

1984-1989 Dönemi Belediye Başkanı Mehmet Zeren 22 Mart 2012 tarihinde aramızdan ayrıldı.

1999-2004 Dönemi Belediye Başkanı Kadir İnan 14 Haziran 2004  tarihinde aramızdan ayrıldı.

HAYATTAKİ BELEDİYE BAŞKANLARI

Uzungöl Belediye Başkanlarından 4  Belediye Başkanı  hayatta. Kendilerine sağlıklı ve uzun bir ömür diliyoruz.

1980-1984 Dönemi Belediye Başkanı Mehmet Şahin

1994-1999 Dönemi  Belediye Bakanı Mustafa Kanık

2004-2009 Dönemi Belediye Başkanı Mehmet Nuri Alibeyoğlu

2009-2014 Dönemi Belediye Başkanı Abdullah Aygün

1964 VE İLK SEÇİM HEYECANI

Uzungöl’de Belediye Başkanlığı seçimleri her dönem çok büyük bir heyecana sahne olmuştur.Bu heyecanların ilki 1964 Yılında yaşandı.O dönemin en popüler isimlerinden son Muhtar İsmail Aygün ya da Nam-ı Değer Hasanoğlu ile Genç delikanlı Mustafa Özen yarıştı 1964 seçimlerinde. Bu seçimlerde herkes seçim tecrübesi ile Hasanoğlu’nu şanslı görüyordu. Ancak seçimlerde genç jenerasyon galip gelmiş ve Mustafa Özen genç yaşına rağmen seçimleri galip bitirerek Uzungöl’ün seçim ile gelen ilk Belediye Başkanı olmayı başarmıştı.

1969 SEÇİMLERİ YİNE MUSTAFA ÖZEN

1969 Seçimlerinde Belediye Başkanı Mustafa Özen ile Mehmet Şahin hizmet sevdası yolunda yarıştı. Semimi kazanmayı başaran Mustafa Özen Üst üste ikinci defa Belediye Başkanı seçilmeyi başardı.

1973 VE SALİH KOCAMAN DÖNEMİ

Mustafa Özen ve Salih Kocaman… Uzungöl siyasetinin iki temel yapı taşı adeta. İkisi de ömürlerini Uzungöl’e hizmet sevdası yolunda harcamış iki gönül insanı. 1973 Seçimleri bu iki ismi ilk defa karşı karşıya getirdi. Ve bu seçimleri kazanmayı başaran Salih Kocaman Uzungöl Belediye Başkanı olmayı başardı.

1977 AYNI SENARYO

1977 Seçimlerinde Uzungöl seçimlerinin iki duayeni Salih Kocaman ile Mustafa Özen bir kere daha karşı karşıya geldiler.

Salih Kocaman bu seçimleri de zafer ile tamamlayarak ezeli rakibine karşı bir defa daha üstünlük sağlamış oldu.

1980 ASKERİ İHTİLALİ VE MEHMET ŞAHİN DÖNEMİ

12 Eylül 1980 tarihinde  gerçekleştirilen Askeri İhtilal sonrasında Mehmet Şahin atama yolu ile Uzungöl Belediye Başkanlığına atandı.

1984 VE MEHMET ZEREN DÖNEMİ

Uzungöl’de 1984 Seçimleri ilginç bir mücadeleye tanıklık etti. Son Belediye Başkanı Salih Kocaman ile Mehmet Zeren’in yarıştıkları bu seçimleri Mehmet Zeren kazanırken Salih Kocaman ise ilk defa kaybediyordu.

1989 VE YİNE MUSTAFA ÖZEN

1989 Seçimleri Mustafa Özen ile Mustafa Kanık’ı  karşı karşıya getirdi. Seçimi kazanmayı başaran Mustafa Özen 3. Defa Uzungöl Belediye Başkanı olmayı başardı.

1994 VE MUSTAFA KANIK DÖNEMİ

1994 Seçimlerinde Ahmet Çiçek, Fehmi Aygün ve Mustafa Kanık hizmet sevdası için yarıştı. Seçimleri önde tamamlamayı başaran Mustafa Kanık Uzungöl’ün yeni Belediye Başkanı olmayı başardı.

1999’DA UZUNGÖL KADİR İNAN İLE TANIŞTI

1999 Seçimlerinde son  Belediye Başkanı Mustafa Kanık ile İzmir BAĞ-KUR Bölge Müdürü Uzungöl’lü hemşerimiz Kadir İnan yarıştılar. Seçimleri önde tamamlamayı başaran Kadir İnan Uzungöl’ün yeni Belediye Başkanı olmayı başardı.

2004 VE ALİBEYOĞLU DÖNEMİ

2004 Seçimlerinde Abdullah AYGÜN  ile Mehmet Nuri Alibeyoğlu Belediye Başkanlığı için yarıştılar. Seçimleri önde tamamlamayı başaran Mehmet Nuri Alibeyoğlu Uzungöl’ün yeni Belediye Başkanı olmayı başardı.

2009’DA UZUNGÖL ABDULLAH AYGÜN DEDİ

Ve Uzungöl’ün Mahalli İdareler Seçimlerinde Uzungöl Belediye Başkanlığı için katıldığı son seçim. Bu seçimlerde Mehmet Nuri Alibeyoğlu ile Abdullah Aygün yarıştılar. Seçimleri önde tamamlamayı başaran Abdullah Aygün Uzungöl’ün son Belediye Başkanı olarak tarihe geçti.

31 MART 2014’TE BELEDİYE KAPANDI

Trabzon İlinin Büyükşehir Kapsamına alınması ile birlikte Uzungöl Belediyesi de kapatılarak 31Mart 2014 tarihinden itibaren Çaykara Belediyesine bağlandı.



Anahtar Kelimeler: Uzungöl Belediye Başkanları

İlginizi Çekebilir